Brainy is the new sexy

«Brainy is the new sexy» – каже серіальна Ірен Адлер про Шерлока Голмса, і цим окреслює нову світову тенденцію захоплення харизматичними розумниками. Шелдон і Леонард, доктор Гауз і його команда, Деніел Пірс, доктор Лайтмен – цей ряд образів-кумирів можна продовжувати. Фізична дужість, приваблива зовнішність – ніщо, коли на екранах з’являються персонажі, головними рисами яких є розум, харизма і цинічність во благо. У цю систему особистістих координат ідеально пасує реальна постать одного з найвідоміших підприємців сучасності Ілона Маска, життя й наміри якого направду нагадують науково-фантастичні сюжети.

Про Ешлі Венса


Біографію “Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє”, живої легенди в світі сучасних технологій, написав бізнес-журналіст Ешлі Венс. Царини зацікавлення дослідника різні: від кібершпіонажу до розшифрування ДНК і дослідження космосу. Проте визнання журналістові принесла саме книжка про Ілона Маска, в якій автор представив на читацький розсуд своє бачення постаті винахідника й бізнесмена, показав його як складну, жорстку, але цілісну, неймовірно мотивовану людину, чиї божевільні задуми здійснилися завдяки розуму, працьовитості, ризиковості. Українському читачеві бестселер доступний у перекладі Мирослави Лузіної. Книжка побачила світ у видавництві Оксани Форостини.

По-нашому – божевільний


«По-вашому, я божевільний?» – із такого запитання почалося спілкування Ешлі Венса з Ілоном Маском за вечерею в одному з ресторанів Кремнієвої долини. За півтора року до того журналіст отримав дошкульну відмову від Маска на прохання написати про нього книжку. Ешлі Венса, як істинного журналіста, відмова тільки розпалила, і він вирішив писати про Маска з інтерв’ю його колег і знайомих. Урешті, Маск сам відшукав упертюха і погодився на співпрацю.

Фото: studioblog.envato.com
Фото: studioblog.envato.com / Ілон Маск

І справді для тих, хто не надто цікавиться технологіями, плани Маска на кшталт колонізувати Марс можуть видатися сміховинним. Але, якщо розібратися в його досягненнях в галузі ракетобудування, то схоже на те, що реалізація амбітних планів – це питання часу. Це як з електрокарами: колись сама ідея створити авто, що працюють на електриці, могла викликати щонайменше недовіру, а сьогодні компанія Tesla, одним із інвесторів якої є Ілон Маск, успішно створює електромобілі кількох моделей, а водночас і потенційну загрозу для існування автівок із класичними системами живлення двигунів.

Читати: Уривок з книги «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє»

Розділ за розділом Ешлі Венс розповідає про становлення характеру Ілона Маска, його дитинство, шлюби, дітей, та найбільше – про стартапи, невдачі, кризи й шалений успіх, що закономірно прийшов до Ілона Маска.

Особисто для мене найцікавішими виявилися перші розділи книжки, де божевільні наміри Маска тільки окреслюються. Так, Ешлі Венс урівноважує «надлюдинність» Маска екскурсами в його дивакувате підліткування, особисте життя, смерть першого сина, що загинув немовлям невідомо чому, народження п’ятьох дітей, стосунками з другою дружиною акторкою Талулою Райлі. Але все одно книжка – це насамперед історія любові Маска до технологій і вміння реалізовувати мрії. При цьому Маск далекий від ідеалу – він жорсткий зі своїми працівниками (про оригінальну манеру спілкування зі своїм штатом теж є чудовий розділ), не має змоги приділяти достатньо часу своїм рідним, але він одержимий ідеєю, і це не може не захоплювати. Надто зважаючи на невдачі: перші запуски ракет Falcon вартістю в кілька десятків мільйонів доларів не вдалося здійснити, ракети вибухали, і Маскова компанія SpaceX зазнала колосальних збитків. Але Ілон не боїться невдач і пробує ще. Урешті, Falcon 9 таки вийшла на орбіту й повернулася на посадкову станцію. Що це означає? Переформатування ринку ракетобудування: ракети SpaceX дешевші за ракети найближчих конкурентів. При цьому вони не є одноразовими: успіх Falcon 9 дозволяє стверджувати, що можна потрапити у відкритий космос і повернутися з нього саме на той клаптик Землі, звідки ракету запустили. Ось воно, не таке вже й фантастичне майбутнє. Тому ближче до кінця плани про освоєння Марсу во ім’я врятування людства вже сприймаються як належне.

Стиль, що захоплює й мотивує


Книжка про Ілона Маска – це зразок якісного журналістського дослідження. Ешлі Венс сумлінно опрацював наукові факти, пильно вивчив біографічні подробиці з життя винахідника і його рідних, сформував психологічний портрет Маска, а також, що вкрай важливо, подав докладну інформацію про середовище, в якому Маскові вдалося реалізувати свої божевільні ідеї. Багато уваги приділено особистостям інженерів, підприємців, інвесторів, завдяки чому SpaceX, Tesla і SolarCity постають монстрами завдяки діяльності амбітних, ідейно вірних, неймовірно розумних та працездатних людей. І це надзвичайно мотивує книголюбів. А те, що книжка написана доступно, має внутрішній сюжет і потужну емоційну складову, робить її цікавою для широкого кола читачів. Адже мотивація наразі – це наше все.

Читати: Кому потрібен Ілон Маск

Український переклад видання дуже хороший, багатий. Тішить око і дизайн книжки, її приємно тримати в руках, а по прочитанню – милуватися на полиці.

Для диваків і дивачок. Принаймні, для мрійників


Хоч ця книжка, як вже мовлено, є бестселером, а відтак цікава для читачів різних зацікавлень, мені здається, що найпотрібніша вона саме для дивакуватих одержимих різними ідеями підлітків, geek-ів. Просто тому, що біографія Ілона Маска (а він, поза сумнівом, гік) – це приклад того, як вроджений особистісний стрижень, помножений на одержимість, працелюбність, винятковий розум і удачу, прирікає особистість на нереальні звершення в масштабах цілого людства.

Схожі книжки: Айзенсон Волтер «Стів Джобс», Пітер Тіль «Від нуля до одиниці»

Тетяна Синьоок

Купити книжку в Yakaboo.ua

Тетяна Синьоок
Блогерка, авторка збірки новел “Сіра веселка”, викладач студії навчання й розвитку “Tutoria”, мовних курсів “Solovei”, аспірантка Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Іноді не можу заснути від щастя, що на світі існує цікава література.
http://chytatsky.blogspot.com/

25 thoughts on “Brainy is the new sexy

    Залишити відповідь