Книжка не в’яне: 10 подарунків для вчителя на 1 вересня

10 книжок для вчителя на 1 вересня
Зміст[ сховати ]

Пам'ятаєте збори напередодні 1 вересня? Купити канцтовари, витратити багато годин на примірку шкільної форми, випрасувати одяг, зав'язати бантики, але головне — не забути квіти класному керівникові. Без букета свята не буде! Щороку вчителі потопають у тоннах квітів, шоколаді, каві та чаї. Тож зрештою, мабуть, уже час змінювати цю традицію та дарувати щось нетривіальне та корисне. Наприклад, книжку. Вона не в'яне, а розвиває та надихає.
Ловіть стосик книжок для улюблених вчителів!

Фінські уроки 2.0. Чого може навчитися світ з освітніх змін у Фінляндії

Пасі Сальберг

Нині фінську освітню систему визнано однією із найефективніших у світі. У чому ж секрет фінів? 

Відповідь на це дає фінський педагог і письменник Пасі Сальберг, який працював старшим спеціалістом з питань освіти у Світовому банку, провідним експертом з питань освіти в Європейській навчальній фундації, генеральним директором Міністерства освіти та культури Фінляндії. А ще він — лауреат численних нагород у цій сфері.

Автор розповідає історію освітньої реформи у Фінляндії, про народження нової школи та підвищення навчального рівня, про фінські педагогічні парадокси, про культуру викладання і професійний розвиток вчителів, а також аналізує, в чому полягає успішність освітньої реформи. Він з радістю ділиться позитивним досвідом з колегами з інших країн задля ефективного реформування їхньої освітньої системи. Ці уроки однозначно варті уваги!

Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя

Тоні Вагнер, Тед Дінтерсміт

Високі оцінки в щоденнику та медаль не дають гарантії на успішне майбутнє дітей. Але саме в школі дитина може опанувати потрібні для життя вміння.

Тоні Вагнер і Тед Дінтерсміт розвіюють наявні міфи про систему освіти та обґрунтовують альтернативний підхід, завдяки якому діти зможуть опанувати необхідні в ХХІ столітті навички та досягти успіху в житті. Навчитися вчитися, аналізувати та критикувати, комунікувати та працювати в команді, креативно вирішувати проблеми, зазнавати поразок (без цього теж не обійтись), приймати важливі рішення, керувати проєктами та досягати цілей, бути ініціативним і наполегливим, спрямовувати свою енергію та таланти на покращення та розвиток світу довкола — це все потрібні вміння. Опанувавши їх, діти стануть конкурентоспроможними фахівцями не лише в Україні, а й у світі.  

Засіло в голові. Наука успішного навчання

Пітер Браун, Генрі Редігер, Марк МакДеніел

Якщо багато разів повторювати одне й те саме, то ця інформація краще запам’ятається. Така думка напрочуд популярна. Але чи дійсно це так? 

Численні дослідження доводять, що багаторазове повторення не сприяє вивчення матеріалу, на відміну від простіших методик. Наприклад, переказувати інформацію — ефективніше, ніж просто її перечитувати, а знання краще засвоюються, якщо розглянути їх у ширшому контексті та з різних боків. 

Автори не лише вказують на типові помилки, а й занурюють у науку успішного навчання з головою. Вони повідають, як правильно вчитися та діставати інформацію з пам’яті, що таке бажані труднощі, як помітити ілюзію знання, які стилі навчання є дієвими та як змусити матеріал засісти в голові. У книжці описано практичні стратегії, що допоможуть старанно вчитися, надовго запам’ятати вивчене та опанувати тему, а не отримати ілюзію знання. А ще тут багато реальних прикладів та людських історій. 

Сила емпатів. Переваги чутливості в цьому жорстокому світі

Аніта Мурджані

Нетворкінг, емпатія та емоційний інтелект — це навички, без яких у недалекому майбутньому неможливо буде знайти роботу, просуватися по кар’єрних сходах та досягати висот. Для вчителів взагалі надважливо вміти відчувати емоції дітей і настрій у класі. 

Аніта Мурджані, спікерка та авторка бестселерів The New York Times, розкриває справжню силу емпатів. Попереджає про перешкоди, з якими вони можуть зіткнутися, ділиться секретами, як використати своє вміння задля успіху, та дає поради з особистого досвіду. Емпатам ця книжка теж буде корисною, бо навчить перетворювати їхню чутливість і доброту на зброю без емоційного перевантаження. 

Співчувайте, будьте чуйними та добрими! Ці чесноти — цінність майбутнього. 

Емоційний інтелект

Денiел Ґоулман

Емоції, безсумнівно, впливають на життєві здобутки людини. Інколи негативно, а бува, і позитивно. Американський психолог, письменник і науковець Деніел Ґоулман розбирається з цією тонкою сферою. 

Автор ретельно дослідив предмет емоційного інтелекту та дає відповіді на такі питання:

  • для чого нам емоції та як ними керувати;
  • як віднайти баланс між емоційним і раціональним;
  • яка природа емоційного інтелекту;
  • як зменшити тривоги та подолати меланхолію;
  • чи можливо контролювати імпульсивні дії;
  • як скорегувати наявні емоційні моделі, якщо вони гальмують наш розвиток;
  • як емоції впливають на здоров’я та що таке емоційна безграмотність; 
  • як змалечку сформувати емоційні звички та вберегти дітей від тривог;
  • як за допомогою емоційної грамотності поліпшити шкільну освіту.

Завдяки порадам Деніела Ґоулмана ви навчитеся проявляти та управляти власними емоціями, а також прищепите емоційні навички дітям. Більше ідей з книжки шукайте тут.

До речі, «Емоційний інтелект» — лідер серед книжок з психології протягом двох десятиліть. 

Психологія впливу

Роберт Чалдіні

Перш ніж написати цю книжку, експериментальний соціопсихолог Роберт Чалдіні тривалий час проводив «польове» дослідження. Про що сам відверто зізнається. Виявляється, що автор належить до тої категорії людей, яких легко переконати придбати якусь непотрібну їм річ чи передплатити ще одну газету. Це й спонукало психолога взятися за дослідження людей, що володіють даром переконання та змушують сказати їм «так». 

Автор обгрунтовує 6 психологічних принципів, що лежать в основі людської поведінки та на яких базуються тактики переконання з метою отримання згоди:

  • принцип послідовності;
  • принцип взаємного обміну;
  • принцип соціального доказу;
  • принцип авторитету;
  • принцип прихильності;
  • принцип дефіциту.

Роберт Чалдіні пояснює, як ці психологічні принципи можуть застосувати «професіонали поступливості» та як працює механізм впливу взагалі. Вивчайте та використовуйте з розумом!

Як хотіти й отримати все (але це неточно)

Тетяна Лукинюк, Людмила Колб

З тонкощами психології розібрались, настав час правильно розставити пріоритети та виділити час на все, що хочете. 

Авторка книжки встигає і Red Bull в Україні управляти, і лекції у Міжнародному інституті бізнесу, Академії Deloitte та на платформі LABA читати, і виховувати двох доньок. Йдеться про Тетяну Лукинюк. Як їй вдається все поєднувати? І не втрачати розум? У нашої героїні є одне правило — баланс не можливий, натомість є персональний вибір на користь тих чи інших справ, що постають сенсом вашого життя у цю мить. Якщо зараз потрібно щось зробити для компанії, то вона відкладає хатні справи, і навпаки. 

Як розподіляти час, де черпати сили на рух вперед, як шукати себе, хто допомагає нам розвиватися, які вміння підсилюють нас і виділяють серед інших, як бути тим, хто надихає та веде за собою, як стать впливає на те, чого ми можемо досягти — відповіді шукайте в книжці!

До речі, нещодавно співавторка книжки Людмила Колб поділилася враженнями від роботи.

ДНК особистості

Девід Брукс

New York Times і Wall Street Journal визнали книжку Девіда Брукса бестселером, а Білл Гейтс вніс її у свій список мастрідів. Автор говорить про потаємне, те, що непомітне на перший погляд, але в цьому ховається сутність людини. Це її чесноти. 

Книжка нагадує збірку біографічних есе, де йдеться про моральні цінності людей, які стали прикладом для наслідування: Франклін Рузвельт, Френсіс Перкінс, Августин, Джордж Еліот, Філіп Рендолф та інші. Усі вони далекі від досконалості, але, усвідомлюючи свої вади, вели внутрішню боротьбу з ними. Крізь призму життя цих людей автор розкриває такі цінності, як перемога над собою, самовладання, любов, кохання, гідність і самоаналіз. 

Девід Брукс надихає на самозанурення та роздуми над власним призначенням. 

Говорити легко та невимушено. Як стати приємним співрозмовником

Керол Флемінг

Вміння комунікувати потрібно не лише на уроках, а й у щоденному житті. Завдяки невимушеній бесіді можна налагодити взаємини з батьками, заприятелювати з колегами та справити приємне враження на керівника. 

Керол Флемінґ — експертка з вишуканого володіння словом та профі у використанні мовних викрутасів. У своїй книжці вона викладає всі тонкощі мистецтва бесіди, зокрема:

  • як розмовляти «ні про що»;
  • як починати та красиво завершувати бесіду;
  • підтримувати розмову відразу з кількома співрозмовниками;
  • як зацікавити співрозмовника;
  • як правильно їсти, пити й рухатися під час розмови;
  • як опанувати нетворкінг;
  • як навчити дітей легко і невимушено розмовляти.

Успіх починається з короткої бесіди. 

Мистецтво відпочинку. Як перевести подих у сучасному світі

Клаудія Гаммонд

Здається, всі важливі теми згадали. Тепер час релаксувати та отримувати задоволення. Люди — не роботи і працювати постійно не можуть. Це загрожує вигоранням на роботі, перевтомою і стресом. «Добре відпочивати так само важливо, як і добре спати», — наголошує авторка.

Клаудія Гаммонд, британська письменниця і ведуча радіошоу «All in the Mind», виклала всі свої знання про недооцінене та непопулярне мистецтво відпочинку, яке насправді є ключовим елементом гармонійного життя людини. Вона аналізує психологію і нейромеханіку 10 найпопулярніших варіантів дозвілля: усвідомленно, перед телевізором, блукаючи думками, у гарячій ванні, на прогулянці, байдикуючи, слухаючи музику, на самоті, на природі, за книжкою. Авторка розповідає, як і чому нас розслаблюють ці види релаксу, від чого залежить наш вибір дозвілля, а ще ділиться ідеальним рецептом відпочинку. 

Спойлер: най-най-найулюбленіший спосіб відпочинку — це читання книжки. 

Ще більше книжок, що допоможуть подолати стрес, тут.

Авторка: Любов Ляшко