Літературний звіринець: 15 книжок про улюблених тварин

Якщо укласти хіт-парад «найлітературніших» звірів і птахів, які найчастіше надихали письменників і ставали головними героями повістей та романів, то у топі найпевніше опиняться коти і собаки. Але розмаїття тваринного світу іноді дарує авторам справді неординарних персонажів і непересічні історії для їхніх текстів. Тож ми підібрали для вас 15 книг про різних птахів і тварин. Сподіваємося, серед них знайдуться і ваші улюблені 😉


1

«Гончаки Бафуту» Джеральд Даррел
(дикі тварини Західної Африки)


Для тих, хто шаленіє від екзотичних тваринок, книги Джеральда Даррелла – джерело і нових знань, і читацької насолоди. В Камерунській експедиції письменника-зоолога, про яку оповідає цей текст, ви зустрінетеся з волохатими жабами, барвистими сцинками, кумедними і грайливими мавпочками й шимпанзе, зворушливими «родичами» лемурів галаго, які чарують ангельським поглядом величезних очей, та багатьма іншими тваринами. Звісно, не обійдеться і без змій🙂 Колоритні і дотепні описи зовнішності і звичок цих звірят допоможуть уявити їх до найменших детальок, а кумедні історії з полювання, на яке Даррелл ходив разом із туземними мисливцями – «гончаками Бафуту» – розвеселять навіть найсерйозніших читачів.


2

«Життя і мета собаки» Брюс Кемерон
(собака)


Собача вірність – це не просто красива фраза. Бо якщо у домашнього пса є життєва ціль і мета, то вона невіддільно пов’язана із відданістю своїй людині. Але навряд чи сторожування будинку є справжнім призначенням собаки. Що ж тоді? Саме це й хоче з’ясувати оповідач цієї історії – пес, який досконало навчився стерегти людей і двері їхнього дому, помер, а тоді народився знову – з іншою зовнішністю та іншим ім’ям, – аби знайти свого господаря, стати найкращим партнером у всіх його пригодах і зрозуміти нарешті, що насправді його призначення – просто бути поряд.

Ця зворушлива, мудра і щира книга спонукає по-новому поглянути на свого домашнього песика і усвідомити його роль у вашому житті. І зрештою замислитися: а, може, усі собаки, які у вас були, – це просто різні втілення одного й того ж пса?


3

«Як приручити дракона» Крессіда Коуелл
(дракон)


У кожного порядного вікінга має бути свій дракон. Спершу дракона треба знайти. Це нелегко, але це тільки половина справи. Адже потім дракона треба виховати – так, аби він став надійним напарником. Саме таке завдання постає перед юним Гиккусом, сином вождя. Щоб приручити дракона, знадобиться інструкція, і її ви знайдете на сторінках цієї книги. Але це насправді не головне і не завжди допомагає. Особливо якщо твої фізичні дані не справляють надто великого враження і з тебе радісно кепкує будь-хто, навіть твій власний дракон. Натомість Гиккусу вдається дещо більше – виростити зі свого Беззубика вірного друга. Як саме, дізнаєтеся зі сторінок цієї веселої і доброї книги.

Читати: Як приручити дракона. Відома історія вийшла українською (уривок)


4

«Рікі-Тікі-Таві» Редьярд Кіплінг
(мангуст)


Екзотичні звірі із джунглів стають для нас ближчими завдяки Редьярду Кіплінгу й українським перекладам його казок. Із цієї збірочки із семи трішки повчальних і дуже цікавих історій ми дізнаємося, як у верблюда з’явився горб, у броненосця – міцний панцир, а слоненя перетворило акуратний носик на довгий, але зручний хобот. А ще на читачів чекає знайомство із Диким Котом, який гуляв сам по собі, і, звісно, зі справжнім героєм, сміливим і безстрашним мангустом Рікі-Тікі-Таві.


Processed with VSCO with a5 preset

«Айван, єдиний і неповторний» Кетрін Еплгейт
(горила)


Ця книга – історія горили-вожака зі сріблястою спиною, розказана ним самим. Айван – самець горили, який народився у джунглях, а нині живе у скляній клітці в міні-зоопарку розважального центру. Між першим і другим у нього було ще й «гламурне» життя – певний час він мешкав у людській родині, ходив у дитячому вбранні і пив молочний шейк, відвідував бейсбольні матчі і циркові вистави й задмухував свічки на свій день народження. А тепер у нього є кілька метрів особистого простору, у який може зазирнути кожен перехожий, талант до малювання і близькі друзі – песик Боб і слониха Стелла. Може, їхнє життя і далі плило б за течією, якби у сусідній клітці не з’явилося маленьке слоненятко Рубі, а в Айвана – мета: зробити так, аби ця дитина не мусила до кінця своїх днів нидіти в цьому місці, а потрапила б туди, де живуть інші слони, а люди не знущаються, а про них дбають.

Це сумна і зворушлива, але не безнадійна історія про відданість, дружбу, винахідливість тварин і про те, як люди можуть бути водночас вкрай жорстокими і винятково добрими.

Читати: Єдиний і неповторний Айван та його найкоротша циркова вистава на світі. Уривок із книжки


5

«Небезпечні мандри» Річард Аддамс
(кролики)


Те, що на перший погляд може здатися невеликою подорожжю кількох диких кролів, насправді здатне перерости в епічну пригоду, повну відкриттів і небезпек. Коли один із «нижчих» жителів кролячої колонії на ймення П’ятий заявляє про те, що незабаром на них чекає катастрофа, яка походить від людей, спершу йому вірить тільки старший брат, Ліщина. Головний Кріль відмахується від їхнього попередження, але знаходяться кілька побратимів – і з числа елітної варти Оусли, і з «крайніх», найменш міцних і швидких. Тож незабаром невеликий кролячий загін вирушає на пошуки нового прихистку подалі від небезпеки.

З цієї книги ви дізнаєтеся практично усе про те, що люблять робити і чим ласують кролі, про їхніх друзів і ворогів. Річард Аддамс наділив їх людськими рисами характеру, але лишив притаманну тільки їм поведінку. Тому вухаті персонажі книги не роблять нічого такого, що б не зробили справжні кролі у дикій природі. І в цьому є місце любові, зраді і подвигам. Тож не дивно, що «кроляча сага» на півтисячі сторінок читається настільки жваво і захопливо.


6

«Джонатан Лівінгстон, мартин» Річард Бах
(мартин)


Повсякденне життя мартинів – це рутинна боротьба за існування, в якій немає місця легкості, висоті і мистецтву польоту. І саме це бентежить молодого мартина на ім’я Джонатан Лівінгстон, який мріє підкорити небеса. Але замість того, аби просто мріяти і страждати, він береться знову і знову вдосконалювати свій політ. Але коли ти живеш у зграї, такий нонконформізм має свої наслідки: Джонатана Лівінгстона інші птахи проганяють геть. Саме це вигнання стає першою сходинкою на шляху до самовдосконалення і виходу на нову вишину, нові небесні простори і життя у новому товаристві.

Проста, світла, сповнена оптимізму, ця повість-притча – це історія, яка багатьом людям насправді допомагає розправити крила і зробити своє життя якісно інакшим. Так, як це зробив Джонатан Лівінгстон, мартин.


7

«Життя Пі» Янн Мартель
(тигр)


Подорож у відкритому морі на рятувальній шлюпці сам-на-сам із зеброю, орангутангом, гієною і тигром – це нереальне випробовування, в якому ти можеш розраховувати лише на свій досвід і на порятунок, що невідомо чи прийде. Юний Пі, син директора зоопарку, який разом із сім’єю і тваринами потрапив у кораблетрощу дорогою в Канаду, має те, що може допомогти йому протриматися, – приміром, знання з психології тварин і вміння поводитися із ними. Але як воно насправді – опинитися в одному човні з дикими звірями?

Із перших сторінок роману читач знає, що хлопцеві поталанило, адже нині він живе у Канаді і вивчає фізику й метафізику довколишнього світу – зоологію та релігієзнавство. Але що дійсно сталося з ним у дитинстві, а що він собі додумав, і як вдалося залишитися живим після цих нелюдських випробовувань долі, – про це дізнаєтеся лише дочитавши цей роман-притчу до кінця.

Читати: «Життя Пі»: то як могло бути насправді?


8

«Шосте вимирання» Елізабет Колберт
(рідкісні тварини)


Єдина у нашій підбірці науково-популярна книга розповідає про види живих істот, які опинилися на межі вимирання або й узагалі зникли з лиця Землі. Журналістка Елізабет Колберт спілкувалася із вченими, відвідувала лабораторії, вирушала в дослідницькі експедиції, аби вивчити природу того, що називають «шостим вимиранням» – одним із наймасштабнішим за всю історію планети винищенням тварин, птахів, молюсків, плазунів і найкрихітніших організмів, яких ми найчастіше й не помічаємо, але які становлять величезний інтерес для науки і неймовірну цінність для екосистеми Землі.

З цієї книги ви дізнаєтеся про блискавичне вимирання панамських золотавих жаб, про трагічну долю безкрилих гагарок і про те, як забруднення повітря зрештою призводить до того, що морська й океанічна вода поступово розчиняє панцирі молюсків. Простими словами про складні речі – саме так пише авторка, і картина, у яку складаються 13 розділів цієї книги, спонукає читача добряче замислитися про екологію і про майбутнє нашої планети.

Читати: Уривок із книжки «Шосте вимирання», лауреатки Пулітцерівської премії Елізабет Колберт


Processed with VSCO with a6 preset

«Як Гусь свою любов шукав» Надя Кушнір
(гусак)


Улюблений герой фейсбучних мемів, цинічний і гострий на язик Гусь у цій милій книжці-картинці постає в новому, романтичному амплуа – він вирушає на пошуки любові. Бо як би файно тобі на світі не жилося, у кожного має бути своя любов. Навіть у Гуся:) Куди тільки не заведуть його ці пошуки! І любов, яку Гусь нарешті знайде, виявиться не зовсім такою, якою міг собі уявляти її спершу читач. Але кого це насправді хвилює, якщо Гусю нарешті добре?;)

Ця мила життєрадісна книжечка, в якій майже немає тексту, зате є чудові ілюстрації, які можна довго-довго розглядати, – це історія «про вічне», розказана на супер-новий лад.


9

«Флора і Улліс» Кейт ДіКамілло
(білка)


Що відбувається у голові звичайної білки? Зазвичай там гніздиться лише одна думка, про їжу, – стверджує Кейт ДіКамілло. Так було і з білченям, яке врятувала із сусідчиного пилотяга дівчинка Флора. Однак маленький пухнастик, який отримав ім’я Улісс, після пережитої пригоди дуже змінився – скажімо, навчився думати, літати й писати вірші. І тепер білка-супергерой уже допомагає своїй рятівниці протистояти життєвим негараздам. А їх у Флори вистачає – батьки розлучені, мама-письменниця забороняє читати улюблені комікси і тримати вдома тваринок, а сама дівчинка почувається покинутою й нікому-не-потрібною…

Завдяки суперздібностям Улісса і їхній дівчачо-білчачій дружбі Флорі вдається не тільки відстояти своє, а й відкрите своє серденько, надійно заковане у товстий панцир цинізму, і впустити у нього теплі людські почуття.


snig_1

«Хто зробить сніг?» Мар’яна і Тарас Прохаськи

(кроти)


Прочитавши цю книгу, на якусь мить хочеться стати кротом і замешкати у цій дивовижній родині, де тато збирає новини для лісової газети, а мама, окрім піклування про своє численне сімейство, знаходить час для того, аби розвивати свої таланти і прислухатися до своїх бажань, – приміром, грати на контрабасі і вивчати іноземні мови. Діти, особливо наймолодші, Повз і Муркавка, досліджують найцікавіші місцини рідного лісу і спостерігають за тим, як міняється природа упродовж року, бавляться зі своїми друзями-звірятами, насолоджуються простими радощами – літнім пікніком, осіннім пленером, горнятком гарячого напою у кав’ярні, за дверима якої уже потріскує мороз.

Ця тепла і затишна книга, либонь, не розкаже про те, як насправді живуть кроти. Зате на прикладі кротячого сімейства навчить тішитися життю, просто відповідати на важкі запитання і розставляти пріоритети так, аби враховувати інтереси свої і своїх найближчих.


11

«Неро Корлеоне» Ельке Хайденрайї
(кіт)


Коли Неро був маленьким чорним кошеням, він і тоді не виглядав безпомічною милою істотою. Розважливий, впевнений у собі, цинічний і хитрий, він вміє одним помахом білої лапки заспокоїти будь-яку тварину з тих,які мешкають із ним на фермі. Дуже швидко він здобуває собі владу над усім домашнім господарством, але хіба це – вершина бажань для кота, який отримав прізвисько «Корлеоне»«Лев’яче серце». Як справжній італійський мафіозі, Неро не забуває про сім’ю: посуваючись вгору «статусними» сходами, забирає свою сестричку Розу в заможний особняк, у який йому вдається перебратися. А ще – береться за «виховання» людей. Але честолюбний котик не враховує того, що між сильним лідером і жорстоким тираном дуже тонка межа, а тирани, як відомо, зазвичай погано закінчують.

Ця невелика і жвава історія – таки собі дитячий варіант «Хрещеного батька», який не обійшовся без важливих моральних уроків, замаскованих у пригоди котячого мафіозі.


10

«Веди свій плуг понад кістками мертвих» Ольга Токарчук
(козулі)


Коли у дачному селищі майже у гущавині лісу починають загадково гинути місцеві мисливці браконьєри, усі сліди ведуть до… козуль. На те, що тварини таким чином мстяться за заподіяну їм кривду, натякає і місцева пенсіонерка, берегиня лісу і сезонна сторожова дачних будиночків Яніна Душейко. У минулому інженерка, зараз жінка навчає дітей англійської, перекладає вірші Вільяма Блейка і вірить, що тварини – а надто ж, її улюблені козулі, – мають душі. На відміну від деяких бездушних людей.

До якої розв’язки приведе читача цей еко-трилер, розказувати не буду. Але натякну, що ця історія, з якої так багато можна дізнатися про тваринний світ лісів Польщі, – чудовий приклад того, як любов до звірів іноді цілком справедливо може перевищувати любов до людей.

Читати: Куди веде свій плуг польська письменниця Ольга Токарчук?


028278d-suzirja-kurky

«Сузір’я курки» Софія Андрухович, Мар’яна Прохасько
(курка)


У бабці Марії незвичайна домашня улюблениця – курка Марічка. Якось старенька вирушає у найважливішу свою подорож – на гору, до Чорного Лісу, аби подолати свої давні страхи. Дорога готує подорожній підступні пастки. Але коли над головою сяють зорі, як цяточки на пір’їнках товаришки дитинства курочки Іскри, а вірна Марічка, вирвавшись із загорожі, біжить-летить на допомогу, Марії стане сил подолати перешкоди.

Ця не по-дитячому глибока книжка – не лише про курей і про старість, а й про те, що поважний вік – не вирок, а всередині кожного дідуся чи бабусі живе жага нових знань і пригод.

Читати: Перша дитяча книжка Софії Андрухович – “Сузір’я Курки”. Уривок


 

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

4 974 thoughts on “Літературний звіринець: 15 книжок про улюблених тварин

    Залишити відповідь