12 «холодних» книг спекотного літа: читаємо трилери до бінґо

Дехто помилково прирівнює трилери до страшилок чи вперто відносить їх до детективів. Щось у тому є, але не зовсім так. Трилер – не побудова тексту, а емоція, яку з ним переживає читач. З трилерами буває лячно, вони тримають у напрузі, змушують тремтіти й огортають холодом. Трилер треба прожити. Якщо вам це не вдалось, то або книжка не та, або ж ви – ще той запліснявілий сухарик.

Підбірка для літнього бінґо – новинки українських видавництв, до яких багато книголюбові ще не встигли добратись. Тут вас чекають і історії про маніяків, і шпигунські пристрасті, і таке вельми рідкісне явище як український трилер. Зверніть увагу, що деякі з цих книг відверто 18+.


06_30_06

Дон Гатчисон «Сад метеликів»


Колекціонування метеликів — популярна серед маніяків тема. Згадаймо-но «Мовчання ягнят» Гарріса чи «Колекціонера» Фаулза. Дот Гатчинсон виводить цю тему на значно вищий рівень. Її Садівник населяє цілий сад дівчатами-метеликами з розкішними крилами. Метелики довго не живуть, то і бранкам не судилось. Але пожежа дозволяє полонянкам вибратись, і за справу береться ФБР.

Одну з врятованих підозрюють у тому, що, можливо вона була спільницею жорстокого Садівника, адже дівчина без сумніву щось приховує. Що криється за мовчанням Майї… і що насправді робив колекціонер зі своїми метеликами.


06_11_06

Ірина Баковецька-Рачковська «Пластилін»


Проблематика, яку зачіпає авторка, зовсім не притаманна українській літературі. Її навіть у публіцистиці не знайдеш. У цьому особливість «Пластиліну» та пластилінового світу Віталика Кекса. Юний журналіст разом зі слідчою намагається розслідувати загадкове, мало не ритуальне вбивство цілого колективу радіостанції. Бідолахи задихнулись чадним газом, коли святкували професійне свято.

Усі ниточки вказують на те, що до злочину може бути причетна жінка, от тільки, хто вона – підозрювана, яка ховається за широким пальто та великим капелюхом. Те, що знаходить Кекс поміж безладних знайомств, алкоголю й дурману, цілковито зносить йому дах.


w3

Ноа Гоулі «За мить до падіння»


Сценарист низки детективних серіалів, серед яких і «Фарго», і «Кості», створив роман, який огортає відчуттям повільного падіння в безодню таємниць. За кілька хвилин після зльоту в океан впав розкішний літак. Вижити вдалось тільки художникові Скотту, який опинився на борту випадково, та чотирирічному Джей-Джеєві. Історія їхнього порятунку воістину вражає — ледь не цілу ніч чоловік із вивихнутим плечем плив із дитиною до берега.

От тільки чому ж впав літак, адже перед відльотом у нього не виявили жодних технічних несправностей. Здається, що кожного з цього рейсу було за що вбивати, крім хіба хлопчика та випадкового пасажира.


w4

Вінс Флінн «Американський убивця»


Шпигунський трилер Вінса Флінна відкриває величеньку шпигунську серію про Мітча Реппа — хлопця, який прагне помсти й дуже швидко вчиться. Він стає бійцем настільки секретної служби, такої секретної, що про неї не підозрюють навіть у ЦРУ. Він — ідеальний вбивця, хоч і не завжди підкоряється наказам.

Місія Реппа — на буремному Близькому Сході. Після тренувального табору він ледь не одразу потрапляє до гарячої точки. Його місія — спасіння агентів, які опинились під загрозою. Динамічний трилер, від швидкості якого перехоплює дух.


06_14_06

Жан-Крістоф Ґранже «Лонтано»


Африканський оберіг перетворюється на французьке жахіття. Ерван Морван розслідує вбивство, яке дивним чином нагадує те, завдяки якому прославився його батько. Тільки того маніяка піймали, і він уже кілька років, як помер у психіатричній клініці. То хто ж взявся повторювати манеру Людини-Цвяха?

«Лонтано» — містична й закручена історія, яка веде за собою сімейну сагу, адже в заможних Морванів багато скелетів у шафах. Тільки мушу попередити: детектив від Жана-Крістофа Ґранже тільки для людей із міцними нервами.


w6

Ілларіон Павлюк «Білий попіл»


Трилер — рідкісний в українській літературі представник роману в стилі нуар. Приватний детектив Тарас Білий розслідує вбивство дівчини на хуторі. Підозра падає на семінариста. Кожна таємниця, яку розплутує Тарас, дає початок новому клубку секретів, яким, здається, не буде кінця-краю. Що коїлось у тому одинокому маєтку?

Унікальність «Білого попелу» ще й тому, що таємниця може мати два пояснення — логічне та містичне. Якому вірити, залежить від читача.


06_16_06

Ден Браун «Джерело»


Романи Дена Брауна — суміш скандального сюжету і високої напруги. У новій книзі із серії про Роберта Ленґдона читачі стають свідком неймовірного відкриття науковця Кірша. Теорія може підірвати всі світові релігії, тому життя вченого в смертельній небезпеці. Зрештою, Кірш не встигає провести лекцію, у якій збирається розповісти про те, що дізнався після багаторічних досліджень,  — його вбивають.

Дослідження ховаються за 47-значним паролем. Чи вдасться професорові Ленґдону в тандемі з Амброю Відаль докопатись до істини й дізнатись, звідки бере початок походження людства.


06_17_06

Олексій Декань «Коріння Всесвіту»


«Коріння Всесвіту» задовольнить смаки тих, хто любить коротку прозу, космос, фантастику, горор та трилери. Творіння Олексія Деканя — концентрований постмодерн, який через невеликі оповідання розповідає цілісну історію, чимось схожу на притчу, чимось на філософський трактат і навіть гомерівську «Одіссею».

Що відчуває остання людина в безкрайньому космосі? Яка не знає ні своєї історії й тим паче не має майбутнього. Від самого початку вихована в брехні, вона прагне зрозуміти сенс свого життя і блукання.


06_18_06

Емі Джентрі «Чужа»


Американська письменниця потужно заявила про себе шокуючим дебютним психологічним трилером «Чужа». Коли Джулії було тринадцять, її викрали. Матір Анна доклала всіх зусиль, щоби знайти доньку, але пошуки не мали успіху. Тож коли через вісім років Джулія дзвонить у двері, матір не тямить себе від щастя. От тільки дівчина не лише виросла, а й стала якоюсь чужою.

Дивна поведінка доньки змушує Анну сумніватись, чи перед нею справді Джулія, чи геть нерідна людина. Але якщо це правда, то хто здатен на такий жорстокий жарт і чому?


06_19_06

Андрій Войніцький «Новини»


Історія від справжнього харків’янина показує першу столицю України у її похмурому вимірі. Місто з понад мільйоном жителів відкриває своє жорстоке, кровожерне обличчя, яке ламає життя і прагне заволодіти душею. «Новини» — трилер, просочений наркотичним шалом та скроплений сльозами від нереалізованих мрій.

То що ж нас чекає? Харків, який не прощає й не дарує другого шансу? Чи багатолике місто, у якому із самого дна можна потрапити на світлий бік?  


06_20_06

Артур Гейлі «Аеропорт»


«Аеропорт» Артура Гейлі — визнана у світі класика трилеру, де карколомний сюжет підсилений яскравими персонажами, які взаємодіють у кращих традиціях гостросюжетних фільмів.

Плутанина в Міжнародному аеропорту Лінкольна може перетворитись на катастрофу. «Боїнг 707» досі на злітній смузі, куди має сісти літак від «Транс Америка»… Але скоро це не матиме значення, оскільки на борту безумець із вибухівкою у валізці, який готується влаштувати видовищну смерть для себе, інших пасажирів та екіпажу просто в небі.


06_21_06

Девід Гоффман «Шпигун на мільярд доларів»


Найбільше торкають трилери, написані на основі реальних подій. Саме такою є книжка Девіда Гоффмана, який показує епоху холодної війни з погляду її найсекретніших таємниць. Письменник оперує документами ЦРУ про Альфреда Толкачова, який був одним із ТОП-шпигунів. Саме він допоміг США ефективно протистояти Радянському Союзові.

Якою була доля шпигуна, як йому доводилось критись, що дізнатись, як обеззброїти кривавий режим? Інтригуючий психологічний портрет людини, яка знайшла сили піти проти системи та підірвати її основи.


Читати: «Лонтано» – далеко чи близько зачаїлася Людина-Цвях?

Читати10 трилерів, від яких холоне кров

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

1 469 thoughts on “12 «холодних» книг спекотного літа: читаємо трилери до бінґо

    Залишити відповідь