13 захопливих книг про письменників, письменництво і книжки

Щоб зрозуміти улюблені книжки глибше, корисно дізнаватися більше про письменників, які їх створили – як вони жили, в якій епосі, в якій країні, про що мріяли, чого боялися, у кого вчилися… Ми склали підбірку творів, що допоможуть у цьому, адже показують літературу з-за лаштунків. Головні герої цих книжок – письменники та книжки. Тож ця добірка допоможе легко виконати завдання під номером 10 в #YakabooBingoSummer.


1

Умберто Еко, Жан-Клод Кар’єр «Не сподівайтеся позбутися книжок»


Ця книга – детально записана розмова між французьким сценаристом Жаном-Клодом Кар’єром та італійським письменником Умберто Еко. Два бібліофіли та затяті колекціонери рідкісних книг міркують про майбутнє паперових видань і те, чи насправді становлять загрозу електронні носії.

Як технічна революція змінить книгу? Чи можна говорити про смерть паперових книг? І в чому суть літератури? – цей твір шукає відповіді на багато актуальних питань та вкотре доводить – істина народжується у діалозі.

ЧитатиЯк Умберто Еко створював свої романи. Уривок зі збірки есе про літературу


2

Мілан Кундера «Завіса»


Чесько-французький письменник розмірковує про історію роману, саму суть цього жанру, його закономірності та творчість найбільш яскравих представників. Зокрема, у «Завісі» можна прочитати про Мігеля де Сервантеса, Франца Кафку, Марселя Пруста та багатьох інших.

«Завіса» – це не лише ґрунтовна критика, а й філософська позиція самого Мілана Кундери. У цьому творі автор підсумовує власний погляд на літературу та дає читачам поштовх до самостійних досліджень та роздумів.


ВСЛ_шевченко-від-а-до-я_розворот1

Леонід Ушкалов «Шевченко від А до Я»


Яскрава та змістовна книга про головного класика української літератури, яка буде корисною як для дорослих, що зможуть відкрити для себе Шевченка заново, так і для дітей, які матимуть нагоду зацікавитися творчістю Кобзаря.

Книга написана у форматі абетки, де кожна літера розповідає якийсь цікавий та неочікуваний факт з життя Тараса Шевченка. Таким чином, монументальний та стереотипний образ поета зміниться на більш щирий та людський, а отже, ближчий для всіх нас.

ЧитатиКнижковий огляд для Апостроф-TV: “Інґа”, “Несказане” та “Шевченко від А до Я”

Processed with VSCO with a5 preset

Ростислав Семків «Як писали класики»


У цій книзі відомий український критик та літературознавець розповідає про секрети майстерності Агати Крісті, Джорджа Орвелла, Рея Бредбері, Курта Воннеґута, Мілана Кундери, Умберто Еко та Маріо Варґаса Льйоси. Виявляється, у кожного з письменників були свої ритуали та звички, пов’язані з літературою. Агата Крісті постійно записувала вигадані сюжети, навіть якщо ними й потім не користувалася; Рей Бредбері виступав за постійність та радив писати по 1000 слів на день; Мілан Кундера цінував жвавість роману та стислість викладу.

Книга «Як писали класики» – це не тільки шанс дізнатися більше про культових авторів, а й мотивація для письменників-початківців, які, сидячи перед чистим аркушем, не знають, про що розповісти світові.

Читати: Кумири кумирів: які книги обирають культові письменники


3

Олександр Довженко «Щоденник»


Особисті спогади та записи письменника і режисера, який прославив Україну на весь світ. Щоденник дає змогу дізнатися більше про внутрішні переживання Довженка та подивитися на реальність його очима.

«Щоденник» Довженка – це не тільки мемуари, творчі плани та хронологічний виклад подій, це і філософські роздуми про долю України, Другу світову війну, вождів того часу, людей навколо та дійсність.


4

Йенс Андерсен «Астрід Ліндгрен. Цей день і є життя»


Біографія великої казкарки, яка подарувала світові невгамовну Пеппі Довгапанчоху та життєрадісного Карлсона. Як виявляється, сама Астрід Ліндгрен була такою ж сміливою і так само сильно любила життя. Ця бунтарка стала духовною наставницею всієї Скандинавії та додала нових барв в історію дитячої літератури.

Книга Йенса Андерсена містить спогади рідних письменниці, а також її листи, уривки з щоденників та фотографії.

Читати13 атмосферних книг, які найкраще читати влітку


056-5x8-Standing-Hardcover-Book-Mockup-COVERVAULT

Стівен Кінг «Про письменство. Мемуари про ремесло»


«Король жахів», один з найбільш популярних письменників сучасності зібрав увесь свій літературний досвід та поділився секретами майстерності. Ця книга включає як мемуари Кінга, так і його поради про те, як писати так, аби вас читали мільйони.

«Як писати книги» – це не тільки філософські роздуми та рефлексії автора. Кінг оперую конкретними прикладами, що таке хороший текст, а що таке поганий. Отож, книга буде корисною і для всіх, хто прагне навчитися писати краще.

ЧитатиТемна Вежа: шлях тривалістю понад тисячу років


6

Ніл Гейман «Не панікуй! Історія створення книги “Путівник Галактикою “»


«Путівник Галактикою» – культова гумористично-фантастична серія книг Дугласа Адамса. Окрім власне 5 книг, вийшли комікси, відеогра та серіал. У 2005 році вийшов повнометражний фільм. У чому ж секрет популярності «Путівника…»? Це й намагається з’ясувати Ніл Гейман. Натхненний роботою свого колеги, англійський письменник досліджує історію створення книги, творчість самого Дугласа Адамса та його вклад в історію літератури.

Ніл Гейман радить пристебнути ремені безпеки, не панікувати та вирушити у незабутню космічну мандрівку.

ЧитатиДуглас Адамс — про Життя, Всесвіт і Все Решта


7

Андреа Чалупа «Орвел і біженці. Невідома історія “Колгоспу тварин”»


«Колгосп тварин» – сильна повість-антиутопія, критика тоталітаризму та алегорія на революцію 1917 року в СРСР. Не всі знають, що першим перекладом цього твору Джорджа Орвела був український. Загалом, «Колгосп тварин» важливий не лише як літературний шедевр, а й як свідчення епохи та пересторога для всіх поколінь.

Журналістка Андреа Чалупа розповідає про публікацію «Колгоспу тварин», про самого Джорджа Орвела та ділиться важливими зауваженнями, які допоможуть глибшому прочитанню відомої антиутопії.

Читати: 10 книг-антиутопій, в яких вам би не захотілося жити


8

Іван Рябчій «Двічі по десять: обличчя і голоси»


Ця книга – збірник інтерв’ю з письменниками з України, Франції, Бельгії та Швейцарії. Перекладач, журналіст та критик Іван Рябчій дає читачам змогу почути голоси відомих літературних діячів нашої епохи. Книга складається з двох розділів: «Тамтешні» (Амелі Нотомб, Ерік-Емманюель Шмітт, Ніколь Лемер, Міранда Люсьєн, Франсуаза Вільмар та інші) і «Тутешні» (Валерій Шевчук, Любко Дереш, Олексій Довгий, В’ячеслав Медвідь, Дмитро Чистяк та інші).

Подібні збірники завжди цікаві та пізнавальні, адже у них кожен може знайти автора до душі.


9

Робін Слоун «Цілодобова книгарня містера Пенумбри»


Якщо ви обожнюєте книжкові магазини і мрієте там поселитися, то ця книга принесе неабияке задоволення. Окрім неповторної атмосфери, тут є і чимало таємниць та загадок, які захочеться розкривати, насолоджуючись читанням.

Головний герой книги – дизайнер Клей – влаштовується на роботу у книгарню, що працює цілодобово. Найбільш неочікуваними відвідувачами книгарні виявляються люди, які приходять вночі і беруть почитати книги, доступ до яких молодому продавцю заборонений. Що ж такого у цих заборонених книгах? – обіцяємо, відповідь від американського письменника Робіна Слоуна вас здивує.


10

Жоель Діккер «Правда про справу Гаррі Квеберта»


У цьому захопливому романі йдеться про письменника Маркуса Гольдмана, який у пошуках натхнення для написання своєї другої книги, звертається до старшого колеги – культового автора сьогодення Гаррі Квеберта. Втім, останній підкидає Маркусу не лише кілька літературних секретів, а й заплутану кримінальну справу – Гаррі звинувачують в убивстві. Головний герой вирішує дізнатися правду.

Книга «Правда про справу Гаррі Квеберта» стала бестселером у Франції, а потім і прославила свого автора на весь світ. Тепер і українські читачі мають змогу познайомитися з творчістю одного з найцікавіших сучасних письменників.


10

Анджей Стасюк «Як я став письменником»


Анджей Стасюк – відомий польський поет, прозаїк та драматург. Ця книга – інтелектуальна автобіографія автора, в якій він ділиться спогадами про молодість. Надзвичайно жива, смілива та цікава розповідь про те, як насправді стають письменниками – без нудних повчань, але з веселими мандрівками, рок-н-ролом, дружнім спілкуванням та божевільними витівками.

«Як я став письменником» і про дух епохи, і про секрет вічної молодості, і про секрет хороших текстів.


Читати: 12 книжок для відчайдушних книголюбів

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

2 005 thoughts on “13 захопливих книг про письменників, письменництво і книжки

    Залишити відповідь