Що пили (та п’ють) відомі письменники

8-9 вересня в Києві відбудеться Літературний Кураж Базар. Yakaboo буде співорганізатором цієї події. На вас чекатимуть презентації книг, дискусії, літературний ринг, автограф-сесії та багато іншого.

Однією з родзинок фестивалю стане тематичний бар… Але не будемо розкривати усіх секретів. Цей матеріал лише натякне вам на те, що відбуватиметься в барі Кураж Базару.


hem1

Ернест Гемінґвей


Існує легенда, що улюбленим коктейлем Гема був мохіто. Але в інших джерелах кажуть, що це лише маркетинговий хід одного з гаванських барів. Насправді, у Гемінґвея був діабет, тому він пив максимально сухі, несолодкі напої. Зокрема, в усіх барах він замовляв сухий мартіні.

Герої Гемінґвея теж частково перейняли цю звичку. Наприклад, головний герой роману «За річкою, в затінку дерев» в якийсь момент замовляє собі коктейль, що складається з 15 частин мартіні й однієї частини вермуту. Цей коктейль пізніше отримав назву «Монтґомері мартіні».

Цікаво, що Гемінґвей любив дуже холодні напої — за його словами, вони мають бути такі холодні, щоб їх важко було тримати в руках.


remarque

Еріх Марія Ремарк


У кожній книзі Ремарка герої багато п’ють. Не дивно, що саме з Ремарком асоціюється яблучний бренді – кальвадос. Він фігурує у більшості його найвідоміших романів. Кажуть, що і сам автор дуже любив цей напій, тому і передав цю пристрасть своїм героям.

Але окрім кальвадоса, у романах Ремарка п’ють і інший алкоголь. Наприклад, у «Чорному обеліску» п’ють горілку, у «Трьох товаришах» — ром, у романі «Час жити та час помирати» — вино.


bukowski

Чарльз Буковскі


Буковскі, як і герої його романів, пив багато. Він любив вино, віскі та пиво.

Читаючи вірші перед публікою, Буковскі приходив з пляшкою вина, а то й не однією. Дружина Буковскі багато років намагалась відучити його від алкоголю, і якось сказала, що він вибрав собі дієту – пиво та віскі. Кажуть, він міг запивати одне іншим.

(Фото-підтвердження алкогольних вподобань Буковскі дивіться тут)

Зрозуміло, що і в романах Буковскі алкоголь згадується дуже часто. Наприклад, в романі «Фактотум» вино згадується 35 разів, віскі — 29 разів, пиво — 36 разів.


fitzgerald

Френсіс Фіцджеральд


Автор роману «Великий Гетсбі» не любив алкогольного запаху з рота, тому пив джин. Кажуть, після нього алкогольне «амбре» відчувається не так сильно.

Кажуть, що він не змішував джин ні з чим, і пив його в більшості випадків чистим.

Але інколи Фіцджеральд додавав до джина сік лайма, содову та льод. Цей коктейль отримав назву «Джин рікі».


paul-rembo

Поль Верлен та Артюр Рембо


Французькі поети Поль Верлен і Артюр Рембо любили випити абсент. «Я накинувся на абсент. Абсент вдень і вночі», – писав Верлен.

До слова, абсент за часів Верлена і зараз – дві великі різниці. Тоді цей напій містив в собі велику концентрацію туйону – токсичної речовини, що міститься в гіркому полині і може з великою ймовірністю викликати ряд негативних наслідків для організму, зокрема напади агресії і галюцинації.


kerouac

Джек Керуак


Найкрутіший представник письменників біт-покоління пив маргариту. Це напій, що складається з текіли, лікеру Куантро, лаймового соку та цукрового сиропу. А на обідку бокалу має бути сіль.

Керуак пристрастився до «Маргарити» під час однієї з поїздок до Мексики, яку дуже любив. Відповідно, окрім «Маргарити» він любив ще й чисту текілу — головний мексиканський напій.


poe

Едгар По


Едгар По дуже багато пив, незважаючи на вроджений порок серця. Тому помер дуже рано – в 40 років.

З напоїв він любив абсент та сазерак. Останній коктейль складається з коньяку, абсенту, бурбону та лимонного сиропу, хоча варіантів може бути багато.


andrukh

Юрій Андрухович


У нашій рубриці «10 несподіваних фактів про українських письменників» пан Юрій розповів, що з алкогольних напоїв він надає перевагу бразильській кашасі.

Кашаса — це горілка з цукрового тростника. В деяких країнах її називають бразильським ромом.


karpa

Ірена Карпа


Карпа надає перевагу шампанському. «От чим більше п’єш довше живеш, тим більше розумієш, що жодні італійські просеко і каталанська кава не замінять малесеньких бульок холодного французького брюту. І взагалі нервовим жінкам лікарі прописують по одному келиху шампанського вдень. (Та й не-нервовим варто в багажничку разом із запаскою возити пляшечку брюту, мало там шо),» — розповіла вона для блогу Yakaboo.


zabuzhko

Оксана Забужко


А от Забужко в тій же рубриці відповіла, що надає перевагу добрим коньякам. Які саме коньяки вона вважає добрими, письменниця не розшифрувала.


Усі матеріали до Літературного Кураж Базару будуть розміщуватися у спецтемі. Слідкуйте за найцікавішими оновленнями тут (клац-клац):

спецтема1

Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

25 thoughts on “Що пили (та п’ють) відомі письменники

    Залишити відповідь