Хюґе по-українськи від кота Інжира

Ілюстрації: Олена Павлова

«Якщо ви не встигли підготуватися до цієї зими – не біда. Починайте готуватися одразу до наступної. Так навіть краще – часу більше!» – запевняє кіт Інжир. Пухнастий книголюб вже не може дочекатися віхоли, снігу та мандаринок. Адже зима – це час пухнастих ялинок, лапатих сніжинок, ясних зірочок та смачних книжечок. Тому Інжир підготував для вас кілька котячих книжкових зимових порад.


mykolaya

Нещодавно прочитав «Маленьку книгу хюґе» данського дослідника щастя Міка Вікінга. Це прегарний посібник з підготовки до зими. Адже, як пише автор, «Кажуть, у Данії дві зими – біла і зелена». Та всупереч мерзенній погодці, у численних опитуваннях Данія завжди посідає перші місця за рівнем щастя. Це все завдяки хюґе. Хюґе – це особливе відчуття затишку, яке робить вас щасливим. Досягнути його можна за допомогою таких факторів: свічки, книжечки, коржики з какао, приємні запахи і легка музика, посиденьки з близькими і друзями, вдячність, різдвяний настрій, святкові гірлянди та вогники. Після цієї книжки я зрозумів, що створений для хюґе – адже я білий та пухнастий, люблю булочки з корицею, і головне – книжечки.

Але Україна – не Данія, де це давно стало стилем життя. Над хюґе доведеться добряче попрацювати. Втім, хюґе нам теж ой як притаманне – згадайте ті часи, коли у 1990-тих вимикали світло, і родини збиралися разом при свічках. Працювало хіба радіо, де грала красива класична музика, або читали радіовистави на твори української класики.


Хюґе або данські рецепти щастя на щодень


Цифровий детокс


Зараз би за цієї ситуації не виникло б жодної хюґе. Бо всі сиділи б носом у телефонах, і ніхто ні з ким не спілкувався. Тому завдання на цю зиму – влаштуйте собі цифровий детокс. Краще провести годину на ковзанах, ніж у соцмережах. Пам’ятайте, якщо менше зазирати до фейсбука, то так можна і прочитати всі книжечки, що накупив. А найприємніший у світі месенджер – це повітря між вами зі співрозмовником, на кухні чи в парку, або в улюбленій кав’ярні, за склянкою какао чи соку. А які в ньому смайлики – як справжні! Тобто, вони і є справжні. Це ваша усмішка. Сподіваюся, вона незрадлива й ласкава, як у пісні.


Світло


Найважливіший фактор хюґе – світло. Але не сліпуче, а тепле і приємне. Бо джерело світла може бути джерелом щастя. Треба тільки звертати на нього увагу. Подивіться на ліхтарі у зливу. Замилуйтеся, як відбивається світло трамвайних фар на мокрій бруківці. Усміхніться. Не чекайте нового року, прикрасьте своє вікно новою гірляндою, або придбайте стильний світильник чи спеціальну закладку з ліхтариком. Не забувайте, читання – це чарівний ритуал, а в ритуалах завжди важлива режисура світла. Але обережніше зі свічками – не підпаліть собі вуса, як я.


Рефлексії


Грудень – місяць підсумків. У вас є ще кілька тижнів, щоб надолужити задумане, а потім хизуватися підсумками. Пригадуєте, як звучала наша мета на початку року – за рік треба прочитати стільки книжечок, скільки важиш сам. Скільки вам кілограмів залишилося? Ви вже прочитали всі книжки зі списку Книги Року Бі-Бі-Сі? Перегляньте свої селфі – скільки з них із книжками? Ви вже приєдналися до флешмобу від Українського інституту книги? Там треба сфотографуватися з українською книжкою, яку читаєш, написати про неї під тегом #читайукраїнське і передати естафету другу. Щодо зимових селфі діє правила селфі від кота Інжира №1: «Порожній погляд не замаже жоден фотошоп. Думай. Читай».

vagy23


#ЧитайУкраїнське. Український інститут книги розпочав флешмоб


Спокій


Прочитайте гарну книжку про космос. Це змусить подумати, наскільки нікчемні у його масштабі найбільші наші проблеми. Мені дуже подобається «Всесвіт на долоні» Кристофа Ґальфара. Він пише «Торкаючись своєї або чиєїсь шкіри, ви торкаєтеся зоряного пилу. Всі атоми колись були відлиті в серці зірки». Це книжка для людей (і котів) з гарною уявою. Адже нагадує мандрівку всесвітом – і поки людство не винайшло доступний та швидкий космічний корабель, найкращий його замінник – це книжка.

Треба читати: Кристоф Ґальфар «Всесвіт на долоні»


Смакота


Зимові свята – час для особливих кулінарних експериментів. Щоб пахло розмарином і апельсином, корицею і шоколадом, журавлиною, розтопленим маслом і свіжим хлібом. Тому подаруйте собі добротний кулінарний альбом, наприклад, від Джеймі Олівера, Дарії Цвек або Юрія Винничука – для натхнення. Рецепти я зазвичай обираю за запахом. Як і книжечки. Бо я ж кіт, а коти мають більше нюхових рецепторів, ніж люди. Я вже чую запах, навіть коли читаю. На зиму раджу читати книжечки, які пахнуть цинамоном, кардамоном і кавою. Пам’ятайте – в казках вони забули написати, що жива вода насправді називається «кава»!

loveuandcofffee


Солодкий листопад: 4 книги рецептів від українських кулінарів


Подарунки


Якщо ви раптом були нечемним котиком і Миколай принесе вам різку, не засмучуйтеся! Її можна використовувати як закладку. Загляньте ще раз під подушку, може, окрім різки там ще є книжка? Бо книжка – найкращий миколайчик. За своєю формою ідеально лягає під подушку. І не забувайте котячий лайфхак: більше подушок – більше подарунків. Бажаю вам прокинутися на Миколая серед гори подушок, і щоб під кожною була розкішна книжка.

Подарунки можна дарувати всім, і навіть собі. Я, наприклад, мрію про Візуальний словник 5 європейських мов. Словник розбитий на 18 розділів по темах. Він складається повністю з малюнків, і кожен підписаний 5 мовами: німецька, англійська, французька, іспанська, італійська. Там 35 тисяч слів! Оскільки я вчений кіт, то дуже люблю порівнювати слова різними мовами. Адже знання мов відчиняє двері, і часом це двері до холодильника.


Натхнення


Над натхненням теж потрібно працювати. Натхнення – як кіт, воно ходить саме по собі. Але якщо поставите йому мисочку улюблених смаколиків – прибіжить і тертиметься навколо ваших ніг. Цими смаколиками для натхнення є хороші книжки.

mandarin1

Це можуть бути і поради для творчості – наприклад, «Пиши сильно», або усі ці креативні блокноти. І приклади, що надихають «Як писали класики» Ростислава Семкова. Проінспектуйте свої книжкові закрутки. Там точно є щось для наснаги. Тому мерщій за книжку, а книжку – до ліжка, а ліжко – до батареї. А ще підпишіться на гарні книжкові інстаграми. Наприклад, ось декілька серед моїх улюблених – @lifeandliterature, @chytaty.modno, @bookotter, @theslowtraveler, @neborakova, @bookdogblog, @katemolochko, @bookstand_ua, @bookshelfporn, @maw_reads, @cosy_reading. Ну і @gra.sliv, який веде Оленка, що мене малює.

Читайте за будь-якої нагоди. Бо не варто чекати на застуду, щоб нарешті полежати у ліжку з улюбленою книжкою. Здоровим це робити набагато приємніше. Тож головна зимова порада від кота Інжира – «Маєш голову? Одягни шапку!».

bookny


Записала Олена Павлова, особистий секретар кота Інжира

Олена Павлова
Журналістка, редакторка, художниця, авторка кота Інжира – найкнижковішого комікс-котика України. Засновниця і координаторка конкурсу «Новела по-українськи» від журналу «Країна», де 6 років вела відділ «Культури». Захоплюється книжковою графікою, шрифтами, антропологією та урбаністикою, веде фотопроект «Шкіра міст» про стіни, які мають душі. Мріє про нові лоукости над мирним українським небом.
https://www.facebook.com/olena.pavlova

17 thoughts on “Хюґе по-українськи від кота Інжира

    Залишити відповідь