Найдинозавріша різдвяна історія: рецензія на роман Тома Флетчера «Різдвозавр»

Різдво – чи не наймагічніший час у році, приходу якого геть усі, від малого до великого, очікують з особливим трепетом та надією. Бо ж коли, як не у різдвяну ніч, повинні здійснюватися найсокровенніші мрії? І саме наша віра є отим найбільшим дивом, чудом з чудес, що робить неможливе можливим, а нездійсненне – здійсненним. 

Невиправний фанат динозаврів та Різдва

Том Флетчер – відомий британський співак, композитор, автор пісень, засновник та лідер поп-рок гурту «McFly», YouTube-блогер. У 2004 році ім’я музиканта увійшло до «Книги рекордів Гіннеса»: його група побила рекорд легендарних «Beatles» як наймолодша, чий дебютний альбом стартував у музичних чартах на першому місці. 

У 2012 році Том Флетчер у співавторстві з ще одним учасником «McFly», Догі Пойнтером, написав першу книжку – «The Dinosaur that Pooped Christmas» («Динозавр, який викакав Різдво»), – визнану найкращим дебютом року у дитячій літературі. 

«Різдвозавр» – це перший роман, написаний самостійно, котрий побачив світ у 2016 році та згодом був перевиданий у вигляді музичної версії. Твори письменника перекладено на понад тридцять мов, а останньою книжкою є «There’s A Dragon in Your Book». 

«Віра - це єдина магія, завдяки якій зовсім неможливе стає цілком можливим, а безсумнівно нездійсненне стає беззаперечно здійсненним!»

Вільям Трандл, десятирічний, прикутий до інвалідного візочка хлопчик, обожнює динозаврів. Він живе разом зі своїм татом Бобом у маленькому похилому будиночку на околиці гомінкого містечка: скромно, але щасливо. 

«Не менше за динозаврів Вільям любив Різдво, але навіть не наполовину так сильно, як його татко. 

Містер Трандл так обожнював Різдво, що, коли воно минало, він ридма ридав цілий тиждень, а бувало, й до кінця січня, відчайдушно хапаючись за Різдво! У шафі він навіть тримав таємну, незмінно прикрашену ялинку, яка щоразу, коли він відчиняв дверцята в пошуках шкарпеток, спалахувала вогниками. Щоранку, вдягаючись, містер Трандл дивився на свою таємну ялинку і промовляв до себе: «Кожен крок, що віддаляє тебе від останнього Різдва, наближає до наступного». Саме ці слова тримали його на плаву цілий рік.» 

З появою у класі новенької, Бренди Пейн, котра виявилась найкапоснішим дівчиськом у школі (а може, й цілому світі!), життя Вільяма за межами дому стало нестерпним. Відтоді, як хлопчик випадково переїхав їй ногу, мстива та підла однокласниця не уникала жодної нагоди завдати йому болю, як фізичного, так і морального. У той самий час, коли Вільям став почуватися настільки інакшим, самотнім та навіть винуватим, як ніколи раніше, десь далеко, аж на Північному полюсі, була ще одна істота, котра дуже добре знала, як це – бути не схожим на інших. 

Знайомтесь, це – Різдвозавр, єдиний динозавр у цілому світі, чиє яйце пережило мільйони років у товщі льоду… І хто б міг подумати, що на один Святвечір одна з найзаповітніших мрій Вільяма здійсниться, та ще й у геть несподівано-фантастично-приголомшуючо-незабутньо-пригодницький спосіб, та такий, що стане початком найнеймовірнішої дружби, яку лишень можна уявити! 

Коли вірити - значить бачити

«Різдвозавр» – без сумніву, одна з найкращих різдвяних історій, які мені доводилось читати! Весела, динамічна, напрочуд магічна і реальна водночас, повчальна та світла, написана пречудовою мовою, присмачена витонченим англійським гумором та дрібкою суму – словом, вона неодмінно сподобається усім, кому до вподоби роальдодалівська казка «Чарлі і шоколадна фабрика». Окремо хочу відзначити класне ілюстративне оформлення: малюнки Шейна Девріса настільки детальні та драйвові, що по них можна заввиграшки переказати усю історію навіть трирічній дитині, як-от моїй). 

«Люди вірять у всілякі дикі, дурні, дивні та дивовижні речі, та це не означає, що хтось правий, а хтось ні. Важливо не те, що – правильно, а що – ні, що – справжнє, а що – підробка, що – правда, а що – брехня. Важливо, щоб від того, у що ти віриш, ти ставав щасливішим та кращим». 

Тематично схожі книги

Том Флетчер «Скрипуны», Tom Fletcher, Dougie Poynter «The Dinosaur that Pooped Christmas», Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика», Доді Сміт «101 далматинець». 

Олеся Муц
Лікар-стоматолог у декретній відпустці. Люблю читати, подорожувати та вивчати нові мови, зокрема шляхом покупки чергової книжечки «Гаррі Поттера» іноземною мовою :)

374 thoughts on “Найдинозавріша різдвяна історія: рецензія на роман Тома Флетчера «Різдвозавр»

    Залишити відповідь