Мастрід серпня: що читати в останній місяць літа

Серпень — місяць, коли треба сповна насолодитися останніми жаркими днями, наїстися кавунів і начитатися книг у парках та на пляжі. Yakaboo розповідає, які книги ідеально підійдуть для того, щоб отримати максимум літературного задоволення від цього місяця.


Г’ю Гоуї «Бункер. Ілюзія»
(Book Chef, 2018, пер. Елла Євтушенко)


05_19_08Книга для любителів антиутопій, постапокаліпсису та сюжетів, що відбуваються у замкненому просторі.

Земля отруєна токсинами. У величезному багатоповерховому бункері залишилися люди, що вижили. Тут своя держава та своя ієрархія: нижні поверхи – обслуговуючий персонал, верхі – еліта. Як завжди у антиутопіях, ті, хто знаходиться на нижній ланці, вирішили все змінити…

Ця книга вас здивує непередбачуваним розвитком сюжету. Ви точно не розгадаєте, що буде на наступній сторінці. І цим «Бункер» прекрасний.

«Ілюзія» — це перша частина трилогії. Друга поки що існує тільки російською мовою. А третю навіть російською ще не переклали. Проте перша частина – повноцінна захоплива та самодостатня книга з логічним фіналом та сюжетною лінією.

А ще місцями фізично відчуваєш сильний холод бункера — в серпневу спеку це саме те, що треба.


Мішель Бюссі «Літак без неї»
(Віват, 2017, пер. Олексій Абраменко)


05_20_08Ця книга вийшла ще минулого року, але ви могли її пропустити. Тримісячне немовля — єдина людина, що врятувалася під час падіння літака. Через вісімнадцять років після аварії приватний детектив, який розслідує долю цієї дитини, накладає на себе руки, лишивши по собі тільки зошит, що в ньому викладено всі деталі розслідування.

Ця книга з інтригою, несподіваними поворотами сюжетів та родзинкою. Якщо любите детективи – «Літак без неї» врятує вас від спеки та подарує кілька захоплюючих днів.


Джефрі Пфефер «Кар’єрні ігри. Як узяти владу у свої руки»
(Наш формат, 2018, пер. Юлія Кузьменко)


05_21_08Джеффрі Пфеффер — професор Стенфордської вищої школи бізнесу. Викладав в Університеті Каліфорнії (Берклі) та Іллінойському університеті в Урбана-Шампейн. Професор Гарвардської та Лондонської бізнес-шкіл, Сингапурського університету менеджменту.

За кожну сходинку кар’єрної драбини точиться боротьба, і що менше керівних посад, то запекліша конкуренція, вважає автор. Майже в кожній компанії є тільки один виконавчий директор, у кожній фірмі — лише один керівник, кожною країною керує тільки один президент або прем’єр-міністр. Як зробити так, щоб стати цією однією людиною?

Автор цієї книжки переконує, що кожен може й мусить навчитися конкурувати, застосовуючи принципи влади, щоб досягнути успіхів та навчитися перемагати у професійних баталіях. Ви можете не погодитися з ними, але маєте це прочитати.


Марина Гримич «Ажнабія на червоній машині»
(Нора-друк, 2018, пер. Альона Шум)


05_22_08Словом «ажнабія» називають в арабських країнах іноземок. Дія роману Марини Гримич відбувається в сучасному Лівані, відомому своїм міжконфесійним розмаїттям, і перегукується з середньовічними арабськими оповідками з «Тисячі й однієї ночі».

В центрі сюжету опиняються дві ажнабії-українки. Одна заміжня за сунітом Ахмадом, інша — за шиїтом Жаввадом. Скоро дівчини стають героїнями справжнього детективу.

Книга пронизана делікатним гумором, який допомагає уявити специфіку міжетнічних шлюбів на Близькому Сході і розкрити секрети міжконфесійного та міжкультурного порозуміння.


Шон Байтелл «Дневник книготорговца»
(Азбука, 2018, пер. Ірина Левченко)


05_23_08У дотепному щоденнику Шона Байтелла, власника найбільшого в Шотландії букіністичного магазину і активного учасника книжкового фестивалю, описані будні і радості книготоргівлі.

Іронічне і зухвале оповідання захопленого продавця припаде до душі шанувальникам заперечуючого всі авторитети і моральні цінності серіалу «Книжковий магазин Блека» з Діланом Мораном в головній ролі, одного з найкращих комедійних серіалів, коли-небудь показаних на телебаченні, а також всім любителям книжок і завсідникам книжкових магазинів.


Керстін Ґір «Зільбер. Перша книга сновидінь»
(Школа, 2018, пер. Тетяна Рассадкіна)


05_24_08Захоплююча книга для підлітків.

Старшокласниця Лів Зільбер переїздить до Лондона і потрапляє у вихор дивовижних подій. Удень на неї чекають нова родина та престижна школа з компанією найкрутезніших старшокласників. А вночі Лів блукає довжелезним коридором із незліченною кількістю дверей. Двері ті незвичайні — то вхід у чужі сновидіння. Адже Лів володіє рідкісним даром — керувати своїми снами та потрапляти в чужі, від наймиліших солоденьких видінь до страхітливих жахіть. І де ж найцікавіше, як не у снах красунчика, що так сподобався Лів?


Сергій Оксеник «Вбивство п’яної піонерки»
(ВСЛ, 2018)


05_25_08«Вбивство п’яної піонерки» — це історія подвійного розслідування злочину, яке ведуть і дорослі, і діти.

Несподівано тихе село Варварка стає центром загадкових подій, сплетених у кримінальний клубок, який доведеться розплутувати героям роману. За злочином стоїть не лише людина, за злочином — радянська система, безнадійно загрузла в брехні. Хто ж залишається по-справжньому чесними, так це діти, приречені невпинно дорослішати в непростому, зрадливому світі дорослих.


Роберт М. Зоннтаґ «Сканери»
(Дискурсус, 2018, пер. Люба-Параскевія Стринадюк)


05_26_08Світ у 2035 році – це світ без друкованих книг, газет і журналів. Усе відскановано й оцифровано. Кожен має доступ до світової цифрової бібліотеки. У будь-який час! Безкоштовно!

Роб працює сканером у величезному концерні. Зі своїм другом Джоджо він відшуковує, сканує й оцифровує останні примірники друкованих видань, аж поки одного дня не наштовхується на Книжкову гільдію, підпільну організацію, учасниками якої є колишні письменники, книгарі, перекладачі, видавці та бібліотекарі.

Врешті концерн визнає Роба ворогом номер один — супертерористом. На що ще здатен концерн у боротьбі за абсолютну владу, контроль і монополію? Цей роман також про дружбу в часи глобального впливу цифрових технологій.


Сергій Литвин «Симон Петлюра у боротьбі за самостійну Україну»
(Смолоскип, 2018)


05_27_08Книга для тих, хто цікавиться історією України.

Перед вами – комплексне дослідження життя і діяльності Голови Директорії і Головного Отамана військ Української Народної Республіки – Симона Петлюри.

Усвідомлюючи, що постать Петлюри й дотепер залишається контроверсійною в історіографії та у сприйнятті суспільства, автор поставив собі за мету спростувати численні міфи та стереотипи і донести сучасникам і майбутнім поколінням правдиві свідчення.

У книжці наведено багато цікавих фактів про тогочасні відносини України з Росією, Польщею, країнами Антанти, і схожості історичних паралелей із сьогоденням доводиться лише дивуватися.


Ноа Гоулі «За мить до падіння»
(Віват, 2018, Віктор Ярмоленко)


05_28_08Неподалік від Нью-Йорка в океан упав приватний літак. Подія сколихнула всіх: поки ЗМІ та суспільний загал шукають винних, агенти кількох компетентних органів розслідують справжні обставини катастрофи.

Чи не кожен із одинадцяти осіб, що були в літаку, мав свою таємницю, тож причиною падіння міг бути нещасний випадок, теракт, або навіть особиста помста.

Письменник вибудовує неквапний, але дуже захопливий детективний сюжет, подає оригінальний зразок сучасного трилера, майстерно жонглюючи деталями та створюючи незабутні людські характери.


[irp posts=”30192″ name=”Читаємо бестселери: 10 світових мастрідів від англійських письменників”] [irp posts=”28872″ name=”Мастрід липня: книги, щоб пережити спеку”]
Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

8 thoughts on “Мастрід серпня: що читати в останній місяць літа

    Залишити відповідь