Smart is the new sexy: п’ятірка ненудних научпоп-книг

Говорити про розумні й серйозні речі давно не соромно. Часи, коли за “занудні” бесіди та розмови про фізику, хімію або тонкощі економіки називали “ботаном” давно минули. Більш того, бути нині гіком – в тренді, а суспільство інформації дає кожному можливість отримати всі бажані знання.


В огляді із нашої розсилки – п’ять хороших научпоп-книг, які допоможуть не тільки підтримати розумну бесіду, але і поглибити своє розуміння світу навколо. Це ті видання, які точно краще читати замість новин, а заодно і ділитися з друзями. Читайте з розумом!

2899b244146842adbca06f653d13df06«Происхождение жизни. От туманности до клетки» Михайло Нікітін


По-справжньому передова праця доступно розповідає про досягнення біологічної науки. Багато теорій подані практично прямо з печі – на “стіл” читачеві підносять найсвіжіші відкриття і новітні погляди вчених на непросте питання про походження життя на Землі.

Ви можете не боятися незрозумілих і занадто “хардкорних” текстів – після прочитання глав вас порадує відчуття “я все зрозумів”. Самі не помітите, як захопитеся історією появи живої клітини з космічного пилу і метеоритів через гарячі джерела біля підніжжя вулканів, і тим, як вона змінила планету.

“Походження життя” – приємне читання не тільки для дорослих, але і для допитливих дітей, які не бачать інтересу в шкільних підручниках.

fe59666c98dd4013bb8339f0f5aedc37

«13.8. В поисках истинного возраста Вселенной и теории всего» Джон Гріббін


Космос ближче, ніж ви думаєте, а книжки про нього не можуть бути нудними. “13.8” – по-справжньому захоплива розповідь з поясненнями важливих і “сороміцьких” питань про наш Всесвіт. Скільки градусів на Сонці? Який вік зірок? Чи холодно у відкритому космосі?

Автор розповість, чого досягла наука на нинішньому етапі дослідження Всесвіту і те, що здатна відкрити в доступному для огляду майбутньому. Відповіді підкріплені великою кількістю виразно викладених фактів, детально розжованих теорій і різних даних. Книжка Гріббіна серйозно прокачає вас в цій темі та стане хорошим приводом для обговорень в цікавих компаніях.

Крім того, це красиво зроблене і стильно оформлене видання. Чудова ідея для книжкового подарунка для всіх любителів космосу.

668c5edcf2804278a70682f3b5668397

«Егоїстичний ген» Річард Докінз


Легендарний бестселер з еволюційної біології, вже давно став must read для освіченого та ерудованого читача. Його перший вихід у світ в 1976 році викликав ефект вибуху бомби, і досі зберігає свій вплив на розуми людства.

Докінз – чарівний і харизматичний автор, буквально з перших сторінок викликає симпатію тим, що не приховує свій сарказм, іронічність і скрупульозність. Книжка будується навколо думки про те, що людина, як і інші живі істоти, – смертна машина, завдання якої – передати гени нащадкам. І все життя підпорядковується цій меті.

Він не вважає свого читача фахівцем, тому ретельно пояснює очевидні для біологів речі, встигаючи висміяти своїх колег. Серед іншого дуже цікаво прочитати про соціальних комах. Більшу частину висновків про їх шлюбну поведінку та стратегії поведінки в “суспільстві” можна поширити на людей. Сам Докінз цього не робить, залишаючи право читачеві подумати самотужки.

0135664633a84bfa9fba389a950ea0c9

«Что мы видим, когда читаем» Пітер Менделсунд


За оманливо простою назвою і легким стилем письма криється глибоке дослідження того, як читач сприймає текст, як візуалізує прочитане, як запам’ятовує, як зі шматків інформації малює портрети персонажів, пейзажі та інтер’єри.

Менделсунду вдається зламати особисту систему координат того, хто зважиться прочитати його книгу. І це того варте, адже мета – не руйнування саме по собі, а позбавлення від шор на очах, які заважають спілкуватися з текстами, а значить – і з їх авторами. Ви, можливо, вперше задумаєтеся, що читання – це філософський процес, і наскільки фантазія і домислювання важливе для саморозвитку.

Окремо варто згадати оформлення книжки, зроблене просто на “відмінно”. Ідеально видрукувані зображення, чудовий переклад і витончена мінімалістична обкладинка. Це справжній скарб, читання якого можна назвати тренінгом за своїми чуттєвим та інтелектуальним можливостям.

3b627216d2d64470b97366d8caf0fa23

«Економіка. Інструкція з використання» Ха-Джун Чанг


Якщо ви прагнете хоч трохи розібратися в світі економіки, книжка Чанга – для вас. Він на самому початку книги говорить, що складність економіки перебільшена, а 95 відсотків економічної теорії – лише здоровий глузд в складному оформленні термінології й математики.

Він допоможе вам зрозуміти більшість явищ у сфері бізнесу, фінансів і виробництва. Текст зручно поділений на дуже велику кількість глав, нехай деякі – з пари пропозицій. Такий підхід спрощує розуміння і запам’ятовування, не кажучи вже про здорову частку гумору і доступний стиль оповіді.

Цю книжку варто прочитати кожному. “Спробуйте-но згадати, коли ви в останній раз обговорювали майбутнє євро, майнове розшарування в Китаї або перспективи обробної промисловості в США? Але ж ці питання можуть мати величезний вплив безпосередньо на вас, де б ви не жили”, – пояснює сам автор.

Читати: Як зрозуміти економіку


І ще 6 корисних книжок з жанру науково-популярної літератури:


Читати: Новинки нон-фікшн від українських видавництв: світові бестселери, наукпоп та Фріда Кало

Читати: 100 найкращих нон-фікшн книг усіх часів. П’ятий десяток

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

20 thoughts on “Smart is the new sexy: п’ятірка ненудних научпоп-книг

    Залишити відповідь