5 порад від авторки «Непосидючки» та мами двох непосидючок

5 порад від авторки «Непосидючки» та мами двох непосидючок

Уже в середу дітвора побіжить до школи. Напередодні 1 вересня Олеся Кешеля-Ісак, авторка книжки «Непосидючка, який любив бігати», ділиться своїми порадами з батьками щодо легкого входження їхніх непосид у навчальний рік. Візьміть її 5 простих кроків на замітку!

На вихідних Олеся Кешеля-Ісак буде на книжковому фестивалі Book Space у Дніпрі. Вона братиме участь в інтерактивній презентації серії дитячих книжок про спорт «Непосидючка, який любив бігати» та «Швидконіжка і дуже велосипедна пригода», що відбудеться 5 вересня об 11:00.

Приходьте на подію та поспілкуйтеся з авторкою!

Я давно перестала читати стандартні книжки про виховання дітей. І поради на різну тему — теж. Адже більшість з них створено для ідеальних мам і тат зразкових дітей. Але хіба таке буває?

Я виховую вертунів і навчилася чинити так, як і треба з невгамовними. Мені простіше — я й сама не дуже посидюча людина, тому часто добре розумію наших дітей (Олеся — бігунка та журналістка, тож їй просто ніколи сидіти на місці).

Марк, старший син, 1 вересня піде у третій клас. Але готуватися до школи ми почали заздалегідь.

Ось що я можу порадити батькам таких самих непосидючок.

5 порад від авторки «Непосидючки» та мами двох непосидючок 0

Гуляйте і бігайте! Багато! Бажано в лісі

Ми щодня ходимо в ліс. Останній тиждень літа проводимо у бабусі на Закарпатті. Нас оточують такі дрімучі ліси! Проходимо по 5-6 кілометрів. Як спортсменка, скажу вам — це нелегко. Ступаючи гірськими стежками, тіло працює зовсім інакше, аніж на асфальті. Для чого: тренування та укріплення м'язів спини, пресу, ніг. Ви навчите дитину орієнтуватися на незнайомій місцевості. Також ми спостерігаємо за пташками, шукаємо рослини. Ось вам і урок з ботаніки. Наприклад, Марк запамятав, як виглядає подорожник і знає, як ним лікувати побиті коліна! А таке у школі траплятиметься часто!

5 порад від авторки «Непосидючки» та мами двох непосидючок 0

Їжте разом з дітьми прямо «з грядки»

Щоб добре вчитися, треба добре їсти. У моєму розуміння добре — це здорово. Роздивіться, помацайте, понюхайте з дитиною локальні сезонні продукти. Обговоріть, що їй подобається, а що ні. Приготуйте разом якусь просту страву, використовуючи те, що зараз росте на полях та городах. Спробуйте скласти перекус для, наприклад, того ж походу в ліс. Для чого: Дитина має розуміти, що для неї корисно, а що — ні. І, зголоднівши, — а школярі завжди голодні, адже їм потрібно так багато енергії, — навіть на підсвідомості дитина обиратиме здорову їжу.

Обіймайтеся!

Скоро уроки витіснять практично весь вільний час. Ви зустрічатиметеся зі своїм школярем лише вранці — перед школою — та ввечері, після важкого робочого дня. Тому уже зараз використовуйте будь-яку мить, щоб душевно поспілкуватися. Обіймайтеся, смійтеся, дивіться разом мультфільми, грайте, розмовляйте, малюйте. І знову обіймайтеся. Для чого: дитині буде набагато легше, якщо вона відчуватиме міцний зв'язок з батьками, навіть на відстані, перебуваючи у школі.

5 порад від авторки «Непосидючки» та мами двох непосидючок 0

Навчіть дитину робити щось самостійно

Наприклад, готувати просту страву, зав'язувати шнурки, випрати одяг чи пришити ґудзика. Зокрема, ми навчилися готувати простий паровий омлет. Для чого: так ви вчите дитину бути самостійною. У школі дитина не може скористатися допомогою батьків. Знаючи, як робити прості речі, вона буде почуватися впевненіше.

Рухайтеся до мети разом

Поставте будь-яку мету, яку ви маєте досягти незалежно від навчального року, і почніть рухатися до неї разом уже. Наприклад, ми з Марком поставили перед собою завдання навчитися бігти 1 кілометр у хорошому темпі без хвилювання. Для чого: на мою думку, додаткові, окрім навчальних, цілі мотивують дитину рухатися вперед, незалежно від успіхів чи невдач у школі. Коли дитина паралельно досягає якоїсь мети, це допоможе їй так само не опускати руки на уроках.

Якщо ви не знаєте, чим порадувати свого першокласника на 1 вересня, тоді ця добірка вам допоможе

Книжки для турботливих батьків

Дитина в умовах кризи. Комплект №1
Анна Гресь, Анн-Клер Кляйндінст

Малюк та бюджет
Любомир Остапів

Таємна опора. Емоційний зв’язок у житті дитини
Людмила Петрановська