7 шкідливих літературних порад від Фредеріка Бегбедера

Фото: Яни Онишкевич

Найбільш обговорюваною персоною нещодавнього Форуму видавців у Львові був, звісно, Фредерік Бегбедер. Епатажний французький письменник, головний «романтичний егоїст» сучасності ділився поглядами на життя та творчість і вкотре довів, що абсолютно не відрізняється від героїв своїх книг. Зі слів Фредеріка можна зрозуміти «секрети» його популярності. От тільки корисними ці поради абсолютно не назвеш. Втім, якщо ви хочете перетворитися на Бегбедера, то так мають виглядати ваші письменницькі ритуали:

1. Називайте свою літературну творчість хворобою. Виправдовуйтеся цим у будь-якій ситуації. Пишіть щодня, але демонструйте страждання, яке приносить вам кожен рядок. Стверджуйте, що бути письменником неправильно і література – замінник життя, який змушує дивитися на кожен крок збоку, а не робити його по-справжньому.

2. Нехтуйте друзями, родиною… всіма, кого ви любите. Ваша творчість потребує усамітнення. Погоджуйтеся з тим, що усамітнення – це жахлива звичка, але нагадуйте при кожній нагоді, що вам необхідні тиша та спокій. І ви просто не можете приділяти достатньо часу іншим, тому їм потрібно просто змиритися.

3. Використовуйте будь-які «трюки», щоб вбити страх перед письмом. Випивайте, пробуйте наркотики, не пропускайте жодної вечірки – це все потрібно для натхнення.

Читати: Побачити зірок: мої враження від іменитих гостей Форуму-2016

4. Створіть собі образ і в жодному разі не відходьте від нього. Навіть якщо за 10 років вам набриднуть постійні гулянки, скандали та алкоголь, не думайте про якісь зміни. І в 51 продовжуйте стрибати в натовп фанатів, грайте DJ-сети та закохуйтеся практично щодня (не забуваючи акцентувати увагу на тому, що нове кохання – це практично сенс вашого життя).

5. Рекламуйте екстазі на кожній прес-конференції та зустрічі з читачами.

6. Не цікавтеся думкою інших. Пишіть тільки про себе, а всім, хто не погоджується з вами, цитуйте Сократа і стверджуйте, що просто намагаєтеся «пізнати себе».

7. Розчаруйтеся у всьому, але натякніть своїм фанатам, що все ще шукаєте ідеальну любов.

Вітаємо, тепер ви – Фредерік Бегбедер і ваші книги читають мільйони.

Яна Онишкевич

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

33 thoughts on “7 шкідливих літературних порад від Фредеріка Бегбедера

    Залишити відповідь