Як читати Буковскі: гід по романах письменника

16 серпня — день народження Чарльза Буковскі. Він з’явився на світ 1920 року. Майже всі свої книги він написав про себе ж — точніше, про свого alter ego Генрі Чинаскі. Yakaboo розказує, в якому порядку краще читати книги Буковскі. Звісно, це не догма — знайомитись з книгами письменника можна в будь-якому порядку, який вам заманеться. Але саме так ви зможете прослідкувати розвиток особистості автора та логіку в послідовності його сюжетних ліній.


поштамт


pochtamtПерший роман Буковскі, написаний у 1971 році (автору було вже 51!).

Понад дванадцять років свого життя Генрі Чинаскі (літературне alter ego Буковскі) змарнував на Поштову службу США. У світі, де для нього існує лише три задоволення — випивка, жінки й ставки на іподромі, він примудряється з похмілля щодня виповзати з ліжка, щоб тягати під дощем торби з листами, відбиваючись від злих собак і надокучливих старих, сортувати гори пошти й витримувати начальників-садистів і божевільних співробітників…


фактотум


factotum«Фактотум» — це довірена особа, що виконує всі доручення. Роман розповідає, як Генрі Чінаскі подорожує по США часів Другої світової війни, переходячи з одного місця роботи на інше.

Як висловлювався сам Буковскі «…у ньому повсякденна тяганина нижчого алкогольного класу, так називають тих, хто просто намагається вижити».

Алкоголю в романі дуже багато. Наприклад вино згадується 35 разів, віскі — 29 разів, пиво — 36 разів.

Критики називали цей роман найсильнішим і особистим з легендарної Одіссеї Чінаскі.

Мені було страшно. Насправді мені було страшно від життя — від усього того, що доводиться робити кожному, тільки щоб у нього було що їсти, де спати і в що одягатися. Тому я валявся в ліжку і пив. Коли ти п’яний, світ, як і раніше, десь поруч, але він хоча б не тримає тебе за горло.

Роман двічі екранізований. Фільм «П’янь» 1987 року став апогеєм популярності Буковскі в Америці, сценарій написав сам Буковскі, у головних ролях знімалися Міккі Рурк і Фей Данауей. Другий фільм «Фактотум» 2005 року був відзнятий Бентем Хамером, у головних ролях зіграли Метт Діллон і Лілі Тейлор.

Але читати цей роман рекомендується лише з 18 років — як і більшість романів Буковскі.


жінки


womenСвоєрідне продовження «Поштамту».

Десятки років змарнувавши на безперспективній і низькооплачуваній роботі, всі заробітки з якої він спускав на випивку й жінок, п’ятдесятирічний Чинаскі нарешті відчуває, що прийшов його зоряний час. Його життя зненацька перетворюється на життя справжньої рок-зірки — похмілля через день, а жінок стільки, що й Казанова не впорався б. З традиційними для Чарльза Буковскі чорним гумором і відвертістю роман «Жінки» змальовує життя на межі.


Сендвіч із шинкою


ham on ryeЦей роман Буковскі цього року видали українською в «КМ-Букс».

У романі, який вважається вершинним твором автора, Чарльз Буковскі занурить читача у самотні роки своєї важкої молодості — сприйняття світу під час дорослішання. «Сендвіч із шинкою» — це брутальний і водночас кумедний портрет чужака, чиє змужніння припало на розпачливі роки Великої депресії.

Оригінальна назва роману «Ham on rye» може бути відсилкою до твору Селінджера «The Catcher in the Rye» («Над прірвою в житі»), в якому також від першої особи розповідається про становлення характеру і проблеми дорослішання. Дослівний переклад «Ham on Rye» може звучати як «Бездарність в житі».

«Одне з рідкісних творів метра, присвячених не тільки випивки, скільки закусці», — писали про цю книгу критики.


голливуд


Hollywood book BukowskiВ основі роману лежить реальна історія роботи самого Буковскі над сценарієм фільму «Пьянь», який був поставлений режисером у 1987 році за книгою «Фактотум».

Ця книга розповідає про його досвід роботи з режисером, пошуку фінансової підтримки, втратою фінансової підтримки, написанні сценарію і, нарешті, завершення фільму «Пьянь». Всі герої в книзі реальні, але названі іншими іменами.  


макулатура


makulaturaЦе останній роман Буковскі (письменник помер у 1994 році), його лебедина пісня, постмодерністська данина пам’яті класичного роману-нуар.

Герой «Макулатури», невдаха приватний детектив, що отримує замовлення від самої Леді Смерть — дізнатися, чи дійсно скандально знаменитий французький письменник Луї-Фердинанд Селін повстав із мертвих і розгулює Голлівудом. З купи детективної макулатури Буковскі складає їй пам’ятник — унікальний і незабутній надовго.

Робота над створенням книги була розпочата Буковскі в 1991 році, під час важкої хвороби, і закінчена незадовго до смерті письменника.


 

Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

553 thoughts on “Як читати Буковскі: гід по романах письменника

    Залишити відповідь