Екранізації творів Джейн Остін: найкращі фільми за книгами

Англійську письменницю Джейн Остін читачі люблять за ту самоіронію, з якою вона описувала світське життя, романтичні стосунки та навіть емоційно важкі ситуації. Її книги — глибокі, сповнені простої буденної мудрості та непідвладні часу. Ну хто з нас не зустрічав на своєму шляху похмурого і мовчазного інтроверта містера Дарсі? Тому не дивно, що її творчий спадок ліг в основу багатьох екранізацій: за мотивами творчості Джейн Остін фільми виходять ледь не щороку. Тож поглянемо на найбільш яскраві з цих творінь разом. Тільки будьте готові: не всі режисери строго дотримуються тексту та ідеї книги, яка лягає в основу їхнього візуального експерименту; тут ви знайдете і зомбі, і мелодрами, які незвично сприймати як сучасну версію відомих романів, і різні версії, не схожі між собою загальним настроєм.

Це, мабуть, одна з найбільш екранізованих книг Джейн Остін. Фільми з назвою «Гордість і упередження» гордо миготять серед найпопулярніших в списку глядацьких симпатій. Виданий ще на самому початку ХІХ століття роман неодноразово отримував втілення на широкому екрані — всього близько 13 разів. У 1995 році вийшла одна з найбільш відомих версій: британський серіал на BBC з Коліном Фертом і Дженніфер Елі в головних ролях. Сцена, в якій Колін з’являється в кадрі в мокрій сорочці, була навіть названа «одним з найбільш незабутніх моментів в історії британського телебачення». Не менш популярний і фільм 2005 року з Кірою Найтлі і Меттью Макфейденом. Критики вважають його вдалим поєднанням класики з сучасними техніками зйомки кінокартин для молоді.

У 2009 році вийшла дуже незвична версія відомого роману — цього разу з купою зомбі. Її автор Сет Ґрем-Сміт уявив собі постапокаліптичний світ, в якому ця романтична історія була б дещо затьмарена елементами горору. Екранізація 2016 року вийшла епічною, навіть хоч лише 43% глядачів фільму хотіли б порекомендувати його іншим. Але за ідею можна було поставити тверду п’ятірку. 

Так, автор тут інший, але подібні фільми Джейн Остін би схвалила, просто тому, що це — ну дуже перероблена сучасна інтерпретація тієї ж самої історії. Ось тільки Елізабет Беннет тут п’є, заїдає своє горе і дуже хоче справжнього і світлого почуття. В екранізації залишилася величезна алюзія на оригінал — роль Марка Дарсі виконує незмінний Колін Ферт, зірка мінісеріалу «Гордість і упередження». Фільм про Бріджит став настільки успішним, що акторів за роль в ньому неодноразово номінували на BAFTA, MTV Movie Award, Teen Choice Award і на «Золотий глобус».

Історія про дівчину, яка намагається звести свою подругу з “підхожою їй” людиною і яка водночас не здатна визначитися у власних почуттях. Ця дуже заплутана історія багато говорить все ж про класові забобони за часів Джейн Остін, і про людську оману щодо власного мислення — що, можливо, є однією з улюблених тем письменниці. Перераховуючи фільми за романами Джейн Остін, неможливо не згадати екранізацію 1996 року з Кейт Бекінсейл в ролі Емми. 12 мільйонів людей переглянули першу серію телесеріалу на каналі BBC. Такий успіх пояснюють вдалим вибором акторського складу. У тому ж 1996 році, до речі, вийшов також фільм з Гвінет Пелтроу в головних ролях, але критики вважають його значно гіршою версією.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

1 505 thoughts on “Екранізації творів Джейн Остін: найкращі фільми за книгами

    Залишити відповідь