9 порад як перетворити вагітність на 9 місяців щастя

Видавництво BookChef видало українською книгу акушера-гінеколога зі світовим ім’ям – Олени Березовської «9 місяців щастя».

Авторка має понад 200 сертифікатів провідних медичних шкіл США, Канади та Європи. Перед читачами праця на півтисячі сторінок, яка в доступній формі розповідає про біологічний перебіг вагітності, медичні страхи з якими зіштовхується майбутня мама, та аргументовано пояснює, чого боятись варто, а які страхи є не більше як забобоном.


«Гіпердіагностика на межі здорового глузду, призначення безлічі діагностичних тестів і об’ємних схем лікування,  недостатній обмін новими знаннями і досвідом між фахівцями з медицини, ставлення до людини з її здоров’ям як до об’єкта викачування коштів і т.ін – ось чим відрізняється сучасна пострадянська медицина» — пише авторка.

Тож чи варто боятись «гіпертонусу»? Які ліки та вітаміни можна приймати під час вагітності? Чи небезпечні віруси і приховані інфекції? Як виношування дитини може вплинути на стан здоров’я? Чому вагітність найчастіше зривається на ранніх термінах? Як готуватись до пологів? Про все це і багато іншого в книзі.

Ми ж обрали для вас кілька універсальних порад від авторки, які допоможуть щасливо готуватись до материнства.

08_3_06


Плануй зачаття


Авторка рекомендує майбутнім батькам все ж таки планувати зачаття. У свою чергу, якщо немає особливих скарг на здоров’я, не варто перетворювати процес підготовки до вагітності на тривале лікування.

  • Перш за все варто звернутись до гінеколога, терапевта, а також вузьких спеціалістів, якщо ви маєте якісь хронічні захворювання.
  • Здати загальні аналізи крові та сечі, а також пройти тест на краснуху і гепатит В, щоб у разі відсутності антитіл зробити щеплення. Варто перевіритись також на ВІЛ. Сифіліс, токсоплазмоз, аби упевнитись, що під час вагітності це не викличе проблем.
  • Полікувати зуби.
  • Повноцінно харчуватись і вживати фолієву кислоту.
  • Відмовитися від шкідливих звичок.
  • Психологічно приготуватись до вагітності.

Не бійся усіх підряд інфекцій


Деякі із «прихованих інфекцій», які діагностує, наприклад, ТОРЧ-тест, взагалі не потребують лікування і не несуть шкоди для дитини, якщо протікають не в гострій стадії. Герпес, мікоплазмоз і уреаплазмоз є у «сплячому режимі» у більшості дорослих жінок і це не впливає на вагітність та здоров’я дитини.

А от що робити, коли ви не маючи імунітету контактували з хворим на кір, краснуху чи вітрянку? Про це читайте в книзі.


Не сприймай вагітність як хворобу


Вагітність – природний для організму жінки процес, том не варто концентруватись на можливих проблемах. Якщо ви нормально себе почуваєте, вагітність йде без ускладнень – це вже найкращий показник того, що все добре із малюком.

Шукати в себе «страшні діагнози» не варто. Звісно, вагітність може принести певні ускладнення зі здоров’ям майбутньої мами. Проте навіть їх не варто боятись, адже дещо з того, що у до вагітному стані мало б викликати хвилювання – норма під час вагітності.

Слухай лікаря, але не ведись на залякування і не поспішай ковтати всі підряд ліки. Якщо вагаєшся – краще проконсультуйся з іншим лікарем.


Сексу – так


Якщо у вас немає дійсно серйозних протипоказань, про які вас попередить лікар, кохатись під час вагітності можна. Обмежити себе варто лише на останніх тижнях вагітності.

Загалом, на ранніх термінах вагітності ви можете ще навіть не знати про зачаття, а природа продумала все так як треба, аби кохання батьків не шкодило майбутній дитині.

На більших термінах все ж прийдеться проекспериментувати, аби мамі було комфортно.

Словом, слухайте лікаря, але не вигадуйте штучних обмежень.


Харчуйся здорово


Якщо у майбутньої мами немає специфічних хвороб, які потребують дотримання дієти, вам не треба кардинально міняти свій звичний стиль харчування. Дійсно варто виключити із меню алкоголь – він дійсно може нашкодити малюку, а також м’ясо та рибу напівсирого приготування, аби уникнути можливих інфекцій у неякісних продуктах.

Головне правило – збалансоване харчування невеликими порціями 5-7 разів на день. Це також допоможе уникнути неприємностей з боку травної системи, які часом виникають у жінок при надії.


Якщо любиш – пий каву


Ми винесли це окремим пунктом, адже ви маєте знати, що позбавляти себе дрібних і звичних радощів не варто, якщо немає додаткових протипоказань. До трьох чашок неміцної кави вдень цілком можна вживати майбутнім мамам. Тож попивати капучіно на прогулянці, вигріваючи животик на сонечку – можна.


Манікюр і перукарня дозволені


Дехто із майбутніх мам на 9 місяців відмовляється від звичних косметичних процедур. «Стригтись не можна» — казали наші бабусі. Але акушер-гінеколог розвінчує цей міф. До стрижки взагалі немає протипоказань. Фарбувати волосся також можна, проте варто обирати фарбу без аміаку, яких зараз безліч.

Також не заборонені манікюр і нарощування нігтів. Лише від запах лаку може викликати неприємні відчуття у вагітних, тому в приміщенні салону краще добре провітрювати.


Не забувай про фізичні навантаження


Проводити вагітність лише лежачи на дивані — шкідливо. 30-50 хвилин пішої прогулянки, плавання, аеробіка для вагітних — саме те, що потрібно майбутній мамі.

Якщо у вас сидяча робота — щогодини влаштовуйте собі хоча б десятихвилинні прогулянки.

Навіть, якщо ви не займались спортом до вагітності, можна почати і зараз. Звісно, обираючи спеціальні, безпечні види навантаження.

Велосипед, верхову їзду, біг і різкі нахили варто виключити.


Подорожуй безпечно


Польоти не протипоказані вагітним. Деякі авіакомпанії забороняють польоти після 35 тижня вагітності, адже народження малюка вже близько.

Немає жодних доказів, що польоти шкодять вагітності. Шкідливим може бути лише довге сидіння під час міжконтинентальних польотів. У такому випадку вам доведеться прогулюватись по салону, або все ж обрати не таку далеку країну для мандрів.


Кому читати


Хоча, книгу позиціонують як посібник на щодень для вагітних, я б радила читати його до вагітності, на етапі планування, а потім мати під рукою і берегти як «паличку-виручалочку».


Схожі книги: «Посібник для вагітних» Олена Березовська, «Ваша вагітність. Практичний порадник від зачаття до народження» Уільям та Марта Сірс, «При надії. 9 особливих місяців».


Читати: Олена Березовська про «9 місяців щастя»: «Моя книга – це власне своєрідний збірник всього того, чим живе вагітна жінка: її страхи, переживання, міфи»

Читати: Що читати молодим мамам: радять блогерки та журналістки


Придбати книжку в Yakaboo

Настя Дзюбак
Книжковий шопоголік. Не можу обійти паперову книжку. Гримуча суміш журналіста і філолога. Час від часу організовую у Кропивницькому зустрічі з письменниками. Лише з тими, яких люблю сама. У вільний від читання час готую і їм.
https://www.facebook.com/nastia.dziubak

26 thoughts on “9 порад як перетворити вагітність на 9 місяців щастя

    Залишити відповідь