Любить – не любить: 25 книг про непрості стосунки

Ви, мабуть, уже встигли вгамувати перший шок від нового сезону бінґо і знайшли героя з власним іменем. А моя справа допомогти вам вибрати книгу, де саме стосунки визначатимуть те, як розвиватиметься сюжет.

Будьте готові, що книги з умовної типології перегукуватимуться між собою та заходитимуть на чужу територію – у стосунках можливо все.


Читати: Новий річний флешмоб розпочинається уже сьогодні! Долучайтесь та вигравайте валізу книжок!


Вбивчі стосунки

Дозволю собі почати з улюбленої трилерно-детективної теми, де саме стосунки стануть ключем до розгадки. Хто готовий шукати мотив?


29_7_1_01

А.С.А. Гаррісон «Мовчазна дружина»


Тривалий шлюб тріщить по швах, а, може, вони ніколи й не були справжньою парою… Джоді й Тодд – обоє цілком успішні, але між ними ніби пробігає чорна кішка. Вона молода й енергійна, а ще вагітна, і її звати Наташа. Для Тодда вона стає противагою до його немовби крижаної ідеальної Джоді. Книга А.С.А. Гаррісон проведе всіма закапелками людської душі й покаже огидні боки зразкового шлюбу.

Читати: «Загублена» vs «Мовчазна дружина»


29_7_2_01

Донна Тарт «Таємна історія»


Хочете роман-загадку в кращих традиціях грецької трагедії? Вируште до приватного коледжу разом із Річардом Пейпеном. Мальовнича Нова Англія, престижна освіта, багатство і привілеї. П’ятеро товаришів, залюблених у стару Елладу, такі різні за характерами, та всі юні, амбітні та сповнені енергії. Комусь із них доведеться померти. Кому й навіщо?


29_7_3_01

Агата Крісті «І не лишилось жодного»


Гра на вибування від Королеви детективу. Десятеро незнайомців опиняються в розкішному маєтку на острові, а потім їх стає все менше й менше. Загадкові вбивства – кожне з іншим почерком. Зникла фігурка – знайдена жертва. А де ж мотив? Невже, щоби не лишилось жодного? В Агати Крісті не буває простих відгадок.


29_7_4_01

Кріс Тведт «Той, хто вбиває»


Взимку не обійтися без скандинавського детективу. Будемо разом із норвезьким адвокатом Мікаелем Бренне намагатися повернути добре ім’я письменнику, якого колись уже судили за насильство. І, хоч чоловік багато змінив у своєму житті, саме він стає підозрюваним номер один, коли його літературну наставницю вбиває невідомий.


29_7_5_01

Б. А. Періс «За зачиненими дверима»


Трилер про сімейні стосунки і яскраві ширми. Мова піде про подружжя Енджелів (янголи – як гарно), де чоловік – адвокат, який бореться за права потерпілих жінок, а дружина – бездоганна господиня. От тільки в цій сім’ї немає нічого, окрім фасаду з ґратами на вікнах. Чудовий будинок стає незатишною в’язницею для морально знищеної Ґрейс, яка не може втекти від свого мучителя.


Складні стосунки

У цій частині книги, де не просто «все складно», а надзвичайно, карколомно й жахливо складно. Протистояння системі, боротьба зі стихією й навіть незвіданим – усе знайдеться тут.


29_7_6_01

Лора Гілленбранд «Незламний. Історія виживання, стійкості та звільнення під час Другої світової війни»


Історія для тих, хто любить сюжети, які базуються на реальних фактах. Головний герой цього роману – американський легкоатлет Луї Замперіні, який під час Другої світової потрапляє в полон і проходить таборове пекло. Але він виживає і знаходить у собі сили пробачити мучителів. Місцями моторошна, але дуже сильна книга про можливості людської душі. Чистий катарсис.


29_7_7_01

Майкл Маршалл «Непрохані»


Великі проблеми починаються з візиту старого друга. Невже поліцейський може відмовити приятелеві, який просить допомогти в розслідуванні резонансного вбивства й не менш загадкового зникнення. Та це не єдине таємниче зникнення: так само губиться дружина копа, а ще дев’ятирічна дівчинка, яку, можливо, викрали. Усе дуже дивно, і Джекові Вейлену доведеться розплутувати чималий клубок секретів.


29_7_8_01

Чарльз Мартін «Гора між нами»


Негода затримує хірурга, який летів на операцію, та журналістку, яка збиралася на весілля, в аеропорту Солт-Лейк-Сіті. Вони намагаються добратися до місця призначення чартерним рейсом, та літак розбивається в горах. Ця книга про нелюдські випробування в екстремальних природних умовах, силу духу та несподівану співпрацю.

Читати: 11 найбільш очікуваних екранізацій 2017 року. Частина друга


29_7_9_01

Василь Шкляр «Троща»


Роман про «своїх» і «чужих», про друзів і ворогів згадує старий вояк УПА на могилі бойового товариша. Він заново переживає бої та засідки, тримається на жорстоких допитах і намагається віднайти зрадника, та той вперто ховається. Василь Шкляр показує, що для українців боротьба триває і триватиме доти, поки вони не здобудуть омріяної волі і слави.


29_7_10_01

Стівен Кінг «Серця в Атлантиді»


Цю збірку короткої прози називають однією з кращих у доробку Короля. Вона об’єднує оповідання та повісті, які назбиралися за 40 років. Є серед них і жахливчики про монстрів, й історії про пошук себе в цьому світі, а ще дещиця химерних таємниць. Стівен Кінг чудово передає атмосферу часу й залюбки перенесе читачів у до Америки кінця ХХ століття.

Читати: #ЧитаємоРазом: «Серця в Атлантиді» Стівен Кінг


Сімейні стосунки

Категорія спеціально для тих, кому видалося мало сімейних саг в осінньому бінго. Чомусь у мене тут вийшло більше моторошного, ніж позитивного. До чого б це…


29_7_11_01

Фредерік Бакман «Моя бабуся просить її вибачити»


Щемка розповідь про зворушливу дружбу бабусі-оригіналки та внучки, яка хоче бути інакшою. Зазвичай, за таке прагнення завжди доводиться платити. І, коли бабусі не стає, Ельзі так самотньо, залишаються тільки листи, у яких старенька просить пробачення. Книга, яка змушує сміятися крізь сльози, і тремтіти, немов натягнута струна, переживаючи з головною героїнею неймовірну пригоду, яка називається життям.

Читати: Мати бабусю — все одно, що мати армію. Уривок із книжки шведського письменника Фредріка Бакмана


29_7_12_01

Ірина Ігнатенко «Шлюбно-сімейні стосунки в культурі українців»


Спеціально для тих, хто любить нон-фікшн та етнографічні дослідження – разом із талановитою науковицею препаруємо традиційну українську родину та сімейні традиції. Тут є про зради, про позашлюбну вагітність, сімейні стереотипи, а також про вік, коли неодружені переходять у стан «старої діви» й «заходженого кавалера». Буде особливо цікаво тим, хто вже створив власну сім’ю або якраз планує.


29_7_15_01

Іен Бенкс «Осина фабрика»


Бувають сімейні кодла, а буваю родинні рої шершнів. Розповідь про братів, обох із яких можна назвати божевільними, от тільки один із них насправді в психіатричній клініці й понад усе прагне з неї вибратись. От тільки чи варто йому повертатися до владаря осиної фабрики… Цю книгу можна назвати готичною, моторошно-жахною, до неї навіть трохи страшно підступить, але потім вона затягне вир свого кусючого сюжету.


29_7_13_01

Гін Філліпс «Королівство жахів»


Не обійтись у цій підбірці без трепетної розповіді про люблячу матір та сина, які опиняються в справжньому пеклі. Невеличка затримка в зоопарку стане для них фатальною. Три години жаху та смертельної небезпеки – ось що доведеться пережити їм, ховаючись і тікаючи. Книга дуже напружена й не відпускає читача аж до самої розв’язки.


29_7_14_01

Шарі Лапена «Подружжя по сусідству»


Сімейна таємниця, зникле немовля – так починається заплутана історія в Нью-Йорку. Пішли до сусідів на гостину, залишивши в колисці маленьку Кору, а, коли повернулись, дитина зникла. Хтось пробрався до помешкання та все перешукав, прихопивши найцінніше – спадкоємицю. Анна та Марко в розпачі, але детектив Ресбак не впевнений, що батьки не причетні до зникнення доньки.


Любовні стосунки

Не тільки навесні хочеться любові, взимку її бракує навіть більше: того тепла, затишку і мрій, поділених на двох. Без трилерів на цей раз – обіцяю.


29_7_16_01

Джон Грін «Досить Катрін»


У Коліна були стосунки тільки з Катрінами. І цих Катрін було аж 19. Ви не подумайте, хлопець не якийсь там ловелас, він – талановитий математик, втомлений постійними невдачами з коханими Катрінами. І вирішує, що в його житті вже досить таких амурних переживань. Тривала мандрівка – ось що найкраще очищує мозок і допомагає розібратись у собі. На шляху до мети йому трапляється дівчина, і на цей раз не Катріна.


29_7_17_01

Джоджо Мойєс «Париж для самотніх та інші історії»


Збірка короткої прози від однієї із найромантичніших романісток сучасності. З Джоджо Мойєс блукаємо вуличками французької столиці, закохуємось, вдаємось до авантюр та насолоджуємось легкістю її чуттєвого стилю. Можливо, саме в цій книзі самотні знайдуть своє кохання, а ті, хто заплутався у вирі стосунків, знайдуть найкраще рішення для спільного щастя.


29_7_19_01

Вікторія Гранецька, Анастасія Нікуліна, Марина Однорог «Дім, у котрому заблукав час»


Безчасовий апокаліпсис по-українськи хоч і не має видовищності американських фільмів катастроф, але ніжніший і приємніший за сценарієм. Ми познайомимось із хлопцем із родини годинникарів, котом Грубасом і рудокосою красунею, з якою час минає непомітно. От тільки вона десь зникла – і Богдан мусить її розшукати – заради себе й заради того, щоби не втратити час.


29_7_18_01

Грем Грін «Кінець роману»


Цю книгу потрібно прочитати хоча б тому, що вона була екранізована двічі. Вона про любов та ненависть, про секрети та підозри, і навіть трохи про війну. Моріс Бендрікс шаленіє від ненависті до колишньої коханки Сари Майлз, та щоденник, який приносить йому приватний детектив, повертає чоловіка до витоків їхнього кохання і змушує поглянути на стосунки під новим кутом.


29_7_20_01

Дженні Ловсон «Несамовито щаслива»


Несамовита книга, написана авторкою з психічними розладам (найпозитивніша книга, яку я читала цьогоріч). І в ній абсолютно фантастичні стосунки чоловіка і дружини – не так просто жити в одному домі з жінкою, яка обожнює опудала тварин та геть не стримує свого язика. Але – уявіть! – він дарує їй голову ведмедя й не особливо заперечує, коли та купує в додаток пару лап на ebay…


Командні стосунки

Оскільки пересічна людина щотижня приблизно 40 годин свого життя проводить на роботі, то базові навички роботи в команді потрібні всім. А вийти на новий рівень допоможе ось така література.


29_7_21_01

Френк Аренс «Людина із Сеула»


Американський журналіст розповідає про успіх Південної Кореї, її автомобільного гіганта Hyundai та керівника, який знайшов баланс між кар’єрою та сім’єю. Розкішна книга, що дала змогу побачити Корею такою, якою вона була до свого славетного економічного дива. Френк Аренс розкриває секрети успіху величезної корпорації і власний перехід із журналістики в промисловість, який подарував йому не тільки небувалий добробут, а міцну родину.


29_7_22_01

Річард Калгаард «Людський фактор. Секрети тривалого успіху видатних компаній»


З чого починається видатна компанія? Видавець Forbes стверджує, що розгадка – у людському факторі, тож він наводить низку тез, які допоможуть збудувати сильну команду, створити для неї оптимальні умови та підкорювати нові вершини. Потрібно тільки навчитися довіряти, розвиватись, працювати й переживати разом, а також знайти потужну самомотивацію – і книга розкаже, як цього досягти.


29_7_25_01

Білл Брайсон «Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи»


Книга про шалені мандри та командну роботу в умовах природного екстриму. Аппалацька стежка в горах, ведмеді й жодних благ цивілізації – ось-ось почнеться найкраща пригода. Після того, що вони там переживуть, молитимуться на колу та пухку здобу, а звичайний побутовий комфорт сприйматимуть як п’ятизірковий сервіс. Ех, шкода, що це єдиний такий веселий путівник.


29_7_23_01

Бред Стоун «Продається все. Джефф Безос та ера Amazon»


Історія успіху світового гіганта тісно переплітається з практичними порадами, як створити власний успішний бізнес, який йде в ногу з часом. Побачити Джеффа Безоса зблизька, як він постійно впроваджує нові ідеї, не визнає стереотипів і спокійно відходить від правил, щоби створити щось воістину новаторське. Його досвід надихне використовувати свої ресурси на повну.


29_7_24_01

Сюзі Велч, Джек Велч «Переможець»


Книга від топ-менеджера, який відповідає на купу запитань, які хвилюють босів та підлеглих, а ще розповідає про історії з власного життя, про правильні й неправильні рішення в роботі промислового гіганта «Дженерал електрик». Як бути переможцем і яких зусиль для цього потрібно докласти, розповість цей солідний томик, написаний подружнім тандемом Сюзі та Джека Велч.


Читати: Скажи мені своє ім’я і я скажу, що тобі варто читати

Читати: Український bookstagram та #YakabooBingoWinter2018: 25 підказок від учасників

Читати: Зазирнути за завісу: 12 книжок про майбутнє

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

2 543 thoughts on “Любить – не любить: 25 книг про непрості стосунки

    Залишити відповідь