Гра Ендера: історія хлопця, який має врятувати людство від «жучар»

Чи має право на нормальне дитинство той, від кого залежить життя цивілізації?

Будь-який науково-фантастичний роман, виданий українською, — важливий для мене. Особливо, якщо він ще й відзначений найпрестижнішими у цій галузі преміями «Х’юго» та «Небюла».


Орсон Скотт Кард — американський письменник, який працює у жанрах фентезі та наукової фантастики. Найвідоміший у його творчості якраз і є роман «Гра Ендера», який вийшов ще у 1985 році. З того часу у цьому циклі він написав ще 10 книг. Але все ж за своєю популярністю вони не зрівняються з першою.

Українською «Гра Ендера» вийшла у 2013 році у видавництві «Брайт Стар Паблішинг». На жаль, продовжень циклу для вітчизняного читача з того часу не вийшло.


За сюжетом, дія роману відбувається у 2135 році. Людство пережило дві атаки інопланетян, яких називають «жучари». На черзі третя. Щоб бути готовими до неї, військові відбирають кращих дітей і навчають їх у спеціальній школі. Особливі надії у керівництва на Ендрю Віггіна, який має очолити Міжнародний флот Землі і врятувати людство.

Книга розповідає про велику війну між представниками різних планет, але самого протистояння ми бачимо мало. Переважно читач проживає роман разом з Ендером і проходить всі випробовування, якими його навантажують. Тут і переживання через втрату родини, намагання здобути друзів, постійне самонавчання і робота над стратегіями, безкінечна робота за звання кращого.

Роман зі штучним інтелектом та нейромережами за півстоліття до екранізації «Привида в броні»


«Гра Ендера» — це роман про дорослішання та відповідальність. Дуже незвично розуміти, що події відбуваються з ще навіть не підлітком. Але від його дій залежить існування людства, тому співчувати за втрачене дитинство тут не виходить.

Враховуючи, що роман написаний 32 роки тому, викликає здивування багато здогадок Карда, які зараз можна розцінювати як передбачення. Зокрема, блогінг і його вплив на громадську думку аж до того, що деякі пости можуть порушити мирні домовленості між блоками країн.

Також дуже схоже до сучасності фантаст зображує тренажери для пілотів. 32 роки тому техніка точно не могла похизуватися такими можливостями. Вже зараз можна уявити собі подібні гаджети, хоча вони все одно ще недотягують до рівня 2135 року у книзі.

Цей роман — ще й книга про самопожертву і служіння. А проте ми бачимо не картонного героя, який знає, що він — обраний.

Ендер сумнівається в собі. Він часом хоче покинути навчання, постійні виснажливі тренування заради того, щоб мати змогу просто повернутися на Землю і щодня купатися в озері. Але чи погодяться з такою думкою ті, що роками стежать за його успіхом і для яких він — остання надія на порятунок.

Екранізація «Гри Ендера» стала одним з найбільших касових провалів 2013 року. Можливо, у цьому й причина, чому наступні частини циклу не переклали українською. Але все ж цей роман — один з найвідоміших творів сучасної наукової фантастики і його варто прочитати.

Фантастичні пригоди людини з марсіанською пропискою


Для кого: любителів космічних подорожей та протистоянь з інопланетянами, військовим, стратегам.

Схожі книги: «Зоряний десант» Роберта Гайнлайна.


Купити книжку в Yakaboo

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

17 thoughts on “Гра Ендера: історія хлопця, який має врятувати людство від «жучар»

    Залишити відповідь