«Швидконіжка і дуже велосипедна пригода»: дитяча книжка про велосипед

Професійний велогонщик Ярослав Попович впізнав в Олесеві себе, а автори тревел-проєкту «Двоколісні хроніки» відзначили пізнавальний контекст — говоримо про першу дитячу книжку про веломандри та велосипеди від Yakaboo Publishing. Юрій і Тетяна Гайдай розповідають про різні види велосипедів, з чого їх роблять, велоінструменти та чарівний герметик, харчування та тренування для велосипедистів, а також про підготовку до подорожей на ровері.

«Швидконіжка і дуже велосипедна пригода» запрошує дітвору до двоколісних пригод! Три, два, один! Руш!

Чого не зробиш заради свого хобі

Юрій і Тетяна Гайдай — автори дитячої книжки Yakaboo Publishing «Швидконіжка і дуже велосипедна пригода». Вони не професійні велосипедисти і під їхнім авторством не вийшло поки десятка видань. Історія про хлопчика Олеся — це їхня дебютна книжка. 

А почалося все з любові до роверів! Автори просто фанатіють від велоподорожей і це захоплення змалечку передають своїм дітям. 

Якось Юрій і Тетяна замислились, як допомогти іншим батькам-велосипедистам (і не тільки) привити дітворі любов до двоколісного та перетворити велопрогулянки на улюблене дозвілля. Рішення достатньо нестандартне, але дуже класне. Це — написати дитячу книжку з захопливими пригодами та корисною інформацією для малих спортсменів. І ось ми тримаємо «Швидконіжку» у руках. 

27 червня на Книжковому Арсеналі видавництво Yakaboo Publishing провело презентацію книжки.

«Швидконіжка і дуже велосипедна пригода»: дитяча книжка про велосипед 0
Юрій і Тетяна Гайдай на презентації «Швидконіжки» на Книжковому Арсеналі

Олесь і його велосім'я

Книжку можна умовно поділити на дві частини — історія хлопчика Олеся та велоінформація. Вставки з пізнавальним матеріалом винесено на окремі сторінки та виділено кольором: усе надруковано на оранжевому фоні. Тому їх легко знайти (навіть після прочитання історії). 

Ми познайомимося з Олесем, його мамою, татом і братиком Лук’яном. У них справжнісінька велосім’я. У мами — міський велосипед з жіночою рамою та велокріслом для молодшого синочка, у тата — такий самий, але з чоловічою рамою, в Олеся — гірський, а в Лук’яна — біговел. Навідаємося до веломайстерні, що облаштували на першому поверсі їхнього будинку. І, звісно ж, відправимося у велоподорож у Карпати. Але кожна важлива мандрівка вимагає серйозної підготовки.

«Швидконіжка і дуже велосипедна пригода»: дитяча книжка про велосипед 0

Види роверів

Разом з героями діти дізнаються про те, які бувають велосипеди, та зможуть визначити, на якому катаються саме вони. А ще ці знання допоможуть під час вибору нового ровера. 

Є безліч різновидів велосипедів. Ось деякі з них: 

  • гірський; 
  • міський; 
  • шосейний;
  • гравійник;
  • циклокрос;
  • фетбайк;
  • туринг;
  • ендуро;
  • даунхільний;
  • BMX. 

Найпопулярніші в цій десятці — це гірський, міський і шосейний. Чим вони відрізняються? З чого роблять ровери? Не будемо розкривати всі секрети. Дізнаєтеся з книжки.

«Швидконіжка і дуже велосипедна пригода»: дитяча книжка про велосипед 0

Тренування для велосипедистів

Велосипед у нас є, тому можна й у велопохід з Олесем збиратися. Але не варто поспішати, адже спершу потрібно ретельно підготуватися. Тому перейдемо до надважливого етапу — тренування. 

«Правильні тренування починаються з правильного харчування!», — вчить тато Олеся. 

Перед тривалим фізичним навантаженням потрібно поїсти те, що надасть організму паливо на довгий час. Наприклад, макарони або вівсяну кашу з сухофруктами. Для чого? Щоб раптово не запаморочилось і енергії вистачило надовго. Але, збираючись у тривалу мандрівку, варто подбати про перекус. Це може бути банан або злаковий батончик. 

Також потрібно заздалегідь подбати про фізичну витривалість, а для цього регулярно вибиратися на велопрогулянки, поступово збільшуючи навантаження. 

«Нам потрібно тренувати витривалість. Тобто привчати тіло довгий час виконувати фізичну роботу. Не надто складну і не надто легку. Що більше кілометрів ми накрутимо, то краще привчимо до навантажень наші м’язи та наші серця».

Підготовка до виїзду

Вирушаючи в далеку подорож, доцільно подбати і про велосипед — перевірити його справність, змастити ланцюг та взяти з собою велоінструмент і необхідні запчастини. 

Ось список речей, що слід мати з собою для усунення несправностей під час тривалої подорожі:

  • мультитул;
  • велосипедний насос;
  • кілька латок і клей або запасну камеру;
  • запасні гальмівні колодки;
  • ланка, якою можна зчепити розірваний ланцюг;
  • запасний гак, на який кріплять задній перемикач;
  • пляшку з мастилом для ланцюга. 
«Швидконіжка і дуже велосипедна пригода»: дитяча книжка про велосипед 0

Стильні окуляри в кожній книжці

У кінці книжки, в обкладинці, вас чекає подарунок — окуляри у формі велосипеда. Їх потрібно витиснути, прив’язати гумку і можна носити. Цей модний аксесуар можна одягати коли та куди завгодно.

А ще тут є сторінка з наліпками. 

«Швидконіжка і дуже велосипедна пригода»: дитяча книжка про велосипед 0

Гайда читати!

Кому варто читати

Книжка сподобається всім дітлахам, байдуже, чи вони вже катаються на велосипеді, чи ні, і навіть дорослим. Звісно, велосипедистам вона особливо припаде до душі. 

Кому не бажано читати

Тим, хто переконаний, що знає все про велосипеди та поїздки на довгі дистанції. 

Схожі книжки

Непосидючка, який любив бігати
Олеся Кешеля-Ісак

Тореадори з Васюківки
Всеволод Нестайко

26-поверховий будинок на дереві
Енді Гріффітс

Чарлі і шоколадна фабрика
Роальд Дал

Авторка: Любов Ляшко