Наталя Моспан створила у Франції дитяче видавництво Le Petit Canard

Українська видавчиня Наталя Моспан, яка є власницею дитячого видавництва та мережі книгарень “Моя книжкова полиця”, створила видавництво у Франції – Le Petit Canard (“Маленька качечка”) та видала перші дитячі книжки, які вже стоять на полицях французьких книгарень. У планах Le Petit Canard сфокусуватись на створенні унікальних дитячих книжок з “українським колоритом” у Франції та сприяти поглибленню міжнародного культурного співробітництва між Україною та Францією.

“Я довго досліджувала французький ринок дитячої літератури – він значно більший, ємніший, за український. При цьому амбітна та чесна мета створення Le Petit Canard – максимальна підтримка книговидавничої справи в Україні. То ж ми активно співпрацюємо з українськими авторами та ілюстраторами. Я переконана, що українці мають крутий творчий потенціал – ми вміємо вигадувати та творити, у наших ілюстраторів – унікальний стиль. Ми можемо дуже багато дати Європі”.

“Для мене особисто Україна та Франція – культурно дуже подібні країни і видавництво Le Petit Canard поєднує в собі обидві складові. Нашу новинку, книжку “Мамзельвіль”, яку ми нещодавно видали і в Україні, і у Франції, написав француз Крістоф Жамар – перший вчитель мого сина. Через війну росії проти України, мій маленький Тарас був змушений піти у дитячий садок вперше саме у Франції, а не в рідному Києві. Ілюстрації до книжки створила українка – художниця та ілюстраторка Софія Томіленко, надзвичайно талановита художниця з величезним потенціалом.

Історії, які ми розповідаємо в наших книжках, з одного боку, легкі та кумедні, а з іншого – сповнені добротою та сенсами. Я вірю, що дитяча книга – це безпечний простір для дитини, така-собі “захисна бульбашка”, здатна захистити дитинство та безтурботність наших дітей – як у Франції, так і в Україні.” – говорить видавчиня Наталя Моспан.

“Книговидавнича сфера у Франції та принципи роботи з книгою – видавництво та реалізація – дуже відрізняються від України. Ринок тут, з одного боку, максимально прозорий та зрозумілий, а з іншого – настільки зарегламентований, що дуже неохоче приймає нових гравців. Зробити тут щось нестандартне, пробувати нові підходи дуже непросто – всіх цілком влаштовують старі зрозумілі способи ведення бізнесу. Однак непросто – не означає неможливо! Вірю, що у нашої “маленької качечки”, яку створила неповторна Наталія Кудляк, неодмінно виростуть великі крила! Книжки від Le Petit Canard вже з’явились на полицях французьких книгарень, а в планах – вихід на найбільші книжкові мережі країни”.