Як їй все вдається? Ми знаємо! #ДвіДумки: тайм-менеджмент успішних жінок

Існує стереотип, що жінка, яка займається розвитком кар’єри, навряд чи матиме щасливий шлюб, час для дітей, соціальне життя, хобі, не кажучи вже про повноцінний сон. Та балансу між особистими і робочими справами насправді можна досягти. Адже всі ці стереотипи просто ігнорують тих жінок, яким вдалося це зробити.

Експертка тайм-менеджменту Лора Вандеркам вирішила не сліпо довіряти балачкам, а зібрати перевірені дані. Вона проаналізувала хронометражі з життя жінок, які заробляють щонайменше $100 000 на рік, і на прикладі сотень історій довела: не варто відмовлятися від того, що ви дійсно любите, потрібно лише правильно організовувати свій час.

Чи навчить це робити і надихне побудувати життя, яке «працює», книжка «Я знаю, як їй все вдається»? Спробували дізнатися дві авторки блогу. #ДвіДумки про їхні враження та результати читайте далі ?

Придбати книжку в Yakaboo


Оглядачки

Наталія @ilatanka: мама 9-місячного малюка, піарниця в декреті, засновниця освітнього проекту «Мова – ДНК нації», читака й людина-сканер.

Ірина @irinyurchмама, фотограф, книжковий блогер, читачка, керівник літературного гуртка в школі і людина, яка відчайдушно намагається встигнути все…


На старті


Ірина: скільки ролей може поєднувати в собі сучасна жінка? А скільки хоче? Бути турботливою мамою і дружиною, гарною домогосподаркою і чудовою кухаркою, будувати успішну кар’єру і досягати висот у професії, знайти хобі (а краще декілька) і займатися спортом, приділяти час собі коханій і проводити час з подругами… реально поєднувати це все? Як встигати все, що хочеться? Ось воно – одне з найбільш актуальних питань для багатьох жінок.

Я – одна з таких. Звісно ж, я не змогла пройти повз книжку, яка згадує такі речі як «баланс між особистим і робочим», «кар’єра і сім’я», «повноцінний сон і хобі». Лора Вандеркам вирішила розбити стереотипи і серйозно підійти до питання тайм-менеджменту успішних жінок. Автор зробила дослідження, проаналізувавши сотні історій і довела: запорука успіху в правильно організованому часу. Про це і розповість у своїй книзі «Я знаю, як їй все вдається».

У житті є місце і для чеків, і для кульбабок, і для відряджень, і для тортів у формі покемона водночас. Ми можемо мати багато зобов’язань і водночас – солодкі хвилини для самих себе.

Я довго йшла до того, щоб навчитися поєднувати все те, що я зараз встигаю. Але тим не менш, є речі, які залишилися «за кадром» у моєму житті. Я мрію зайнятися йогою і фізичним вправам (от би в басейн піти!), хочу навчитися малювати і проводити більше часу в колі сім’ї, а ще дивитися хороше кіно і частіше бачитися з друзями. За книжку Вандеркам я бралася з особливим хвилюванням, а раптом допоможе реалізувати мої бажання в житті? «Я знаю, як їй все вдається» не розчарувала. Наташо, чи є у тебе такі «хотілки»? На що не вистачає часу?

Наталія: мені завжди для чогось бракує часу ? Коли я працювала в шаленому темпі в комунікаційній агенції, мені здавалося, що в мене дуже мало вільного часу «на себе». Потім я паралельно заснувала проект «Мова – ДНК нації» – і час, ніби гумовий, розтягнувся. Незчулася, як уже майже чотири роки я постійно вигадую теми для зображень із Лепетуном, готую вправи, оновлюю сайт і сторінки в чотирьох соцмережах, а тепер ще вичитую серії мультсеріалу «Лепетуни». Думала в декреті трохи перепочити – займатися малюком і «Мовою», та не змогла – завела собі ще й книжковий блог. Так і живу. І от тепер мені знову бракує часу «на себе», на зустрічі з друзями й навчання – хочеться підтягти розмовну англійську, пройти декілька курсів на Coursera, навчитися гарно фотографувати, а ще треба подумати про написання нової книжки… Тож я мала певні сподівання на книжку «Я знаю, як їй все вдається», і теж не розчарувалася.


Фото: Наталії Клименко
Фото: Наталії Клименко

Що я тепер робитиму, щоб усе встигати?


Наталія: передусім мені сподобалася порада Лори Вандеркам «вийти з пастки 24 годин». Що це значить? Забути про примарний work-life balance щодня, а розглядати довший проміжок часу – тиждень. Це 168 годин, які можна розпланувати так, щоб вистачало часу на родину, захоплення, роботу й на себе кохану. Не вірите? Спробуйте протягом тижня вести хронометраж – заповнювати таблиці з 30-хвилинними проміжками часу, щоб зрозуміти, скільки ви спите, працюєте, спілкуєтеся з рідними тощо. Так ви побачите свою «мозаїку» життя й отримаєте ідеї, як її покращити. Адже в деяких клітинках замість приємних-корисних занять (обід із подругою, читання, пікнік із родиною), може виявитися «безцільно переглядала соцмережі», «чекала в черзі», «нудилися з родиною вдома перед телевізором». От я зараз ще заповнюю таблиці, а вже бачу, що можна удосконалити.

Коли ви почнете усвідомлювати, де ховається ваш час і куди він спливає, то зможете управляти своєю мозаїкою й отримаєте такий результат, який більшість людей вважає неможливим.

Також я собі зафіксувала поради про те, як варто опановувати свій час на роботі, адже я колись вийду з декрету. Зокрема, я переглянула свої погляди щодо часткової зайнятості. Тепер точно розумію, що для моєї професії це ілюзія, тож уже не потраплю в цю пастку.

… насправді часткова зайнятість зовсім не стовідсотково означає, що ви працюватимете меншу кількість годин.

Натомість буду намагатися домовитися з працедавцем про гнучкість, щоб можна було працювати декілька днів на тиждень удома, а інколи йти з офісу раніше, щоб пізніше допрацювати.

Крім того, мені сподобалися поради для щасливого батьківства, як-от планувати сніданки й вечори будніх днів, супроводжувати дитячі екскурсії, створити сімейний план пригод на рік тощо.

Іро, а тобі що припало до душі? Спробувала заповнювати таблиці?


Ірина: ось саме таблиць мені не вистачало! Створити свій власний хронометраж було чудовою ідеєю, адже я жодного разу не замислювалася про те, скільки часу у мене йде на якусь справу. Чи реально зробити її швидше? А може і зовсім прибрати? Таблиці чудово впорядкували мої заняття. Завдяки їм я дізналася, що у мене є достатньо вільного часу для фізичних вправ і тренувань вдома, а за великого бажання – можна і малюванням зайнятися. До речі, дуже сподобалася теорія Вандеркам про те, що люди часто брешуть, коли говорять скільки часу займає та чи інша справу. Хронометраж змусив мене чесно відповісти на це питання – ось і виявилося, що не все так погано, як я думала.

Мені сподобався метод «168 годин», я з тих, хто думає і планує на добу – тому деякі заняття абсолютно не вміщалися в мій графік. Давши собі свободу мислити на тиждень, я чудово «вписалася» з усіма справами і бажаннями. Адже зовсім не обов’язково робити все в один день.

 Насолоджуватись часом для сім’ї та для себе можна, якщо ви видряпаєтеся з «пастки 24 годин» та почнете розглядати весь тиждень, намагаючись структурувати своє життя.

Не менш продуктивним виявився метод планування свого тижня раніше, ніж він почався. Звичка планувати все ввечері неділі (до речі, замість сімейного проведення часу) здавалася мені єдино правильною. Як же я здивувалася, коли випробувала метод у житті, а саме – почала планувати наступний тиждень ще в п’ятницю. Деякі справи можна було зробити на вихідних, а щось було готове до понеділка. Це дуже економить час.


Фото: Ірини Юрченко
Фото: Ірини Юрченко

Післясмак


Ірина: «Я знаю, як їй все вдається» Лори Вандеркам – з усіх сторін «правильна» книжка. Вона руйнує стереотипи і розвіює міфи, надихає і мотивує. Мені дуже імпонує бажання авторки довести, що за правильного планування і чесного аналізу свого часу можна встигати набагато більше. Більш того, читачки не тільки дізнаються, що таке можливо, а й зможуть навчитися – завдяки практичним порадам і прикладам інших жінок. Сім’я і кар’єра, хобі та здоров’я, яскраве й насичене життя – усе це не фантастика, а реальність, доля якої в руках кожної з нас. І найцікавіше те, що хоч книжка й написана американкою, вона може бути застосована в реаліях життя українки. Наташо, а ти як думаєш? Надихнула тебе Лора Вандеркам?

Наталія: Так, особисто мене авторка надихнула! Мені дуже відгукується її вислів: «Що більше у вас справ, то більше справ ви можете зробити». Я планую чесно дозаповнювати таблиці й подивитися правді в очі. І навіть зараз уже точно знаю, від чого можна відмовитися, щоб таки доїхати до басейну, запланувати зустріч із друзями, підготувати нову вправу про наголоси для свого проекту… А ще хочу влаштувати з чоловіком побачення й скласти сімейний перелік пригод на цілий рік.


Кому варто прочитати

Наталія: жінкам, які хочуть прожити яскраве й насичене життя.

Ірина: жінкам, які перебувають на шляху до «встигнути все» або поки тільки мріють про це.


Кому не варто читати

Ірина: жінкам, які не вірять у те, що можна поєднати виховання дітей з роботою, мати кілька хобі і водночас навіть спати ночами.

Наталія: жінкам, які фокусуються на тому, що все погано, складно, неможливо.


Схожі книжки

Наталія: «#Selfmama. Лайфхаки для работающей мамы» Людмила Петрановська

Ірина: зізнаюся.. я не знаю ?


Топ 3 цитати


Ірина: 

Життя, про яке ви мрієте, не можна побудувати завдяки простій економії часу. Все навпаки: спочатку ви починаєте жити так, як мрієте, а вже потім час починає працювати на вас. Якщо ви це усвідомите, то досягнете успіху.

Якщо ви прагнете жити повноцінним життям, яке включатиме і професійний успіх, і велику кількість часу для особистих справ, вам слід переглянути те, чим ви займаєтеся в робочий час.

Нам треба вчитися помічати та цінувати щасливі моменти, коли вони трапляються. Взагалі, левова доля життєвого менеджменту залежить від того, як працює ваша голова.

Наталія:

Іноді погодитися на одну велику серйозну пропозицію — дуже мудрий крок. Проблеми нам створює звичка братися за завелику кількість дрібних пропозицій. Коли ви перенавантажені, то не бачите, що всі ці дрібні справи насправді не дуже-то й багато для вас важать, але через стрес і втому ви не можете погодитися на серйозні кроки.

… один із секретів щасливого батьківства полягає в тому, щоб усвідомити: якщо у вас є маленькі діти, втомленими ви будете завжди. То й що? Я можу відчувати втому, лежачи на дивані, поки мої діти скиглять. А можу відвезти їх до найближчого пляжу, де також відчуватиму втому, але діти зможуть погратися, кидаючи у воду камінці. Принаймні у другому випадку я подихаю свіжим повітрям.

Пожалітися про те, як вам складно жити, — одна з базових приємностей життя, але ж якщо ми фокусуємося на труднощах, то починаємо бачити тільки їх.


Читати: Бібліотека щастя. Затишні книжки на всі смаки

Читати: Змінюватися чи залишатися собою: роман-щоденник, мемуари та нотатки мандрівниці


Придбати книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

14 thoughts on “Як їй все вдається? Ми знаємо! #ДвіДумки: тайм-менеджмент успішних жінок

    Залишити відповідь