Англомовні новинки місяця: що читати, щоб бути в курсі світових трендів

Розповідаємо про англомовні новинки — як найсвіжіші на світовому ринку, так і ті, що нещодавно з’явилися на сайті та ще не мають українського перекладу. 

Новий роман від автора бестселеру «Крадійка книжок», який поки що не переклали українською. Над книгою відомий австралійський письменник працював два десятиліття. Історія оповідає про п’ять братів, матір яких померла через рак, а батько подався безвісти. Хлопчикам доводиться самотужки дбати про себе. Через 7 років батько, однак, повертається до синів з незвичним проханням — допомогти у побудові моста; і один з синів погоджується кинути навчання і стати його партнером. У книзі багато флешбеків та відходів від основної теми, однак, петляючи сюжетом, все ж вгадуєш головну суть книги: розповісти про скорботу…

Про історію Беруза Бучані ми писали в блозі у лютому. Вихідець з Ірану, біженець Бучані шукав в Австралії притулку — натомість уже понад шість років перебуває в міграційному ізоляторі. Книгу було написано прямо звідти, автор скидав кожну фразу в месенджері WhatsApp перекладачеві — так вона і сформувалася. Книжка — доволі парадоксально — виграла одну з престижних літературних премій Австралії Victorian Premier’s Literary Awards. Журналіст описав у ній всі особливості подібної ситуації та її вплив на людину, яку незаконно утримують під вартою. 

Рут Джонс — сценаристка й акторка на телебаченні, чий дебютний роман рекомендує авторка «До зустрічі з тобою» Джоджо Моєс. Книга розповідає про другий шанс, який випадково дається у стосунках однієї пари. У 22 Кейт закохалася в тоді одруженого Келлама, тоді майже не було шансів на стосунки, але повторна зустріч через 17 років може стати вирішальною. 

Сама по собі історія не нова — книгу було написано ще в 1978 році, а в 2017 р. з’явилася її екранізація. Однак і досі вона залишається не перекладеною українською, тож пропонуємо це минулорічне перевидання від Harper Collins. Сюжет надзвичайно книжковий: 1950-ті рр., вдова Флоренс Грін вирішує відкрити у невеличкому містечку в Англії книжкову крамничку. Жителі міста апатичні, вони постійно заважають зневірою в задумці Флоренс, та вона продовжує боротися за свою ідею. Книгу було включено до короткого списку Букерівської премії. 

Англомовні новинки місяця: що читати, щоб бути в курсі світових трендів 0

Жартівливий список речей, які варто (чи не варто) встигнути зробити за життя. У книжці зібрано 3669 незвичних варіантів для проведення дозвілля, поряд з якими розташовані три стовпчики: ви можете обрати, чи плануєте це зробити, чи чхати хотіли на таке і нізащо собі подібного не дозволите, а чи, можливо, ви той щасливець, який встиг уже таке спробувати. Ось буквально кілька варіантів зі списку: випити бананове вино, шипіти на людину, яка вам не подобається, взяти участь у Чемпіонаті з кидання телефонів у Фінляндії чи заснувати книжковий клуб зі спеціалізацією на графічних романах? Книжка є чудовим подарунком — та засобом для генерування нестандартних ідей, особливо щодо проведення відпустки.

Цьогорічна спів-лауреатка Букерівської премії Бернардін Еварісто — британська письменниця, яка у своїх творах розкриває проблематику афроамериканського населення. Її восьмий роман Girl, Woman, Other розповідає про жінок із різних культур, верств населення, з різною гендерною ідентифікацією. У книзі висвітлено 12 взаємопов’язаних історій жінок, які відбувалися впродовж 120 років. Авторка надає доволі широкий спектр різноманіття персонажок серед афроамериканок: лесбійка Амма, яка працює театральним режисером, гендерно-небінарна Морган, фермерка Гетті тощо. 

Відомий інтелектуал сучасності Стівен Фрай є справжнім знавцем міфології. У нього вже є масштабна книга, присвячена міфам; цього ж разу він зосередився на легендарних героях. Фрай у вишуканій манері переповідає часом смішні, часом трагічні історії життя історичних персонажів, художньо їх переосмислюючи. Стилістика письма у письменника проста, однак водночас — естетична; ті, хто вивчають, англійську, зможуть насолодитися нею у чистому, класичному варіанті.

Перевидання класичної праці про те, як нарешті почати діяти, від авторки бестселерів на тему зміцнення впевненості, покращення стосунків та подолання страху. Просуватися далі, не зважаючи на страх, Сьюзен вважала легшим варіантом за байдужість і апатію через думки про можливий провал і небезпеку. Авторка не лише допомагає позитивно мислити, а й раціонально доводить, що задля щастя треба чимось хотіти жертвувати — потроху і щодня.

12 thoughts on “Англомовні новинки місяця: що читати, щоб бути в курсі світових трендів

    Залишити відповідь