Міфи та легенди: 14 книжок для магічної осені

Осінь – таємнича пора року, оповита туманом та магією. І чим дужче вона вступає у свої права, тим більше хочеться дочитати затишні книжки та поринути в чарівну історію. А з такими книжками треба бути обережними, оступитеся й бац! ви вже в зимовій казці. Тому пропонуємо шукати магію в перевірених місцях – у стародавніх міфах або легендах.


Влітку ми радили 5 цікавих книжок із теми міфів та легенд. Вони не втратили свою актуальність і сьогодні:
Докладніше про ці 5 книжок читайте за посиланням: 10 містичних книжок: стародавні міфи та таємничі жахи

1

Книга вигаданих істот


Своєрідна енциклопедія від Хорхе Луїса Борхеса та Маргарити Герреро познайомить вас з усіма містичними істотами. Звісно, усіма, які вигадали на час написання книжки. Потік людської фантазії не стоїть на місці, тож зараз є багатенько екземплярів істот, якими можна доповнити книжку. Та від цього вона не менш цікава.

«Книга вигаданих істот» від Видавництва Старого Лева вдалий вибір для тих, хто перечитав усі «Фантастичні звірі» та інші книжки світу Гаррі Поттера. У Борхеса ви теж знайдете трошки магії під палітуркою. Щоби ви краще уявляли, про що йде мова – радимо спробувати вгадати 15 істот. Перевірте свою інтуїцію!

Тест: Перевірте інтуїцію – спробуйте вгадати містичних істот


2

Міф. Фольклор. Форма. Образ


Про своє рідне – «Міф. Фольклор. Форма. Образ». Ця книжка не просто збірка істот, міфів чи переказів, а справжня наукова робота. Якщо від подібних речей вас кличе у свої обійми сон, гортайте добірку далі. Якщо ж навпаки, то можете зупинитися на цьому варіанті.

Як зароджувався український фольклор? Які архетипи та символи були присутні в українському народному мистецтві? Та ще цілий розділ теоретичних проблем дослідження фольклору, його семантики та образних основ. Далі – ще цікавіше, бо теоретичні питання з першого розділу знайдуть певне «опредмечення» на прикладі творів видатних українських митців. Чи сподобається вам ця книжка, я не знаю, але вона допоможе по-іншому побачити багате минуле української культури.


3

Етнологія для народу. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети, вірування українців


«Етнологія для народу. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети, вірування українців» – ще одна наукова книжка про вірування українського народу. На відміну від попереднього пункту, написана дуже просто і зрозуміло. Та й загалом більш практично, адже деякі описані речі актуальні й сьогодні. Які саме? Почитайте та дізнайтеся.

Вас чекає багато цікавого про:

  • весільні обряди та звичаї в Україні;
  • родильну обрядовість;
  • поховально-поминальні обряди;
  • Хліб: народні традиції, звичаї та прикмети;
  • традиції народного лікування;
  • календарну обрядовість.

4

Міфи та легенди давньої України


Варіант, який доповнить і розширить ваші знання про маловідомих старослов’янських богів. Що нам відомо про них? Майже нічого. Дійсно, левова доля інформації не збереглася до наших днів, але багато чого все ж відомо. Доказ тому – 464 сторінки книжки з яскравими ілюстраціями.

Звісно, є низка питань: чи дійсно все було так, як описано в книжці; чи можна віднести деяких істот до міфології. Але моя думка, що ці питання стосуються будь-якої книжки про вірування праукраїнціів, з огляду на те, як мало джерел збереглося. Для «Міфи та легенди давньої України» факт залишається фактом – книжка систематизує величезну кількість інформації про міфи та легенди українців та є найповнішою збіркою вірувань наших предків.


5

Легенди, казки та перекази українців


Останній варіант, який стосується теми України та перший, що підійде навіть для читання з дітками – «Легенди, казки та перекази українців». У збірку ввійшла усна народна творчість – найцікавіші перекази із праць визначних етнографів, літераторів, фольклористів, серед яких: Павло Чубинський, Пантелеймон Куліш, Борис Грінченко, Олекса Воропай та ін. Хай тут неможливо визначити походження тої чи іншої легенди, але цей момент зовсім не псує позитивне враження від кожної історії.

Фантазія та гумор українців приємно вас здивують. Додайте до цього те, що переказ або легенда, не лише 100% витвір уяви, а і джерело для розуміння відносин між людьми, соціального та культурного життя, побуту – та розширте свої знання про буття людей, що жили на території сучасної України.


6

Энциклопедия мифов. А-КЭнциклопедия мифов. К-Я


Назва обох томів натякає, що це енциклопедія, але ні. Макс Фрай такий Макс Фрай ? Обидві книжки – не довідники, а літературні твори. Крім  того, це ще й автобіографічні твори. Сер Макс розповідає правдиву історію свого життя: де був, що бачив, що робив, чому дивувався, кому допомагав, кого лякав, у кого закохувався й так далі (аж дві книжки).

Окремо варто відмітити побудову розповіді. Енциклопедії міфів Макса Фрая, як коробка з пазлом на 832 шматки – кожен здається таким несхожим на попередній, але разом вони утворюють гармонічну картинку. Знайомство з якою підійде й тим читачам, хто ще нічого не знає про Макса.

Макс Фрай: вершитель із 20-річним стажем


7

Атлас созвездий. Истории, рассказанные звездами


Атлас сузір’їв – неймовірно гарне видання для тих, хто полюбляє міфи та легенди, але не для тих, хто цікавиться астрологією. Власне, тому книжка в цій добірці, а не в переліку книжко про космос.

Історії, розказані зірками – це довідник  сузір’їв північної та південної півкуль, де кожне сузір’я художньо проілюстроване й має коротеньку історію з інтерпретацією його назви. Історії навіяні міфами, легендами та фантазією автора й не мають жодного наукового підґрунтя. Самі розповіді та стиль автора специфічні, тож рекомендую спочатку ознайомитися з доступним на сайті уривком.


8

Мифы викингов


Вдалий вибір для тих, хто вже прочитав Скандинавську міфологію Ґеймана – Міфи вікінгів. Ця науково-популярна енциклопедія проведе вас у химерний світ Раннього Середньовіччя. Ось тільки художнього оформлення, як у Ґеймана, не очікуйте – це цілком реальна енциклопедія скандинавської міфології.

Раджу її всім, хто:

  • читав (або планує) Пісню про Нібелунгів;
  • цікавився героїчний епос;
  • захоплюється подвигами Тора (і не лише Кріса Гемсворта);
  • полюбляє ілюстрації в стилі Артура Рекхема.

9

Робин Гуд, король Артур и другие легенды Западной Европы


Збірка легенд та казок Західної Європи – неймовірне гарне, ілюстроване видання для дорослих читачів. Усього 300 сторінок повідають вам байки про Роланда, Артура, рицаря Лебедя, Трістана та Ізольду, Робіна Гуда, Вільгельма Телля та багатьох інших! Уявіть розмах – навіть Дон Жуан знайшов своє місце на сторінках книжки.

Думаю, більшість із цих історій ви вже читали раніше, або принаймні чули про них. Та Легенди Західної Європи однаково варті уваги. По-перше, вони відкриють багато нюансів, які ви вже забули, або й не знали. По-друге, крім основних сюжетних ліній у книжці містяться альтернативні історії та посилання на їхніх авторів. Звісно, одна книжка не дасть відповіді на всі питання, але буде вдалим фундаментом для наступних легенд.

P.S. до речі, книжка – mustread для фанів Піратів! Чому з’явився Летючий голландець? На це питання ви точно знайдете відповідь.


«Два роки, вісім місяців і двадцять вісім ночей»: Коли спить розум, уява оживляє чудовиськ

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

11 thoughts on “Міфи та легенди: 14 книжок для магічної осені

    Залишити відповідь