Вальтер Моерс — творець книжкового раю

Кожен поважний книгоголік мріє хоча б раз у житті опинитися у місці, повному книг. Старовинна бібліотека з древніми фоліантами й розписаною стелею… Заплутані лабіринти проходів у букіністичному сховищі… Вальтер Моерс — не зовсім книжковий фанат, але він зумів уловити усі можливі мрії читачів і втілити їх у реальність — на сторінках своїх історій. У створеній ним країні Цамонії яких тільки дивовиж немає, але найцікавіша — це Місто Замріяних Книг.


Вальтер Моерс, він же Мьорз, залежно від примхи перекладача, відомий у себе на батьківщині — у Німеччині — як один з найуспішніших авторів… коміксів. Художник за покликанням і жартівник за характером, Вальтер ще у 80-х роках почав малювати короткі сатиричні ескізи, які припали до душі багатьом популярним журналам, як от Kowalski і Titanic. На додачу до коміксів Моерс починає вигадувати дитячі історії, й одним із перших його персонажів був Капітан Синій Ведмедик. Він розповідав своїм читачам такі небилиці, що складно уявити, але хіба казки повинні бути правдоподібні? 🙂 Інший герой Моерса — вчений-всезнайко Шимоський, навпаки, розповідає наукові цікавинки, хоча у багатьох випадках ця наука є вигадана ним самим.

a91c8fba7a0b76aa0e548febd727cfc2

Фото: Pinterest

З часом формат коміксів та дитячих історій став для Вальтера Моерса затісним. Так з’являється на світ цілий цикл книг про Цамонію — дивовижний край з не менш дивовижними істотами, пригодами і навіть законами природи. Тут є і острови-людожери, і говірливі хвилі, і розумні динозаври, що пишуть книги, і страхітливі жахлики, і лякливі книжнеці… А щоб читачеві було легше їх уявити, автор сам же й проілюстрував свої історії. У кожній книзі на її героїв чекають карколомні пригоді, які пересічному читачеві годі й уявити, проте Моерс не був би Моерсом, якби все не обходилося без щедрої порції іронії і, звісно, хороших фіналів. Його книги наповнені загадками, посиланнями до відомих творів минулого, анаграмами й просто цікавинками, які приємно розгадувати.

Світ хоч і має абсолютно нереальну фізику, в усіх книгах не втрачає й краплі правдоподібності: він прописаний у деталях, і у жодній книзі ви не знайдете суперечностей.

Можливо, тому що закони цього світ досконало знає лише його творець 🙂 Для любителів довготривалих циклів Моерс також приготував сюрприз — хоч будь-яка книга й цілком самостійна в циклі і має свій фінал, у кожній з них ви хоча б краєм ока зможете помітити знайомих героїв, які були головними дійовими особами в інших цамонійських історіях.

Читати: Плаский світ Террі Пратчетта: як не заблукати і не звалитися за Край

Синий_Медведь_(англ.)

„13 1/2 життів капітана на ім’я Синій Ведмідь“


Першою у Цамонійському циклі вийшла книга-автобіографія уже відомого Синього Ведмедика, проте тут він ще не старенький дідусь, що розповідає байки, а Ведмідь у самому розквіті сил. Він стверджує, що у нього 27 життів, і кожне з них він проживає настільки дивовижно і захопливо, що залишається тільки дивуватися. Якось ціле життя він провів в океані, теревенячи з хвильками-базікалками, аж доки вони ледь не позбавили його здорового глузду. Іншим разом його затягло у смерч, і в його серцевині він пробовтався ще одне життя разом з іншими нещасними. А ще було так, що Синій Ведмідь забрів у лабіринт печер, який насправді виявився мозком сплячого велетня, тож Ведмідь знайшов його центр сну і диригував снами… Фантазія у Моерса безмежна, і складно уявити, яким чином усі ці дивовижі вмістилися у його голові, а проте — усі вони до ваших послуг у цій легкій і захопливій книзі.

Читати: Як не заблукати у лабіринті-цвинтарі забутих книжок

81xPtGy5DkL

„Румо й дива у темряві“


Якщо разом з капітаном Синім Ведмедем ми подорожували Цамонією й пізнавали її дива, то Румо зможе розказати дещо про її історію, деяких особливо талановитих представників і — любов, жоден цикл без неї не обійдеться 🙂 Румо — вольпертингер, суміш вовка й оленя (в Цамонії й не таке буває), і він, як і кожен представник його виду, вміє бачити запахи у темряві. Ще Румо чудово вдаються бійки, у нього є друг черв’якул (гібрид черв’яка й акули) й меч-шизофренік. Румо йде за своїм покликанням, знаходить любов, а потім мусить її рятувати від звихнутого андроїда. Ця історія уже більш бойова й насичена дією, ніж розважливо-кумедна подорож Синього Ведмедя, але ви навіть і не уявляєте, скільки ще надзвичайного чекає на вас у цій книзі 😉

produkt-2579

„Місто Замріяних Книг“


Тут література й життя ніби злилися воєдино, і все оберталося навколо друкованого слова. Це моє місто. Моя нова батьківщина.

„Місто Замріяних Книг“, певно, найвідоміших роман Вальтера Моерса. Воно й не дивно, адже одними з героїв цієї історії є живі книги — вони живуть у Книгомісті уже багато років у старих букіністичних крамницях і мріють про те, що колись їх знайде читач. Історію розповідає динозавр Хільдегунст Мифоріз, письменник-початківець, що мріє про славу. У спадок він отримав 10 сторінок рукопису, який здався йому шедевром усіх часів і народів, і Мифоріз вирушає на пошуки загадкового автора у Книгомісто. Тут будуть і загадки, і несподівані небезпеки, й найкращі історії у світі, а головне — тут усе й вся буде присвячене книгам.

І ще багато-багато цікавого й несподіваного в інших книгах Цамонійського циклу…


Історії Вальтера Моерса зачаровують. Інколи здається, що для того, щоб так детально й цікаво описати цілковито незвичний світ, йому довелося там побувати. Істот, які він описує, ви не зустрінете більше в жодній книзі, а про їхні неймовірні пригоди годі й говорити. Без сумнівів одне — якщо ви любите незвичні історії, жарти й загадки, Цамонія стане вашим улюбленим місцем для книжкової відпустки.

Писати може кожен… Одні пишуть трішки краще, ніж інші, — таких називають письменниками. Дехто вигадує краще письменників. Їх називають творцями. Але є ще творці, які вміють писати краще, ніж інші творці. Для них поки не знайшли імені. Це ті, кому доступний Орм.

Читати: Макс Фрай: вершитель із 20-річним стажем


Катерина Гавриш

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

114 thoughts on “Вальтер Моерс — творець книжкового раю

    Залишити відповідь