Робити менше, а встигати більше. Чому кожному потрібна «одна справа»

Життя закоротке, щоб полювати на єдинорогів. Це одна із мотиваційних алегоричних фраз із книжки «Одна справа» (англ. The One Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results), наскрізна тема якої — пошук кожним найважливішого заняття для досягнення успіху у вашому професійному житті та отримання неперевершених результатів. Даруйте за пафосні слова, але саме таке формулювання у власній аргументації часто використовують співавтори праці. Їхній тандем (підприємець у галузі нерухомості Ґері Келлер та письменник і видавець Джей Папасан) — один із прикладів популярного на американському ринку формату роботи над книжкою, коли поряд із основним автором зі світу бізнесу над виданням працює фаховий спеціаліст із медіасфери.


Концепція книжки


Саме на принципі «одна справа за один раз» і побудована вся концепція видання, де, окрім мотивації в роботі, можна знайти цікаві принципи тайм-менеджменту та основ підприємництва. Келлер і Папасан наводять багато відомих цитат, та занотовують у кінці кожного розділу важливу інформацію у вигляді «великих ідей».

Одна справа — фундамент успіху, вона — точка старту на шляху до захмарних результатів. Це підтверджують дослідження й реальні приклади із життя; ця ідея — потужний спосіб досягнути успіху, що обеззброює свою простотою. Її легко пояснити. Прийняти може бути дуже складно.


Про важливість самовизначення


Вже із перших сторінок книжки наголошується, що треба нарешті «визнати, що не всі ваші справи однаково важливі, і обрати найважливішу», а щоб встигати більше слід «звузити поле» та визнати справи, від яких точно настав час відмовитися задля більшої продуктивності та почати орієнтуватися на результат. Такий підхід — концентрація на одній справі у поєднанні із послідовністю дій — і є вашим ключем до успіху у роботі/бізнесі, стверджують співавтори. А епіграф до книжки українському читачу нагадає знайомий нам фільм за мотивами комедійної п’єси Михайла Старицького і фразу «за двома зайцями поженешся — жодного не впіймаєш».

Багато тверджень про розставлення пріоритетів, застосування принципу селективної дисципліни для формування звичок тощо можна розбирати на цитати. Головна ж ідея цієї праці — кожен із нас має певну одну навичку, у якій здатний стати кращим. Треба тільки знайти її у собі та натхненно та послідовно працювати у правильному напрямку.

Ви вправно пишете тексти? Тоді зробіть це своєю «однією справою» і це дозволить запустити так званий “ефект доміно”, що у перспективі принесе вам значні результати.

Автори наводять приклади із світу великого бізнесу (компаній, продуктів та менеджерів) із світовим ім’ям (Apple, Google, Зоряні війни, Білл Гейтс та ін.), які мають тільки один продукт, що дає найбільший прибуток на ринку. Саме так це працює і з людськими здібностями, переконані Келлер та Папасан: у кожної людини є талант, завдяки якому можна досягнути успіху.

…успіх — це забіг на коротку дистанцію, спринт, у якому дисципліна — це просто джерело енергії, завдяки якому ви можете сформувати звичку братися за роботу й виконувати її.


Бути майстром і учнем одночасно


Автори критикують твердження про баланс, життя в рівновазі та багатозадачність. Але що, коли ви самі належите до працівників-мультитаскерів та вірите у вміння балансувати між завданнями? Тоді ця книжка здатна, в певній мірі, сколихнути ваші переконання. Втім, дозволю собі не погодитися із твердженнями у книжці про те, що мультитаскери при переключенні відчувають нервове збудження, і що багатозадачність сповільнює. Думаю, навпаки: все має бути в міру, бо здатність перепереключитися на завдання іншого типу інколи дає відчуття новизни і є таким собі свіжим подихом серед постійних однотипних завдань.

Інша теза із «Однієї справи» — варто ставити найголовніші пріоритетні справи на початку списку та концентруватися на найважливіших речах. Це не нова думка, яку часто можна зустріти у бізнес-літературі такого типу.

Також твердження про фокус-запитання, які допоможуть пріоритизувати ваші завдання, часто перегукується із тезами методу щоденних запитань, описаному у іншій non-fiction-книжці із західного ринку — «Перемикайся. Стань тим, ким хочеш бути» Маршалла Ґолдсміта та Марка Рейтера. Ще одна схожість, яку зустрічаєте в обох виданнях, — пошук партнера для звітності та потребу запису цілей.

«Ви завжди будете майстром у тому, що вже знаєте, і учнем у тому, чого ще не знаєте». Це ще одна цитата із книжки про «одну справу». Особисто мені  сподобалося, як співавтори пишуть про майстерність як спосіб мислення, а також те, що «важливо правильно обрати, в чому ставати майстром».

По правді сказати, формулювання із останніх трьох розділів, як на мене, — найцінніші речі, які мені вдалося почерпнути із книжки.

Часто активність ніяк не пов’язана з продуктивністю, а зайнятість — із результативністю. Нашвидкоруч повирішувати невідомо для чого потрібну сотню дрібних завдань — зовсім не те саме, що добре зробити одну важливу справу. Цілеспрямовані люди працюють інакше. Вони знаються на важливих речах.


Для кого книжка?


Кожен із нас є «на своїй хвилі» в буквальному розумінні і, отже, формат власної «однієї справи» та механізм розвантаження — речі суто індивідуальні. Про це якось побіжно згадується, що, мовляв, зважайте на вашу ситуацію, потреби і те, чого прагнете. «Коли ви знайдете своє одне, ви почнете бачити світ бізнесу геть інакше. Якщо ж сьогодні ваша компанія ще не знає, що це за одне, тоді те одне, чим ви маєте займатися, — шукати це», — пишуть співатори.

І хоча книжка, в певній мірі, написана для представників бізнесу та менеджерів, думаю, цією сферою її потенційне застосування не обмежується. Тому, найперше, рекомендувала б книжку випускникам вузів або тим, хто перебуває на старті професійного шляху, а також професіоналам, що відчувають потребу систематизувати справи за пріоритетністю у своєму робочому графіку.

Наприкінці видання автори, до речі, використовують формулювання про потребу зупинитися у своїй зайнятості та «призначати зустріч самому собі», щоб правило «одного» запрацювало.

Там же ви знайдете інструментарій орієнтовні фокус-питання, по сферах «особисте життя, родина, робота, команда», які кожен, як стверджується, може адаптувати для власних потреб.

Ніхто не досягає успіху самотужки й ніхто не зазнає невдачі один. Уважно придивляйтеся до людей довкола вас. Шукайте тих, хто підтримує ваші цілі, і вказуйте на двері решті. Люди впливатимуть на вас і підштовхуватимуть вас — можливо, навіть більше, ніж ви їм дозволятимете. Віддайте їм належне і переконайтеся, що хвилі, які йдуть від них, несуть вас у потрібному вам напрямку.


Схожа книга: Маршалл Ґолдсміт та Марк Рейтер «Перемикайся. Стань тим, ким хочеш бути» і Девід Аллен «Как привести дела в порядок. Искусство продуктивности без стресса».



[irp posts=”23166″ name=”Бізнес-правда від інвестора світового рівня Бена Горовіца”] [irp posts=”28507″ name=”Зберіться! Топ 5 книг із самоконтролю”]

Оксана Купер
Аналітик та дослідник з дипломом юриста та великою любов'ю до книжок та кіно. Авторка книжки «Музейні скарби України. Книга-путівник культовими картинами» для корпоративного видавничого проекту «Ощадбанку» (2019). Зачитуюся літературою в жанрі нон-фікшну, веду юридичний кіноблог та Telegram-канал, де розповідаю про право через кінокейси. Найулюбленіший журналістський жанр — інтерв'ю. Вірю, що в Україні успішно може розвиватися власна бізнес-література, просто вона ще пишеться

31 thoughts on “Робити менше, а встигати більше. Чому кожному потрібна «одна справа»

    Залишити відповідь