Ми всі — як маленька дитина, що шукає відповідь на питання “Чому?”: рецензія на незвичну книгу з філософії «Світ Софії»

Одного разу чотирнадцятилітня Софія Амундсен отримала два незвичайні листи. Обидва не мали ні зворотної адреси, ні імені відправника, й усередині містили по крихітній записці. У першій було занотовано «Хто ти є?», а в другій – «Звідки узявся цей світ?»

А й справді, ким ми є та звідки узялось усе довкола? Врешті, чи можливо жити у світі, не задумуючись, як він виник і що очікує нас після смерті? Ці питання завжди цікавили людство та щонайперше тих, котрі, починаючи з VI до н.е., ознаменували виникнення нового способу мислення, а саме філософії, або ж «любові до мудрості». Про них і розповідає Юстейн Ґордер у книзі «Софії» (Літопис, 2019, пер. Наталя Іваничук).

«Хоч філософські питання стосуються усіх людей, та не кожен стає філософом»

Юстейн Ґордер – всесвітньо відомий норвезький письменник, лауреат багатьох міжнародних літературних премій. Перш ніж цілковито присвятити себе письменству, тривалий час викладав філософію. Дебютна книга – «Діагноз та інші історії» – вийшла друком ще 1986 року. Та справжнього успіху Юстейн Ґордер зазнав лише після виходу наступної – «Світ Софії. Роман про історію філософії» (1991). На батьківщині автора книга перевидавалася десятки разів й досі вважається національним бестселером. Загалом, перекладена на 63 мови, загальний тираж сягає понад 45 мільйонів (!) примірників. У 1994 році роман було нагороджено Німецькою молодіжною літературною премією, а сам письменник з дружиною Сірі Данневіг щорічно проводить вручення міжнародної Премії Софії.

З-під пера Юстейна Ґордера побачили світ ще такі твори, як «Різдвяна містерія», «У дзеркалі, у загадці», «Vita Brevis. Лист Флорії Емілії до Аврелія Авґустина», «Донька директора цирку», «Апельсиновая девушка», «Таємничий пасьянс» та «Замок в Пиренеях».

Короткий екскурс в історію розвитку людського мислення

Хто поклав два таємничі конверти до поштової скриньки Софії? І чому цього ж дня саме вона одержує вітальну листівку, адресовану незнайомій дівчинці – Гільді Меллер Кнаґ? Без сумніву, ці загадки якось та пов’язані між собою, як і поява чергового листа з написом «Курс філософії. Поводитися дуже обережно». Власне, з низки наступних жовтих конвертів і розпочинається дивовижна мандрівка Софії у Світ Мудрості слід-у-слід найбільших мислителів в історії людства, починаючи від часів Стародавньої Греції аж до сучасності, для того, щоб відкрити не лише красу й простоту філософських наук, а й сягнути глибин власної душі.

Але хто ж така ця «Гільда», якій виповнилося 15 років буквально за якийсь місяць до п’ятнадцятиліття Софії? Як її розшукати? Зрештою, їхні шляхи перехрещуються у фантастично-містичний спосіб, та такий, що читаєш з затамуваннях подиху — і губишся у вимірах та щораз більше переконуєшся: ніщо не є певним і водночас усе є можливим.

Звідки виникає філософія

Найкраща книга, яку коли-небудь доводилося читати — саме такою ось уже понад десять років я вважала роман, завдяки якому і відкрила для себе творчість Юстейна Ґордера – читана-перечитана, улюблена «Помаранчева дівчинка»! «Світ Софії» став такою ж феноменальною книгою, після прочитання котрої так і хочеться сказати, що є життя «до» і «після» знайомства з нею, яку від щирого серця так і прагнеш порадити всім, незалежно від віку та зацікавлень, та найдужче тим, хто любить філософію, як і тим, хто, відкриваючи магію цього твору як оди людському мисленню, хотів би її полюбити. І щось мені підказує, що «Світ Софії» – саме та геніальна книга, яка вкотре доводить: «життя – така дивовижна річ, що філософські питання виникають самі собою».

Тематично схожі книжки

Майкл Паттон та Кевін Кеннон «Наука в коміксах. Філософія», Єва Суссо «Усі запитують чому», Юстейн Ґордер «Помаранчева дівчинка».

Олеся Муц
Лікар-стоматолог у декретній відпустці. Люблю читати, подорожувати та вивчати нові мови, зокрема шляхом покупки чергової книжечки «Гаррі Поттера» іноземною мовою :)

1 875 thoughts on “Ми всі — як маленька дитина, що шукає відповідь на питання “Чому?”: рецензія на незвичну книгу з філософії «Світ Софії»

    Залишити відповідь