Експеримент під гаслом «А чи можу я…?» #ЧитаємоРазом: «Проект Щастя» Ґретхен Рубін

В останній день зими символічно завершується тема рубрики #ЧитаємоРазом#МотиваціяВкнижках ? Потрійну рецензію книжки «Проект Щастя» Ґретхен Рубін читайте далі в цій статті.

Яким трьом книголюбам пощастить виграти будь-яку книжку з розділу Мотивація? Дізнаємося сьогодні в нашому instagram. Якщо ви не встигли взяти участь у цьому міні-флешмобі, не засмучуйтеся – з 1.03 до 1.05 стартує новий!


Читати: Чи я насправді такий безталанний? Шукаємо відповіді та #ЧитаємоРазом: «Велика магія» Елізабет Ґілберт

Читати: Як перестати жити на автопілоті? Прокидаємось та #ЧитаємоРазом: “Wake Up!” Кріса Бареза-Брауна


Оглядачки

28_2_02

Оля @helga_reads: цікавлюсь нон-фікшн літературою вже давно. Спочатку читала лише різні мотиваційні книги та психологію для початківців. Після народження першої доньки вельми логічно, що зацікавилася книжками для батьків (виховання й тому подібне), зараз же мені цікаво абсолютно все! Маю надію вас також зацікавити гідними книгами ?

Оксана @wanderlust_reading: вважаю, що на кожну нон-фікшн книгу знайдеться свій читач. Комусь припаде до серця бізнес, комусь – психологія, а комусь оповідь про хюґе. Сама ж знаходжу за кожним напрямом нон-фікшну щось цікаве (хіба що, крім економіки ?).

Поліна @belle_library: впевнена, що нон-фікшн треба читати постійно, адже процес освіти в наш час зупиняти неприйнятно. Проте до подібної літератури ставлюся з великою обережністю, адже не завжди вона може містити корисний матеріал, тому моя оцінка завжди дуже критична.


Пройти «Проект Щастя»


Оксана: «Проект Щастя» Ґретхен Рубін – чудовий доказ того, як власним прикладом людина може надихнути чи не півсвіту. Те, що починалось експериментом для себе з гаслом «А чи можу я…?», довело – Ґретхен не лише може стати щасливішою та свідомішою, але й подарує віру в це іншим.

Дванадцять місяців року, дванадцять завдань авторки. Їх вона обирала, спираючись на власні відчуття того, що можна покращити в житті – звісно, у кожної людини, котра вирішить пройти «Проект Щастя», вони будуть своїми. Варто лише задатися метою, сісти та гарно подумати над тим, що ж у вашому побуті потребує уваги, а потім покращувати це. Та ставати щасливіше ?

Кожна мотиваційна книга має бути не лише мотиватором (чи, швидше, «дозволителем» чогось), проте й нагадувати – все індивідуально. Так, у Ґретхен проект був розбитий на місяці, а завдання складались із блоків. Але не забувайте, що кожна людина діє по-своєму (головне, діяти), тож сміливо адаптуйте проект під себе! Не місяць, а три тижні на блок завдань? Уперед! Не три тижні, а п’ять? А чому б ні?

Головною ідеєю книги, як на мене (і не лише цієї, а мотивуючого нон-фікшн загалом), є така: дій, а все решта прикладеться. І часто не найталановитіші досягають визнання, а найзавзятіші – адже талант талантом, а правило десяти тисяч годин ніхто не відмінив.

Я дуже ціную заземленість авторів, і Ґретхен Рубін саме така. Вона абсолютно не приховує свої провали в процесі проходження Проекту, говорить про моменти зневіри та моменти, коли зривалася на рідних – і це робить її людяною та живою, а книгу – такою, що припадає до серця. І, навіть, якщо вона не підштовхне вас до складання власного проекту зі знаходження щастя, вірю, що дасть змогу замислитися над дрібничками, які можна поліпшити в житті. Адже саме з таких дрібничок і складається щасливе сьогодення ?


Крок за кроком: як віднайти щастя


Поліна: авторка книги «Проект Щастя» Ґретхен Рубін зробила неабияку роботу, структуруючи інформацію. Це чи не найкраще організований нон-фікшн із тих, який я читала! Проект із покращення життя призначений на один рік, тож книга розділена на 12 розділів – один на кожен місяць. Вступ розкриває основні відомості про автора та її причини, що змусили її замислитися про зміни в житті. Ґретхен не приховує, що її життя завжди було комфортним та щасливим, проте одного дня вона замислилась: чи є це почуття внутрішнього щастя повним? Саме біля вікна автобуса в Нью-Йорку й народилася ця книга. А починати, як і всі ми, авторка вирішила з нового року, тож перший розділ відкриває Січень.

Кожного місяця Ґретхен вирішила покращувати один зі складників її персонального щастя. Лягати спати раніше чи не кожен обіцяє собі вранці, але приходить вечір і на годиннику вже за північ. У книзі можна дізнатися, як Ґретхен змогла привити собі цю корисну звичку, яка дарує кожному життєву силу. У лютому авторка працювала над подружнім життям (повернути пристрасть і не буркотіти не важко, а ось як це вплине на вашу родину – у книзі), а в березні покращувала робочі навички.

Саме завдяки правильно поставленим пріоритетам та цікавій подачі інформації в дружній формі не помічаєш як повторюєш за авторкою. Вона говорить достатньо зрозумілі речі, які були на поверхні, але повсякденність припорошила ці знання.

Крок за кроком книга «Проект Щастя» допомагає віднайти натхнення для покращення якості свого життя. У післямові Ґретхен Рубін зауважує, що для кожного атмосфера зростання є персональною, тому книгу не можна сприймати як уніфіковане керівництво. Проте, приводів для натхнення в книзі достатньо. До того ж книга надрукована на білесенькому папері та має гарний літературний переклад. Треба лише почати уважно читати й мати бажання до змін, а там усе саме завертиться. Принаймні, у моєму персональному випадку так і сталося.


У кожної людини свій власний проект


Оля:  «Проект Щастя» Ґретхен Рубін – найкраща мотиваційна книжка з усіх, які я прочитала. Скажу вам по секрету, що таких свого часу було немало. Авторка неймовірно надихає своїм прикладом. Вона звичайнісінька людина й не соромиться писати про всі свої промахи та поганий настрій, незважаючи на поставлене завдання. Вона не вводить вас в оману – не пише, що варто тільки захотіти і весь світ ляже тобі під ноги. Хочеш бути щасливим? Доклади зусиль! Саме так, треба кожного дня невтомно працювати над собою й буде тобі щастя. Принаймні, такий висновок я зробила особисто для себе.

Дійсно, як часто ми полюбляємо поскаржитися на життя, попліткувати й робити ще цілу купу інших деструктивних занять. Якщо маєш погану звичку (наприклад, буркотіти на свого чоловіка, як ото Ґретхен), то доволі складно одного дня взяти й почати поводитися зовсім по-іншому. Але в книзі ви зможете прочитати докладне пояснення чому так важливо відмовитися від поганих емоцій і концентруватися на позитиві.

Прочитавши цю книжку, треба виділити час, сісти і скласти особистий Проект Щастя. Можливо, деякі пункти у вас збігаються із Ґретхен, а може всі вони будуть іншими. Наприклад, мені були близькі 8 з 12 тем. А далі треба просто слідувати складеному плану. Інколи буде важко й це цілком нормально. Головне – не опускати руки і продовжувати свій власний Проект, навіть якщо не все йде як треба.

Якщо ви не впевнені, чи дійсно вам варто витрачати час на прочитання книжки, після якої ще і треба робити якісь «домашні завдання» та писати плани, я маю для вас заспокійливу новину. Можна нічого не писати, просто прочитати й отримати дозу натхнення, замислитися про важливі для вас речі. Можливо, Ґретхен своїми вчинками й роздумами наштовхне вас на щось зовсім інше.

У будь-якому разі, читайте. І будьте щасливими кожного дня ?


Кому варто прочитати


Оля: кожному, хто хоче стати трошки щасливішим і не боїться щось зробити заради цього.

Оксана: тим, хто любить планування; шукачам щастя в житті.

Поліна: тим, хто прагне покращити хороше.


Кому не варто читати


Оля: тим людям, які розуміють, що однаково не будуть використовувати в повсякденному житті здобуті з книжки знання.

Оксана: тим, хто не вірить у мотивацію з книжок; абсолютно та безмірно щасливим людям ?

Поліна: скептикам та тим, хто взагалі не любить шукати натхнення в нон-фікшн літературі.


Схожі книжки


Оля: «Велика магія» Елізабет Ґілберт

Оксана: «9 комнат счастья» Люсі Дензігер, Кетрін Бірндорф

Поліна: «Шлях Митця» Джулія Камерон


Читати: 7 книг для творчої самореалізації

Читати: Бібліотека щастя. Затишні книжки на всі смаки


Придбати книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

10 thoughts on “Експеримент під гаслом «А чи можу я…?» #ЧитаємоРазом: «Проект Щастя» Ґретхен Рубін

    Залишити відповідь