У Києві розпочинається лекторій про комікси

Літературна майстерня «Бартлбі і компанія» започатковує лекторій про комікси. Лекції триватимуть від сьогодні 23 травня до 9 червня в галереї Будинку Майстер-клас. Розповідатимуть про комікс-культуру літературознавці, коміксознавці, критики та куратори. Курс складається з 5 лекцій і практичного заняття.


Лектори і лекторки


ОЛЬГА КОВАЛЬЧУК (Olga Kovalchuk) – літературознавчиня, культорологиня, дослідниця коміксів, авторка ресурсу Vertigo.

ОЛЕКСАНДРА РИНК (Alexandra Rynk) – коміксологиня, випускниця Києво-Могилянської Академії. Постійна авторка сайту Vertigo й авторка найбільшого українського телеграм-каналу про комікси «Основи коміксології» (@comixology).

БОРИС ФІЛОНЕНКО (Borys Filonenko) – арт-критик, лектор, куратор.
З 2011 року співпрацює з арт-центром Павла Гудімова Я Галерея (Київ, Дніпро), з 2014 року – з галереєю Come In (Харків), з 2016 – з арт-центром Aza Nizi Maza (Харків).

Співзасновник освітнього проекту Центру європейської культури Dante – пті-університету Іона (Харків), де курує напрямок comics studies. Засновник і куратор освітньої програми арт-центру Aza Nizi Maza «Повільна історія мистецтва».
Пише про сучасне українське мистецтво і коміксах. Разом з Клубом ілюстраторів Pictoric автор комік-буку «Тіні забутих предків. Графічні історії» (Видавництво Артбук, 2016). Живе і працює в Харкові.

ЄВГЕНІЯ ПОЛОСІНА (Женя Полосина) і АННА ІВАНЕНКО (Анна Иваненко) – випускниці Британської Вищої Школи Дизайну, співзасновниці студії Сері/граф і фестивалю «ПРИНТ ФЕСТ 100», незалежні художниці, ілюстраторки, авторки коміксів і зинів.

САША ЯСЕНЬ – учасниця літературної студії Майстерня історій. Читає і вивчає комікси. Читала лекції про комікси для підлітків.


Програма


23 травня / вівторок / 19:00
Національні герої: лекція про історію в коміксах
Ольга Ковальчук

Як елемент масової культури, супергеройський комікс – продуктивний канал формування історичних і національних міфів. Робота з історичним матеріалом у цьому випадку має безліч векторів – від прямолінійної пропаганди до гротеску. На лекції ми вирушимо крізь час і простір від очевидного – Капітана Америки та Другої Світової – до неймовірного – масового вбивства американських президентів Дедпулом, розглянемо коміксні приклади альтернативної історії (що, якби шатл Супермена приземлився в радянській Україні?) І дізнаємося, як на думку Ніла Геймана сучасні супергерої колонізували Америку. А ще розберемося, чому майже всі українські комікси – про нашу героїчну історію, і чи добре це.


26 травня / п’ятниця / 19:00
Різноманітність в коміксах: навіщо нам супергероїні-мусульманки
Олександра Ринк

З одного боку, індустрію розваг все частіше критикують за некоректне зображення представників етнічних меншин, конфесій і сексуальних ідентичностей. З іншого – бажання догодити всім і нікого не образити нерідко сприймаємося як піар-хід чи навіть боязка відмова від свободи самовираження. Поки Marvel розгрібають скандал з антихристиянськими посиланнями в нових «Людях Ікс», а DC готуються запускати лінійку «нових історій про нетипових героїв і героїнь», ми спробуємо розібратися, як комікси стають більш інклюзивними і чи потрібно це взагалі. Обговорювати, серед іншого, будемо: «Ms. Marvel »(Дж. Віллоу Вілсон, Е. Алфона),«Mockingbird»(Челсі Кейн, Кейт Немжік), Cage! (Г. Тартаковський).


30 травня / вівторок / 19:00
Веселі картинки: лекція про комікси в образотворчому мистецтві
Ольга Ковальчук


Комікс пройшов шлях від масового розважального контенту до офіційного статусу 9-го мистецтва. Весь цей час медіа трансформувалося, знаходячи свою традицію і естетику. На лекції ми розберемося, як на комікси вплинуло класичне і модерне образотворче мистецтво – від динаміки наскальних малюнків і колористики середньовічного илюмінування до дадаїстської техніки колажу і поп-арту. А ще розберемо по кісточках (читай – по референціях) обкладинки Дейва МакКіна до «Сендмену», які стали окремою художньою виставкою.


2 червня / п’ятниця / 19:00
Комікс в музеї сучасного мистецтва
Борис Філоненко

За останні тридцять років комікс не тільки «подорослішав», знайшов традицію і став художньою формою, яку вивчають в світових університетах, а й опинився в музеї – місці, де неминуче відбувається зіткнення з тим, що називається словом «мистецтво». Чому комікс потрапив в музей? Чи означає це, що він визнаний мистецтвом? Арт Шпігельман говорив про те, що комікс повинен стати мистецтвом, щоб бути частиною культурного процесу. У свою чергу історик мистецтва Ернст Ґомбріх писав: «… якщо ми хочемо зрозуміти щось в історії мистецтв, треба раз і назавжди твердо засвоїти, що образотворчі форми та письмові – кровні родичі». Не тільки комікс може бути прийнятий в музей, вписаний в історію мистецтва, а й сама історія мистецтва залишається неповною, якщо комікс з неї виключений.


6 Червня / вівторок / 19:00
Комікс як засіб безсловесної комунікації [лекція з практикою]
Євгенія Полосіна і Анна Іваненко

Поговоримо про переваги коміксу як інтернаціонального ресурсу для спілкування, про те, як він працює, коли потрібно передати інформацію, не використовуючи текст. Обговоримо графічні прийоми, завдяки яким зчитується історія. Дізнаємося про способи розповісти свою історію картинками і самостійно випробуємо цей спосіб комунікації на ділі.


9 Червня / п’ятниця / 19:00
Американський ніндзя: супергероїка у манзі
Саша Ясень

Досить довго японські комікси — манга – обходилися лише традиційними народними сюжетами та героями. З часу знайомства японців з яскравою американською культурою манга теж не залишилася осторонь хвилі популярності історій про супергероїв. На лекції ми розглянемо, на що перетворився жанр супергероїки у руках японських майстрів і як це сприйняла японська аудиторія, а потому й увесь світ – від характерного японського сьонена до звичних західному читачеві супергероїв і відвертих пародій. З’я суємо, чи може Наруто, персонаж однойменної манги Масаши Кішимото, стати в один ряд з Месниками, а герой манги Ванпачмен Сайтама – потягатися за звання найсильнішого супергероя із самим Суперменом.


Де придбати квитки та подробиці про подію шукайте за посиланням. Місце проведення лекторію галерея Будинку Майстер Клас (вул. Б. Хмельницького, 57-Б, 4-й поверх).


ЧитатиКомікси DC навесні 2017 року вийдуть українською
Читати Літо в картинках. Підліткові комікси про відпочинок
Читати: 50 найкращих графічних романів та коміксів за версією Yakaboo

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

673 thoughts on “У Києві розпочинається лекторій про комікси

    Залишити відповідь