Боб Ділан відмовився забирати Нобелівську премію

Фото: salon.com

Американський співак та поет, лауреат Нобелівської премії з літератури 2016 року, 75-річний Боб Ділан повідомив комітету премії, що не зможе приїхати до Швеції 10 грудня на церемонію нагородження. Пояснив це тим, що “має багато інших справ”.

Протягом двох тижнів після оголошення його перемоги Ділан не відповідав на дзвінки комітету. Деякі члени після цього назвали його “пихатим”. Зрештою він пообіцяв, що приїде, а 16 листопада у листі відмовився це зробити. Нобелівський комітет попрохав співака виголосити традиційну нобелівську промову протягом шести місяців після дати нагородження. Це не обов’язково робити в Швеції.

Шведська академія відреагувала здивуванням: “зі всією повагою до Боба Ділана, це все-таки “нетипово” не відвідувати Стокгольм для отримання нагороди персонально”.

Ділан не перший лауреат Нобелівської премії із літератури, який не з’явиться на церемонії. Канадська романістка Доріс Лессінг не відвідала нагородження через похилий вік, сценарист Гарольд Пінтер, бо був на той час в лікарні, письменниця Ельфріда Єлінек – через соціофобію. Тим не менш, академія додала: “Попри те премія належить їм, так само як і Бобу Ділану”.

Рішення Нобелівського комітету суспільство сприйняло двозначно. До прикладу, французько-мароканський письменник П’єр Ассулін назвав його “зневажливим до письменників”. Дехто радив Ділану взяти приклад із Жана-Поля Сартра та відмовитись від премії.

Перед смертю друг Ділана та автор пісень Леонард Коен сказав, що жодна премія не обов’язкова для визнання впливу на сучасну музику такого альбому як Highway 61 Revisited. “Для мене Нобелівка – це наче начепити медаль на гору Еверест за те, що вона найвища”, – підсумував Коен.

Джерело: theguardian.com


Читати: 10 найцікавіших фактів про Боба Ділана

Читати: 7 хороших книг нобелівських лауреатів, які ви не читали. А варто було б

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

33 thoughts on “Боб Ділан відмовився забирати Нобелівську премію

    Залишити відповідь