«Загублена» vs «Мовчазна дружина»

Не так давно видавництво КМ-Букс потішило нас двома на перший погляд схожими книгами. Гучна завдяки екранізації «Загублена» – американської письменниці Ґіліян Флінн і маловідома «Мовчазна дружина» канадської авторки А.С. А. Гаррісон (Сьюзен Гаррісон). Обидві новинки – психологічні трилери про невдалий шлюб. І начебто книжки розповідатимуть нам про непрості подружні стосунки, але давайте ж розберемося, кому на яку історію варто звернути увагу. Адже, зазирнувши глибше, стає ясно: сюжети книжок, як і долі авторок, кардинально різняться.


Тріумф Ґіліян і дебют Гаррісон


Для Ґіліян Флінн «Загублена» стала третьою і найвдалішою публікацією. Книжка була високо оцінена літературними критиками, а незабаром отримала екранізацію від самого Девіда Фінчера («Бійцівський клуб», «Соціальна мережа» і популярний серіал «Картковий будиночок»), з Беном Аффлеком і Розамунд Пайк в головних ролях. Сценаристом виступила сама Ґіліян, яка незабаром була номінована на премію BAFTA за найкращий адаптований сценарій.

Читати: Ґіліян Флінн. Загублена: історія божевільного шлюбу

Для А.С. А. Гаррісон «Мовчазна дружина» стала дебютом в письменницькій кар’єрі. На жаль, Гаррісон так і не змогла оцінити на власні очі результати своєї роботи, померши незадовго до публікації від раку, у віці 65 років. Пару років тому ходили чутки про екранізацію роману з Ніколь Кідман у головній ролі, але, на жаль, поки що це лише чутки.


Несподіване зникнення та обдумане розлучення


«Загублена» знайомить нас з подружжям Емі й Ніка Даннів, шлюб яких здається бездоганним і позбавленим побутових труднощів. Втративши роботу, Нік змушений переїхати з Нью-Йорка в передмістя до батьків зі своєю дружиною Емі. «Дивовижна Емі» – так її описали батьки, які створили цілу серію книжок про бездоганну дівчину, позбавлену недоліків. Героїня ж усілякими силами намагалася не відставати від вигаданого образу.

Але на п’яту річницю весілля Нік застає вдома сліди крові, бедлам у вітальні та… зниклу дружину.

Джоді та Тодд, герої роману «Мовчазна дружина», 20 років прожили в цивільному шлюбі. Він – глава будівельної компанії та зрадник. Вона – психолог зі стажем, яка пробачає чоловікові всі проступки та мовчить через власні образи. Ситуація доходить до точки кипіння, коли інтрижка зі студенткою Наташею переростає в більш глибокі почуття, а дівчина дізнається, що вагітна. Але як пояснити все дружині, з якою він провів половину життя?


Сюжет набирає непередбачуваних обертів


Цікаво те, що чоловік зниклої Емі не схожий на стурбованого через її зникнення. Це робить Ніка підозрюваним № 1 у вбивстві дружини. Паралельно з розслідуванням ми читаємо щоденникові записи Емі за кілька років. На сторінках буде і перша зустріч подружжя на вечірці, і пропозиція руки, і щасливі перші роки спільного життя. Але потім в записах почне проскакувати стурбованість через стосунки, а далі – страх за власне життя. Чи може чоловік, стомлений від сімейної рутини, вбити дружину в нападі гніву?

У Джоді завжди життя йшло суворо за розкладом: ранкова пробіжка з собакою, чашка міцної кави, клієнти, фітнес, вечеря для двох. Вона давно знайшла свій комфорт, а дізнавшись про насування розлучення усілякими методами намагається врятувати стосунки з Тоддом. Але, дійшовши до точки кипіння, коли в її руках був лист про виселення з їх спільного дому, чи зможе Джоді приборкати свою холодну лють? Скажу по секрету, ні. Жінка вийде на стежку помсти.


 «Загублена» vs «Мовчазна дружина»


Для мене «Зникла» – роман, наповнений таємницями та загадками, які огортають зниклу дружину. Оповідь ведеться не тільки з боку Ніка, а й від імені Емі. Завдяки записам із щоденника, ми дізнаємося про її думки та отримуємо більш цілісне сприйняття картинки.

«Мовчазна дружина» не може похвалитися великою кількістю інтриг, але тут письменниця проводить нам, читачам, повний психологічний екскурс в голови кожного з подружжя. Разом ми пройдемо шлях довжиною в 20 років «від любові до ненависті». Тут цінний не сам сюжет, а розбір по черзі думок і дій персонажів.

Якщо вам до душі книжки з таємницями та розслідуваннями – зверніть увагу на динамічну «Загублену».

Якщо ж ви любите копатися в головах героїв, дізнаватися в найдрібніших подробицях про внутрішні переживання людей і просто іноді зачитуєтеся на дозвіллі книжками з психології взаємин – не пропустіть «Мовчазну дружину». Книжка – наочний посібник для подружжя як робити НЕ варто.


Схожі книжки: Пола Гоукінз «Дівчина у потягу», Марія Семпл «Куди ти зникла, Бернадетт, Ґіліян Флінн «Темні таємниці».


 

Тоня Старовойт
Книжный инста блогер, будущий журналист и преданный фанат Кинга. Открыта для любых жанровых знакомств: от классической классики до фэнтези; от психологии до любовных романчиков. Отдельное место в моем сердце прочно занято Маленьким Принцем и трэшовым Палаником. Верю в счастливый случай, книжную магию и победу добра над злом.
https://www.instagram.com/ts__books/

2 732 thoughts on “«Загублена» vs «Мовчазна дружина»

    Залишити відповідь