Що подарувати першокласнику на 1 вересня: енциклопедію, класику літератури чи книжку про спорт

школяр
Зміст[ сховати ]

Діти з особливим трепетом, а може, й острахом, чекають на 1 вересня, адже цього року вони підуть у перший клас. Щоб відразу сформувати позитивне сприйняття школи та зменшити рівень стресу, свого першачка варто підготувати. Бажано розповісти, що буде у перші дні, заздалегідь запровадити новий режим дня, аби дитина звикла вставати і лягати раненько, а ще – подумати про подарунок. Ілюстровані та не нудні енциклопедії, комплект для спортсменів, безпрограшна класика, а також книжка, що змусить полюбити читання, – у нашій добірці ви знайдете те, що сподобається вашому чаду.

Вжик і книгодарунок на 1-е вересня готовий!

100 фактів про планету Земля

Джером Мартін, Еліс Джеймс, Дарран Стоббарт, Том Мамбрей

Це новинка із серії енциклопедій від видавництва #книголав, що висвітлюють надзвичайно цікаві факти про навколишній світ. У ній зібрано аж 100 фактів про нашу планету, а ще ілюстровано яскравим і цікавим зображенням, що виділяє її з-поміж інших. 

Як завдяки тіням і одному верблюду дізнатися розмір Землі? Як називається найвіддаленіше місце на планеті? Скільки відсотків питної води на земній кулі? Які дерева соромляться? Скільки пластику викидають в океани щохвилини? Де живуть бактерії? І це лише короткий перелік висвітлених в енциклопедії питань. Дітвора із захопленням буде дізнаватися нові факти та годинами вдивлятиметься в ілюстрації.

Велика книга про тіло

Мінна Лейсі

Енциклопедію створено для того, щоб розглядати довго та уважно… людське тіло. Звісно, текст тут теж є, але його не надто багато і він цікавенний. А чотири гігантські розвороти, що описують роботу різних частин тіла, взагалі змушують надовго зависнути. Книжка не лише займе дитину надовго, а й стане конкурентом улюбленому гаджету. 

Завдяки «Великій книзі про тіло» першачки дізнаються відповіді на безліч питань, а саме:

  • як серце качає кров та яка довжина кровоносних судин;
  • що заховано в голові;
  • як функціонують м’язи;
  • з чого складається скелет;
  • як їжа, яку ми їмо, подорожує організмом;
  • чому ми бачимо предмети.

Готуйтеся, що дитина знатиме більше про тіло, ніж ви у її віці.

Велика ілюстрована енциклопедія цікавинок

Джеймс Маклейн

Це велетенська скарбниця цікавинок для справжніх чомучок, що збивають з пантелику своїми запитаннями дорослих. Після перегляду енциклопедії дитина довідається багато-багато нового. Ось, наприклад, кілька фактів:

  • найбільша капустина у світі важила 60 кг;
  • у Північній півкулі мешкає більшість людей – аж 88%;
  • найвищі з усіх народів – голландці та латвійки;
  • Китай має багато сусідів, він межує з 14 країнами;
  • на кожну людину на планеті припадає по 3 курки;
  • найменша ящірка у світі – карликовий гекон;
  • доросла людина має 206 кісток, а новонароджена – 270. 

Увесь матеріал подано невеличкими блоками та проілюстровано, що полегшує опанування нового та запам’ятовування.

Ця енциклопедія здивує, зацікавить і розважить.

Ненудна наука

Бертран Фішу

Ця книжка стане відмінним подарунком для фанатів науки, адже вона дає відповіді на безліч складних питань із різних галузей науки: астрономії, фізики, біології, історії, медицини, а також зі сфери прикладних наукових досліджень. 

У чому різниця між мікробами і бактеріями, що таке звуковий бар’єр, як утворюється блискавка, як народжуються вулкани, чому ми позіхаємо, чому кров червона, як глибоко пірнає кашалот, у чому відмінність між атомом і молекулою, що таке лазерний промінь, коли народився перший комп’ютер – відповіді на ці та інші запитання відшукаєте в енциклопедії. Усе це доповнено яскравими та веселими  ілюстраціями. Нудно не буде! Це точно!

До речі, книжка зацікавить не лише першачків. Не дивно, що на палітурці вказано, що вона для тих, кому від 7 до 107 років.

Комплект для спортивних дітей

Олеся Кешеля-Ісак, Юрій та Тетяна Гайдай

Енциклопедії почитали, час подумати і про фізкультхвилинку. Для цього у нас є відразу 2 книжки, які можна придбати як окремо, так і комплектом, – «Непосидючка, який любив бігати» та «Швидконіжка і дуже велосипедна пригода». 

Це не лише дивовижні пригодницькі історії, а й пізнавальні книжки про спорт. У першій – дітвора дізнається про те, як харчуватися бігунам, що таке пульс і чому потрібно його вимірювати, як вибрати зручні кросівки, як підготуватися до бігових змагань і взяти в них участь, які бувають дистанції і що таке марафон. У другій книжці Юрій та Тетяна Гайдай розповідають: якими бувають велосипеди, з чого вони складаються, які велоінструменти потрібно мати вдома та взяти з собою у мандрівку, як харчуватися і тренуватися велосипедистам, як підготуватися до двоколісної подорожі на кілька днів тощо. 

У палітурках кожної книжки заховано по одному тематичному сюрпризу для дітвори – медаль фінішера забігу та окуляри у формі велосипеда. А ще ви можете переглянути фоторепортаж з презентації книжок і прочитати рецензію на «Швидконіжку».

Усі дивовижні пригоди в лісовій школі

Всеволод Нестайко

Книжки видатного українського письменника Всеволода Нестайка ніколи не втратять своєї актуальності. У цій серії за парти сіли не звичайні учні, а лісові мешканці. Навчання ж ведуть ведмежою мовою. 

Дитина дізнається про дотепні пригоди Косі Вуханя, Кольки Колючки та їхніх однокласників. Вони борються зі страхами, здобувають вірних друзів, вчаться відстоювати свою думку і постійно потрапляють у халепи. Читаючи ці оповідання, реготати не просто можна, а конче потрібно. Навіть дорослим. 

У комплект входить 4 книжки, картонний бокс і розклад уроків з персонажами, який дитина зможе заповнити самостійно. Це додає особливого подарункового вигляду. 

Гаррі Поттер. Ілюстроване видання

Джоан Роулінг

Якщо ваша дитина отримує насолоду від фантастики, то радимо звернути увагу на ілюстроване видання «Гаррі Поттера». На відміну від класичної книжки, що сповнена букв і сторінок, цю можна ще й із задоволенням розглядати. А для сучасних дітей – це справді важливо. 

Творцем цих магічних ілюстрацій став Джим Кей, кавалер медалі Кейт Ґрінвей. Дж. К. Ролінґ схвально відгукнулась про його роботу: «Побачивши ілюстрації Джима Кея, я була глибоко зворушена. Мені подобається його бачення світу Гаррі Поттера, і я вдячна йому за талановите втілення цього бачення — це для мене велика честь».

До подарункового набору книг про Гаррі Поттера увійшло 4 перші томи: «Гаррі Поттер і філософський камінь», «Гаррі Поттер і таємна кімната», «Гаррі Поттер і в’язень Азкабану» і «Гаррі Поттер і Келих Вогню».

До речі, ми зібрали 10 найпотрібніших заклинань для молодого чарівника та чарівниці. Читайте тут.

Секрети мистецтва

Олдріх Ружичка

Не варто забувати і про естетичне виховання дитини. Воно також відіграє важливу роль у формуванні особистості та сприйнятті світу довкола. Тим паче, що мистецтво є в житті кожного з нас. Ми дивимось фільми та мультики, слухаємо музику, ходимо в театри та музеї. 

«Секрети мистецтва» розкриває видиме та потаємне про світ прекрасного. Скільки фахівців залучено до театральної вистави, де послухати симфонічний оркестр, як проходить процес зйомки повнометражного фільму, хто такі продюсер і режисер, як організувати концерт відомої зірки, як з’являються скульптури та картини – у цій книжці розказано про все в деталях. Лише 6 розворотів, а стільки корисної інформації. 

Видання наповнено ілюстраціями, віконечками, картами та мінікнижечками.

Книжка, яка допоможе полюбити книжки

Франсуаза Буше

Дитину не всадити за читання під жодним приводом? Ви боїтеся, що вона не буде встигати за однолітками? Не варто панікувати! 

Франсуаза Буше запалить іскру книголюба навіть у най-най-найбільш затятих гейтерів. Як у неї це вдасться? Вона перетворює серйозне читання на забаву. Цими жартами просто зачитаєшся! 

Ось кілька бешкетливих фактів від авторки: 

  • можна все життя ковтати книжки і не товстішати;
  • від книжок люди ростуть значно швидше, ніж від супу;
  • із хорошою книжкою ніколи не занудьгуєш;
  • якщо не любиш читати, то рано чи пізно перетворишся на борсука. 

Будьте уважні! Деяких дітей не можливо відірвати від читання цієї книжки. Але хіба це проблема?

Школа навиворіт. Що робити, якщо…? Ситуації, які можуть трапитися з дитиною в школі

Анна Гресь

Книжка стане в пригоді не лише першачкам, а й їхнім батькам. Іти перший раз у перший клас доволі складно. Для деяких дітей це може перетворитися на справжнє випробування і потребувати лицарської відваги. Книжка з підказками про шкільне життя підготує до невідомого і полегшить адаптацію. 

Як перебороти страх перед походом у школу, як знайти свій клас чи їдальню, як познайомитися з однокласниками, що робити, якщо в тебе щось болить, тебе не беруть гратися, дражнять чи ображають, як знайти загублені речі чи сконцентрувати увагу під час контрольної – Анна Гресь кожній проблемі відвела окремий розділ. 

Для дорослих авторка теж прописала поради, які подані після кожного розділу з назвою «Нотатки для дорослих». До того ж пояснює, що відчуває дитина в конкретній ситуації, розповідає, як полегшити адаптацію в школі та як допомогти позбутися негативних емоцій чи страхів. 

Авторка: Любов Ляшко