Мастрід червня. Читання на вихідні: післясмак Книжкового Арсеналу

Ви вже відійшли від найбільшого книжкового свята весни-літа? Накупили собі читання на наступний сезон? Вже все знайшли до бінґо? Але залишмо риторичні питання і берімось до справи — 10 гарячих новинок чекають, щоб ви взяли їх до рук.


30_49_05

Фредрік Бакман «Чоловік на ім’я Уве»


Якщо ви вже знайомі з «Бабусею», то варто і літературний дебют Бакмана оцінити. «Чоловік на ім’я Уве» — про людей, яких витіснило суспільство, тому що вони не підійшли за якимись канонами. Уве — самотній, вже на пенсії, але йому ще під силу знайти сенс життя.

Цей роман зворушує і додає віри у людство. До речі, у рідній для автора Швеції книжку екранізували, і цей фільм одразу став топовим, зрештою, як його літературна мати, якої по світу продали понад 5 мільйонів примірників.


08_07_06

Говард Філіпс Лавкрафт «Повне зібрання прозових творів. Том 3»


Ще один том повного зібрання творів батька мороку, повелителя готичних настроїв і заклинача Ктулху щойно вийшов з друку. Вам цікаво, ким надихалися Стівен Кінг та Клайв Баркер? Тоді миттю до Лавкрафта! Будьте готовими до того, що діалогів не буде, їх замінять похмурі описи і непроглядна безнадія.

У цьому тому зібрані: «Шепіт у пітьмі», «У горах божевілля», «Морок над Інсмутом», «Сни у відьминому полі» та «За пеленою часу».


08_08_06

Ісабель Альєнде «Там, за зимою»


Холодна за всіма вимірами книжка, засипана снігом, який не можуть розплавити закрижанілі душі. Роман охоплює кілька десятиліть і його події розгортаються у низці країн: США, Чилі, Гватемалі, Мексиці та Бразилії. Кортасар у спідниці вміє розгортати сюжет так, що хочеться ще і ще.

А починається все з доволі банального явища: через кригу на дорозі одна машина врізається в іншу…

Читати: Життя – це не завжди казка… #ЧитаємоРазом: «Там, за зимою» Ісабель Альєнде


08_09_06

Кейт Аткінсон «Життя за життям»


Якщо ви вже читали «Руїни бога», то побачите у «Життя за життям» знайомих персонажів. Якщо ні, то вас чекає приємне психологічне чтиво, бо ці дві книги і пов’язані, і не пов’язані. «Життя за життям» — книга про варіанти, про те, як могла б розвиватись історія, якби Урсула Тодд у 1930 вистрілила у того, хто має стати рупором нацизму.

Чи можна виправити помилки історії і зберегти життя мільйонів? Кейт Аткінсон, принаймні, спробує це зробити у своїй вишуканій манері.


08_11_06

Ніл Гейман, Террі Пратчетт «Добрі передвісники»


Біла чи чорна — ось в чому питання. Стати на бік харизматичного демона Кроулі чи ж перейнятись долею світу з милим Азирафаїлом? Йти на бік зла, бо там печивко, чи дружити з янголом-охоронцем, бо з ним безпечніше? Книжка (книжки) — те, що треба для тих, хто любить Пратчетта чи Геймана. Або навіть обох.

Словом, будьте готові – кінець світу буде в суботу. Ні, не в цю, а наступного тижня, тому маєте трохи часу, щоб прочитати книжку і дізнатись, що ж нас чекає.  


08_10_06

Юркі Вайнонен «Німий бог»


До стилю фінського метра Юркі Вайнонена треба звикнути, але, якщо ви вже сподобали його «13 новел», то проблем не виникне, бо нас чекає подорож до таємничої Бретані, яка зачаїлась у горах. Там живуть дивні люди, які вважають птахів божествами. Десь там живе батько Андре, який раптово зник.

Нелегкий шлях і багато запитань, на які треба знайти відповіді, — ось що заготовано для Андре. Бретонське село оповите таємницями, але ще більший секрет воно ховає у своєму мовчанні.


08_12_06

Джонатан Страуд «Бартімеус. Око Ґолема»


Довгоочікуване продовження серії, яка захопило фанатів магії по всьому світі. Події відбувають у чарівничому Лондоні, де вже знайомому нам з першої частини Натаніелю випадають нові випробування. Він має впоратись з підпільною організацією «Спротив», яка занадилась нападати на магічні заклади.

Але й це не все — у місті невідомо звідки взявся ґолем — міцна тварюка, яку не бере жодна зброя, навіть магічна. Чи вдасться Натаніелю та Бартімеусу приборкати чудовисько?


08_13_06

Кадзуо Ісігуро «Похований велетень»


Атмосферна книга Нобелівського лауреата переносить читачів у Середньовіччя, час легенд, воєн, героїв та міфічних істот. Чи можна знайти у такі непевні часи своє призначення, чи варто сподіватись на правду, чи вдовольнитись оманою.

Літнє подружжя хоче знайти сина, який одного дня вирушив до сусіднього села і зник. На своєму шляху вони зустрічають колоритних персонажів, кожен з яких є алегорією того, що вони колись втратили. Кожна з цих зустрічей доленосна.


08_14_06

Зоран Жмирич «Блокбастер»


Хорватський письменник розповідає про буремні 1991-1995 роки, коли бунтівна «Велика Сербія» намагалась панувати на його рідній землі. «Блокбастер» — про протистояння, про криваві сутички та справжню волю до свободи. Він показує справжню війну: без героїв, а з жертвами і брудом.

Роман Зорана Жмурича робить читача безпосереднім учасником подій, змушує співпереживати і страждати від болю, тому що «Блокбастер» — не касове кіно, а величезна трагедія, яка скалічила багато доль.


08_15_06

Девід Ніколлз «Ми»


Якщо випадкові люди зійдуться у шлюбі, то чи довго проіснує така сім’я. Можливо, зовсім трошки, можливо все життя. Чи, може, євротур поверне пристрасть і кохання до їхньої оселі. Чи, може, не треба реанімувати шлюб, який вже більше мертвий, ніж живий… А ще майже дорослий син, який геть не вірить батькам, що вже скоріше не разом, ніж разом.

Що робити, якщо відчуваєш, що останні 25 років твого життя — всього лиш змарнований час. Історія, розказана у «Ми» — складна і хвилююча. І якась дуже насущна.

Читати: «Жили довго та щасливо» не завжди діє в реальності… #ЧитаємоРазом: «Ми» Девід Ніколлз


Читати: Електронні новинки травня: 24 книжки від українських видавництв

Читати: 12 «холодних» книг спекотного літа: читаємо трилери до бінґо

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

13 thoughts on “Мастрід червня. Читання на вихідні: післясмак Книжкового Арсеналу

    Залишити відповідь