Біженець виграв одну з найдорожчих літературних премій Австралії за книгу, написану в месенджері

Беруз Бучані — курд, вихідець з Ірану, біженець. Шість років він перебував у австралійському міграційному ізоляторі. Його книгу No Friend But the Mountains (букв. «Жодного друга, крім гір») уряд Австралії, країни, яка його відторгнула, визначив одним з найкращих нон-фікшн видань. «Парадоксальне відчуття», — зазначив Беруз.

Престижна премія

Беруз виграв Victorian Premier’s Literary Awards — премію штату Вікторія, лауреати основної номінації якої одержують $125 тисяч. Премію у 1985 році заснував Джон Кейн, тогочасний прем’єр Вікторії. Вручення відбувається раз на 2 роки у 7 категоріях — нон-фікшн, художня література, драматичний твір, твори корінних народів, поезія, література для молоді та неопубліковані рукописи. 

Книга, написана в месенджері

Автор писав книгу, коли перебував у міграційному ізоляторі, мовою фарсі, і відразу ж скидав кожну фразу в месенджері WhatsApp перекладачеві. «WhatsApp — як мій офіс. Я не писав на папері, бо раз на тиждень чи на місяць охоронці вривалися й проводили обшук наших кімнат. Я хвилювався, що загублю свої записи, тому простіше для мене було просто писати й відразу надсилати», — зазначив Беруз. Телефон є його основним інструментом — на нього він відзняв документальний фільм Chauka, Please Tell Us The Time, з нього пише до британської газети Guardian — і тепер дає інтерв’ю журналістам щодо своєї перемоги. 

Вручення без переможця

За автора премію забрав перекладач його твору, той самий, який отримував повідомлення в месенджері, бо для Бучані в’їзд до Австралії заборонений. Беруз шукав у країні притулку, бо в Ірані за журналістську діяльність йому загрожувала в’язниця. Однак втікаючи від однієї неволі, він фактично потрапив в іншу. 

Та Беруз не здається. З нагоди вручення премії він записав відеозвернення, де проголосив основну істину: «Слова сильніші за ґрати… Це прекрасний час. Давайте ж сьогодні ввіримося могутності літератури».

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

10 thoughts on “Біженець виграв одну з найдорожчих літературних премій Австралії за книгу, написану в месенджері

    Залишити відповідь