Як створити сильний текст? Пиши, скорочуй

Альпіна Паблішер порадувала користувачів glvrd.ru і випустила книгу Максима Ільяхова і Людмили Саричевої «Пиши, сокращай». Ставлення до Главреду неоднозначне – одні його люблять, а інші ненавидять. Я знала про це до того, як подивилася оцінки книги. Я не здивувалася. Одиниці змінюються п’ятірками, а п’ятірки одиницями.


Тож книжка хороша чи погана? Це не те питання ? Правильно →

Кому не варто читати книгу:
– тому, хто не підтримує ідеї Главреду (так, перед покупкою книги почитайте його блог!);
– тому, хто не знає про Главред (так, теж читайте блог)
– тому, хто не заробляє текстами! Маркетинговий хід книги – книга про те, як писати сильний текст, а тексти пишуть всі. Книга = для всіх. Ні. Книга тільки для тих, хто пов’язаний з темою текстів. Не художніх і комерційних!

Кому варто читати цю книгу:
– тим, хто користується сервісом перевірки Главреду glvrd.ru
– тим, хто пов’язаний з текстами по роботі. «Пиши, сокращай» для редакторів, журналістів, копірайтерів, піарників і… думаю, це все.


А що там з текстами?


У Ільяхова і Саричевої вийшов чудовий посібник для тих, хто професійно працює з текстами. Переказати все неможливо, але виділити головні думки – цілком. Як створити сильний текст? 7 кроків для створення гарного тексту:

1

Крок 1. Розслабитися

Якщо вам цікава тема написання текстів, але боїтеся помилок – ви пішли не тим шляхом. Звертайте. Тримайте новий курс на «розслабитися». Чому? Книга «Пиши, сокращай» підказує – ви вже вмієте складати сильні тексти. Ви розмовляєте. У спокійному стані людина усно висловлює думки просто і послідовно.

Було прийнято рішення про тимчасове призупинення робіт за проектом

Хіба ви так говорите? Впевнена, що ні. Тому для початку перестаньте панікувати. Розслабтеся і пишіть так, як ви розповідали б про це другу.

2

Крок 2. Визначити мету

Написання тексту – рух з точки А в точку Б. Ви перебуваєте в А і хочете прийти в точку Б. Якщо ви не знаєте, де знаходиться Б, ви ніколи туди не прийдете. Або прийдете, але не помітите цього. Мета – це не абстрактне поняття з книги із саморозвитку. Мета – це відповідь на питання «Куди ми йдемо?».

Погано – відступ від теми

2017-02-07_11-30-22aaayyyyy

Ще гірше – багато відступів від теми

2017-02-07_11-30-22aaavvvvvvvv

Найгірший випадок – коли цілі немає

2017-02-07_11-30-38

Мета – це те, що повинно змінитися в голові читача після прочитання, це наше Б. Хороший текст – який рухається від А до Б найкоротшим шляхом.

3

Крок 3. Скласти план

Забудьте про нескінченні простирадла тексту. Їх не хочеться читати! Звичайно, якщо автор – друг або тема неймовірно цікава, і простирадло будуть читати. «Але навіть тоді вигляд тексту буде лякати» – переконані автори книжки. Я думаю, що відсутність структури – поганий тон.

Навести порядок можна до написання тексту або після. У першому випадку спочатку ви прописуєте структуру, а потім сам текст. У другому – розчісуєте вже готовий текст.

Приділіть час для логічної структури свого тексту. Покажіть читачеві турботу. Виграєте від цього тільки ви. Добре структурований текст легко і приємно читати. Найкращий приклад – книга «Пиши, сокращай». У кожному відгуку читачі пишуть про її структуру. Я теж вважаю цей момент першим плюсом книжки.

Крок 4. Написати текст
Ви знаєте, що робити ?

4

Крок 5. Віджати воду
Що псує текст? Автори книжки впевнені, що це «вода». Стоп-слова, оцінки, штампи, зарозумності, невизначеності й т.д. Перші 167 сторінок книжки присвячені саме їм. Цей розділ називається «віджати воду». Кожен розворот – нова тема. Структура розділу: теорія, приклад (іноді практичний), висновок.

Якщо ви вже знайомі з Главредом, впевнена, ви знаєте все це. Якщо ні – ви знайдете таку подачу інформації тільки в книзі «Пиши, сокращай» або на курсах у Главреду. Лайфхак: сервіс glvrd.ru не навчить віджимати воду, але знайде її й покаже в тексті.

6

Крок 6. Відредагувати

Творці книжки впевнені, що допомагають навчитися писати коротко, ясно і переконливо. Їх ненависники – що поради Главреду вбивають текст, пропонуючи просто викинути всі слова і рубати правду-матку.

Насправді Главред не зупиняється на пункті «віджати воду». Негативні відгуки втрачають цей факт. За їхньою логікою сценарій «Пиши, сокращай» такий: почистив текст → віддав до друку. Але ні. Книга підказує читачеві іншу послідовність. Почистив текст → відредагував → відредагував → … → відредагував → перечитав і переконався, що текст готовий.

7

Крок 7. Прочитати та ще раз відредагувати
Останній пункт за рахунком, але не за змістом. Якщо з усієї книги ви запам’ятаєте тільки цю пораду, ваші тексти стануть кращими.

Щоб вийшов хороший синтаксис, потрібно робити дві речі:
– читати текст вголос багато разів;
– переписувати все, на чому спотикаєшся.

Я роблю трохи інакше. Всі готові матеріали залишаю без правок, а перечитую і правлю на наступний день. Думаю, це не так важливо, який час виберете ви. Кругова формула перечитати → виправити допоможе краще редагувати текст.

Ці поради, як і прочитання книги, не зроблять з вас досвідченого копірайтера. Щоб писати добре, потрібна практика, практика і… перевірка текстів сервісом Главреда ?

Купити книжку в Yakaboo.ua


ЧитатиКрок до мрії: 5 книжок, з якими ви за місяць опануєте нові уміння
Читати: Наука про письменництво, або Що почитати про хороші тексти?

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

172 thoughts on “Як створити сильний текст? Пиши, скорочуй

    Залишити відповідь