Англомовні новинки вересня: читай актуальне першим

Вересень багатий на нові книжки, з якими варто ознайомитися перед початком сезону літературних премій та нових відкриттів. А щоб підтягнути нарешті англійську, варто ці новинки придбати не в перекладі, а мовою оригіналу чи в перекладі з більш невідомої (наприклад, японської) мови, якщо за книгу ще не взялися українські перекладачі і видавці. Тож пропонуємо актуальне вересневе читання for the knowledgeable people.

Курс Девіда Крістіана Big History — один з улюблених курсів відомого філантропа Білла Ґейтса. І ця книга — стисла і водночас детальна вижимка з даного курсу, де 13,8 млрд років існування Всесвіту поділені за визначними подіями, які означили майбутні зміни. 

Ґейтс сам підтримує праці Крістіана і спонсорує появу Big History Project в шкільній програмі. Дана дисципліна покликана вивчати історію від Великого Вибуху — і до сьогодення.

Це останній роман відомого японського письменника Ясунарі Кавабата. У 1972 році Кавабата, перший японський лауреат Нобелівської премії з літератури (1968 р.) покінчив життя самогубством. Dandelions була його останньою — і незавершеною — книгою.

Історія розповідає про дівчину, яка поволі перестає бачити речі: спочатку це просто м’ячик для гри в пінґ-понґ, а потім… її коханий. Мати дівчини приймає кардинальне рішення: пара мусить розлучитися, адже через таку вибіркову сліпоту хтось може постраждати.

В очікуванні переможця цьогорічного Букера, варто згадати про незвичного призера 2018 року, Анну Бернс. Блог Yakaboo тоді віднайшов про письменницю такі дані:

Анна Бернс стала першою письменницею з Північної Ірландії, яка отримала Букерівську премію. Лише чотири роки тому Бернс не могла писати через сильний біль у спині та глибоку бідність. Видавництва неоднократно відмовляли їй у публікації творів, але доля все ж таки склалася на краще.

Важка історія про насилля, приховане за вуаллю розкішного і на перший погляд ідеального життя. Головна героїня опинилася у пастці заможної родин і тепер вимушена самостійно переживати власні травми. 

Дебютний роман авторки-початківця, яка у 26 років змогла написати історію, близьку для покоління руху #MeToo та боротьби проти сексуальних домагань.

Цю книгу було нагороджено премією LONGMAN-HISTORY TODAY, а також номіновано на ORWELL PRIZE FOR POLITICAL WRITING.

Авторка розповідає в ній про війну на Фолклендських островах (війна між Великою Британією і Аргентиною), на яку відсилали простий робочий клас у 1980-их. Це була неоголошена битва на місцевості, про яку більшість британців навіть і не знали. Книга розповідає про поєднання військового і суспільного питань — про травму, про ставлення держави до своєї армії, про стосунки уряду і населення. А також про особистісний досвід — дядько Гелен Парр був одним із військових на тій війні, тож її сім’я точно з перших вуст знає про всю абсурдність і складність ситуації. 

Історія про расову проблему, несправедливо навішені на людину ярлики і жорстокість правосуддя, яке не завжди буває на боці добра. Та разом з тим це й історія кохання, взаємопідтримки уразливих груп, цінності сім’ї та надії на майбутнє.

За книгою у 2018 році вийшов одноіменний фільм. 

Дитяча книжечка від британського YouTube влогера Тома Флетчера  розповідає про милого і зовсім нестрашного монстрика, з яким навіть хочеться потоваришувати. Автор здобув популярність у 2012 році, коли його книга The Dinosaur that Pooped Christmas продалася накладом в 72 тис. і стала одним із найпопулярніших письменницьких дебютів в дитячій літературі. 

Нова книга від автора бестселера «Сфера», американського письменника Дейва Еґґерса розповідає про безіменну країну, яка відбудовується від війни. Двох іноземних підрядчиків направили для розбудови дороги, що сполучатиме дві протилежні частини держави. Один прагне насолодитися цією можливістю розвідати всі куточки закордоном, інший же хоче якомога швидше закінчити роботу й поїхати. Та крихкий мир в країні залежить саме від них…

8 thoughts on “Англомовні новинки вересня: читай актуальне першим

    Залишити відповідь