Готуємо й вчимося всією сім’єю: рецензія на книгу-атлас «Навколо світу з Інгридиками»

Як за допомогою їжі можна розповісти дітям про культуру, історію і географію країн та так, щоб заохотити їх брати участь у її приготуванні? Захоплююче, пізнавально і надзвичайно просто – за умови, що вашими помічниками стануть винахідливі Інгридики на чолі з геніальним Шефом. Саме вони запрошують до кулінарної книгомандрівки, аби відшукати найсмачніші страви з усього світу. Готові? Тоді гайда подорожувати й готувати разом! 

Закохані в їжу

Це – про дизайнерів Зої Бейзер і Джо Шарпа та ілюстратора Кріса Дікасона. Власне, вони й придумали Інгридиків – команду відважних мисливців за інгредієнтами найапетитніших смаколиків з усіх куточків земної кулі. Знайомтеся, знавчиня овочів – Лексі, фанат морепродуктів – Мелвін, гуру спецій – Чаі, маестро молочних продуктів – Тоні, м’ясний чолов’яга – Ларрі, фруктова зірка – Рита, майстер зберігання їжі – Бентлі, зелені друзяки – Гарві, Г’юґо й Гетті, та геній смаку – Шеф-кухар. Під час подорожі вони завітають на 5 континентів, зібравши найцікавіші факти про історію та культуру їжі, а також – по рецепту з кожної відвіданої країни. Загалом це 13 рецептів, завдяки яким усією родиною можна насолодитися процесом приготування мексиканських вуличних загортанців, марокканською тушкованою куркою, індійським карі, австралійськими ф’южн-бургерами та ще цілою пригорщею вибухово смачних страв! 

Гастрономічна зупинка «Британські острови»

Кажуть, на Британських островах існує стільки видів пирогів, скільки тижнів у році, зокрема, і весільний. Всередині традиційного «пирога нареченої» запікали скляну обручку: за повір’ям, хто її знайде, той невдовзі одружиться чи вийде заміж. 

Я зі своїм трирічним помічником вирішила приготувати сирно-цибулевий пиріг та салат за рецептами зелених Інгридиків. 

Пиріг вийшов духмяним та пресмачним, а в поєднанні із салатиком – просто ням-ням!

Щиро рекомендую приготувати й Вам! 

Смачний рецепт пирога з книги

Пиріг 

  • 30 г масла (+ масло для змащування металевої форми приблизно 22 см в діаметрі та глибиною 5 см) 
  • 2 великі сині цибулини (приблизно 400 г), нарізані кільцями 
  • 1 ч.л. гострої гірчиці, розмішана в третині склянки води 
  • 500 г готового пісочного тіста кімнатної температури (брала листкове) 
  • 150 г ланкаширського сиру або іншого твердого сиру із коров’ячого молока (брала пармезан), натерти 
  • 100 г зрілого сиру чедер (теж замінила пармезаном), натерти 
  • 10 г цибулі-трибульки, посікти 
  • чорний перець 

Салат 

  • суміш салатного листя 
  • половина огірка, порізаного півкружальцями 
  • 1 хрустке червоне яблуко, без серцевини, нарізане тоненькими скибочками 
  • 1 ст. л. оливкової олії 
  • 1 ст. л. яблучного оцту 
  • 1 ч. л. зернистої гірчиці 
  • 1⁄2 ч. л. меду 
  • цибуля-трибулька, посікти 

Приготування 

КРОК 1 Увімкніть духовку, щоб розігрілася до 200 градусів за Цельсієм (180 – для духовки з конвектором) 

Розтопіть масло в сковорідці на середньому вогні, у якому протягом 10-15 хвилин просмажте, помішуючи, порізану кільцями цибулю. 

Додайте розмішану з водою гірчицю та готуйте ще 2 хвилини. Перекладіть цибулю до великої миски для вистигання. 

Змастіть маслом форму для випікання пирога. 

КРОК 2 На присипаній борошном поверхні розкачайте 2/3 тіста до товщини 3 мм. 

Перекладіть тісто у форму, притискаючи й закриваючи дно та стінки. 

До вистиглої смаженої цибулі додайте натертий сир і посічену цибулю-трибульку. Поперчіть за смаком і гарно вимішайте. Викладіть начинку поверх тіста й розрівняйте ложкою. Злегка змочіть водою тісто по краях пирога. 

КРОК 3 Розкачайте залишок тіста. Виріжте круг, трішки більший за форму, і покладіть поверх начинки. Защипніть краї та сформуйте хвилястий шов за допомогою виделки. 

Зріжте з форми зайве тісто. Зробіть кілька надрізів у верхньому шарі, щоб утворилися отвори для виходу пари. Випікайте пиріг у розігрітій духовці протягом 45 хв до золотаво- коричневого кольору. 

Пиріг можна їсти гарячим, але найкраще подавати його кімнатної температури. 

Поки вистигає пиріг, приготуйте заправку для салату. Змішайте в невеликому соуснику оливкову олію, яблучний оцет, зернисту гірчицю, мед і посічену цибулю-трибульку. Покладіть у миску листя салату, яблуко й огірок, перемішайте. Перед подачею салат заправте. 

Смачного! 

Післясмак

«Навколо світу з Інгридиками» – це саме таке видання, яке не лише не залежуватиметься на полиці, а й стане улюбленою кулінарною книгорозвагою для всієї сім’ї. Барвиста та інформативна, з класними мультиковими героями, у пригодах яких так весело, пізнавально і головне – смачно! – брати участь. Вона сподобалась моїй сім’ї з першого погляду, ми захопились нею з перших приготованих страв, і, впевнена, наша любов зростатиме з кожним наступним спільним експериментом на кухні. А на черзі у нас – бразильські бріґадейро. 

Тематично схожі книги

Олександра і Даніель Мізелінські «Карти. Ілюстрована мандрівка материками, морями та культурами світу», Джорджія Черрі «Атлас Міст», Агнешка Совінська «Вітамінки». 

Олеся Муц
Лікар-стоматолог у декретній відпустці. Люблю читати, подорожувати та вивчати нові мови, зокрема шляхом покупки чергової книжечки «Гаррі Поттера» іноземною мовою :)

12 thoughts on “Готуємо й вчимося всією сім’єю: рецензія на книгу-атлас «Навколо світу з Інгридиками»

    Залишити відповідь