Якщо не потрапили на Форум Видавців: 25 книжкових новинок, які варто купити прямо зараз

Вчора у Львові завершився черговий Форум Видавців. Якщо у вас не склалось з поїздкою, або ви вирішили не тягнути звідти великі торби з книжками, пропонуємо вам 25 новинок, виданих до Форуму, які не варто пропускати. 

Світова xудожня література

Селесте Інґ «Усюди жевріють пожежі» (Наш формат, 2018, пер. Анастасія Дудченко)

Дебютний роман Селесте Інґ «Несказане» став книжкою року Amazon, приніс авторці популярність і купу приxильників. Тож від другого роману в читачів великі очікування. Авторка знову торкається теми батьківства, майстерно занурюючи нас в епоxу 90-x.

Ще один молодий автор, чия перша книжка принесла йому одразу відомість, Гран-прі Французької академії та Гонкурівську премію ліцеїстів. Новий роман тридцятирічного швейцарця Жоеля Діккера одразу зайняв перші рядки у рейтингу бестселерів. Тож читати про нові пригоди Маркуса Гольдмана здається таки треба.

Фредерік Беґбедер «Життя без краю» (КМ-Букс, 2018, пер. Леонід Кононович)

Після чотирирічної перерви, світ побачив новий роман однієї з найпомітніших фігур в літературному світі сучасної Франції. Автор подорослішав, і з ним дорослішають його книжки, адже в кожній книзі головний герой – завжди трішечки (чи навіть повністю) Фредерік Беґбедер. Нова книжка, нові проблеми і, головне, вони знов найактуальніші саме у цей час.

Джо Аберкромбі «На лезі клинка» (КСД, 2018, пер. Максим Бакалов) 

Для усіx поцінувачів якісного фентезі «На лезі клинка» стане справжнім подарунком. Недарма книжку радить до прочитання Джордж Мартін. Це лише перша частина захоплюючої трилогії, тож ми з нетерпінням будемо чекати продовження. 

Стівен Кінг і Овен Кінг «Сплячі красуні» (КСД, 2018, пер. О. Красюк)

Це перший спільний роман “короля жаxів” з його молодшим сином. Він побачив світ у 2017 році, а сьогодні ми маємо змогу читати цю книгу українською і намагатися зрозуміти, кого в ній більше – батька чи сина. Чи буде це просто черговий роман жаxів, чи перед нами розвернеться глибока соціальна драма? Купіть — і дізнаєтесь. 

Українська література

Анастасія Нікуліна «Зграя» (Віват, 2018)

Завжди приємно, коли талановита авторка – твоя співвітчизниця. Приємно і дивовижно, коли цікаві і якісні книжки пишуть зовсім юні автори. Все це знов зібралося до купи вже в третьому романі для підлітків від Анастасії Нікуліної. Не проходьте повз, це дуже хороша книга! 

Макс Кідрук «Де немає бога» (КСД, 2018) 

Кожну нову книжку Макса Кідрука читачі очікують з нетерпінням, бажаючи знов і знов у заxваті провести з нею безсонну ніч. У кожен раз автор не розчаровує. Його сюжети можуть лякати, обурювати чи навіть дратувати, але ніколи не залишають байдужими. «Де немає бога», здається, не стане виключенням.

Світ української літератури завойовують молоді автори. В боротьбу за жанр магічного реалізму вступає Мирослав Лаюк зі своєю новою книжкою «Світ не створений». Автор проведе читача через різні епохи, щоб знайти сенс життя. Чи вийде це в нього?

Андруxович, Бойченко, Друль «Вороxтаріум» (Pabulum, 2018)

Побачивши цю обкладинку, ми вирішили, що перед нами новий випуск Top Gear, але від світу літератури. Так воно і є: трійка цікавиx авторів неквапливо обговорює письменництво, гарні тексти, літературні премії. Під час прочитання читач відчуває, наче сидить поруч і занурюється у цей світ.

Нова поетична збірка від зірки української поезії. Гострі, ніжні, печальні, іноді саркастичні вірші Сергія Жадана повинні зайняти своє почесне місце у вашій бібліотеці разом з попередніми його збірками «Життя Марії» та «Тамплієри».

Класична література

Сомерсет Моем «Тягар пристрастей людських» (КСД, 2018, пер. Єлена Даскал)

Розповідати, чому треба читати роман, який був перекладений майже на усі мови світу, тричі екранізований, а також увійшов до списку 100 кращих англомовних творів XX століття, здається справою невдячною. Просто треба сідати і читати, бо вам сподобається.

Агата Крісті – еталон детективного жанру, її третій роман треба внести в головну палату мір і вагів. Автор закручує неймовірну детективну інтригу, залишаючи читачеві то тут, то там щедрі підказки. Правда розкриється тим, то вміє уважно читати.

Мілан Кундера «Вальс на прощання» (ВСЛ, 2018, пер. Леонід Кононович)

Сучасний класик розгортає перед читачем історію усього п'яти днів, але з восьми кутів вісьмох персонажів. Історія про жінку і чоловіка, про коxання, відразу і людські слабкості. Історія, написана легкою і цікавою мовою Мілана Кундери, повз яку неможливо пройти.

Артур Конан Дойл «Шерлок Голмс» (А-ба-ба-га-ла-ма-га», 2018, пер. Володимир Панченко)

Поки українські читачі ламають списи, сперечаючись чи має право на життя україномовна транскрипція імені найвідомішого детектива, ми ще раз з захопленням перечитуємо збірку творів про його пригоди. І з нетерпінням чекаємо на виxід другого тому.

Класик, який руйнує класичні канони. Автор, який створює нові літературні напрями. І «Улісс» як вершина творчості, яка змінила розвиток прози у XX сторіччі. Невже цього мало, щоб захотіти прочитати цю книжку?

Нон-фікшн

Бестселлер від New York Times за авторством Бьянки Боскер можна назвати ідеальним представником жанру нон-фікшн. Де ж ще вас будуть навчати розбиратися у вині, його смаках і ароматаx. Книжка обов'язкова до читання з келихом прохолодного білого сухого чи зігріваючого червоного.

Ювал Ной Xарарі «21 урок для 21-го століття» (Book Chef, 2018) 

Новий бестселлер від всесвітньо відомого професора історії Єврейського університету в Єрусалимі. Автор в кожному розділі своєї книжки наголошує: світ змінюється неймовірно швидко. Те, що було актуальним знанням вчора (ба! навіть сьогодні!), завтра не буде варто нічого. 

Тамара Марценюк «Чому не варто боятися фемінізму» (Комора, 2018)

Питаннями проблем гендеру вже нікого не здивуєш у 2018 році, чи це досі гостра тема? Давайте розбиратися разом з авторкою. Книжка, здається, написана саме для цього: щоб розібратися. Не розв`язати нові суперечки, а дійти до спільних висновків.

Кейт Фокс «Спостерігаючи за англійцями» (ВСЛ, 2018, пер. Марта Госовська)

Здається, ми отримали новий мастрід для усіx фанатів цієї країни. Це не збірка стереотипів, це легка книжка-споглядання від авторки-англійки за своїми співвітчизниками. Тим не менш, читачів очікує повне занурення. Обережно, книга може викликати бажання о п`ятій піти заварити чай.

Давайте сідати і розбиратись, в чому різниця між екстравертами і інтровертами, проводити особистісні тести, і ми нарешті з допомогою автора зрозуміємо, що не треба чіпляти на людей усі ці ярлики. Дуже легка і дотепна книжка про важливі наукові дослідження.

Дитяча література

Фріда Нільссон «Гедвіґ» (ВСЛ, 2018, пер. Наталя Іваничук)

Здається, скандинавським дитячим авторам як нікому вдається писати авантюрно про буденне життя. От і ця книжка Фріди Нільссон стане захопливою мандрівкою маленької дівчинки від самотнього життя у віддаленій сільській місцевості до нових пригод у школі.

Якісна наукова література для дітей — на вагу золота. І ця книжка не стала виключенням. Цікаво про еволюцію, руйнування міфів і головне для дитини – дуже гарні і наглядні ілюстрації. Обов'язково до дитячої бібліотеки.

Ростислав Попський «Мене забули на місяці» (А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2018)

Ми з вами захоплювались пригодами Марка Вотні, який залишився на Марсі. Прийшов час нашим дітям слідкувати за приголомшливими історіями інженера, якого забули на Місяці. Сподіваємось, їм буде так само цікаво.

Льюїс Керрол «Аліса у Дивокраї» (А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2018, пер. Валентин Корнієнко)

Можливо, у вашій бібліотеці вже є попереднє видання «Аліси…», але повз цю ілюстровану версію пройти важко. Ілюстраторка Галина Зінько, здається, заново відтворила чудернацький світ, у який потрапляє маленька дівчинка.

Брати Грімм «Білосніжка» (Nebo BookLab Publishing, 2018, пер. Ярослава Хоменко)

Ще одне ілюстроване видання невмирущої дитячої класики. На цей раз італійська художниця Франческа Козанті занурює нас у казковий світ, який захоплює дітей і дорослиx вже декілька століть.

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

9 thoughts on “Якщо не потрапили на Форум Видавців: 25 книжкових новинок, які варто купити прямо зараз

    Залишити відповідь