Що читати, щоб стати кращими за тиждень: 7 кроків до весняних змін

Весна прийде за лічені дні, а з нею — і нові бажання, мрії та прагнення до змін. З’являться сили на саморозвиток, на спроби створити оновлену, кращу версію себе. Тому ми підібрали для вас книжки з 7 ключових тематик, щоб ви мали шанс за цей тиждень до першого березневого тепла підготуватися зустрічати свіжі враження та вести більш насичене життя.

А з 21 до 25 лютого на книги в добірці — та на ще понад тисячу книжкових позицій — діє приємна знижка.

Мотивація та самоорганізованість

Часто проблема у відсутності мотивації досягати більшого може полягати в нераціональному розподілі свого часу і сил, через що ми боїмося починати нові справи, адже не встигаємо зробити й те, з чим маємо справу наразі. Автор дослідив понад 700 наукових досліджень і вивів правила не лише тайм-менеджменту, а й сприйняття часу в різних культурах і сферах діяльності. За допомогою цієї книги можна прорахувати, коли саме варто робити все, щоб це було своєчасно і влучно. А також зрозумієте, що ваша вмотивованість — теж цілком часова змінна, і це легко виправити.

Для того, щоб почати щось робити, не вистачає, як правило, поштовху ззовні, впевненості у тому, що ми зможемо, до того ж, постійно маячить страх провалу. Авторка цієї книги — спеціаліст у сфері кар’єрних стратегій, яка допоможе вам розкрити свій потенціал. Вона допомагає не лише подолати ілюзії сприйняття себе як недостатньо талановитого, а й знайти фінансування для своїх творчих пошуків.

Наш настрій постійно змінюється впродовж дня — то вгору, то вниз, в залежності від ситуації, що виникає у кожен конкретний момент часу. Щоб стабілізувати свій стан і бути більш впевненим у своїх силах, варто подбати про всі сфери свого життя, стимулювати в собі зацікавленість та допитливість, а також аналізувати свій внутрішній стан для вчасного виявлення проблем з самопочуттям.

Автор книги — Ларі Сенн — один із перших дослідників питань корпоративної культури, який визначив, що хороший лідер має в першу чергу дбати про себе, а вже потім, маючи необхідні сили та енергію, спрямовувати їх на покращення умов своїх співробітників. 

Креативне мислення

Майкл Мікалко — експерт з креативу; організатор робочої групи при збройних силах США зі створення інноваційних методів мислення, яка складається з розвідників НАТО та науковців з усього світу. Розроблені групою креативні методики спочатку були апробовані у військовій сфері, а згодом Мікалко перевірив їх у бізнесі. 

У цій книзі автор надає 9 стратегій мислення, пояснюючи їх на прикладах відомих людей, яких світ одноголосно вважає творчими та нестандартними особистостями. Чудовим доповненням до книги є інша робота автора — «Рисовый штурм», у якому можна одночасно впродовж прочитання виконувати вправи, що допомагають виходити за рамки стандартних шаблонів мислення.

Мистецтво фотографії дозволяє поглянути на світ під іншим ракурсом, розвинути в собі навички творчого споглядання та краще самовиразитися. Девід детально розповідає, як покращити візуальне сприйняття, розвинути смак та почати помічати щось нове і креативне для себе. Навесні, коли хочеться закарбувати в пам’яті кожен світанок та свіжий паросток, кожну емоцію та починання, ця книга стане вірним супутником.

Здоровий спосіб життя

Змінити свій спосіб життя кардинально і різко просто неможливо, натомість варто розбити свій шлях до успіху на дрібніші цілі. Відома спеціалістка з системи оздоровлення велнес розробила 52 поради, які покращать харчування, психологічне самопочуття, навчать справлятися зі стресом, стимулюватимуть заняття фізичними вправами та надихатимуть на позитивні зміни. 

Бретт Блюменталь – не лише авторка книг, а й художниця. Вона допомагає людям змінюватися самим та змінювати своє середовище на краще. 

Унаслідок рідкісної генетичної хвороби Тім Рат уже 20 років вимушений боротися з раковими клітинами, які без попередження постійно з’являються у його тілі. Однак автор впевнений — виживати йому допомагає здоровий спосіб життя. Тім зізнається, що правильне харчування, достатня кількість фізичних занять та здоровий сон — це мета, якої досить важко досягти, однак з часом завдяки практикуванню цих речей з’являється значно більше енергії, ніж було раніше і було вкладено в додержання таких непростих правил.

Ведення бізнесу

Азійський стиль управління відрізняється від звичних нам. Там вітається колективізм, акцент на спільній діяльності та чітка структурна ієрархія. Можливо, всі надбання Сходу і не вдасться втілити в нас, однак все ж налаштування автоматизованих процесів, корпоративна етика, вироблення цінностей компанії та вміння мотивувати — одні з тих рис азійського стилю управління, про які корисно було би дізнатися.

Кожне завдання на роботі в сучасних умовах переростає у справжній проект, розбитий на окремі цілі, обов’язки та етапи. Організація заходів, ремонт у квартирі чи проходження навчання — це все своєрідний проект, керівнику якого варто навчитися контролювати всі пов’язані процеси. Часто проекти неуспішні через те, що ніхто не знає, з чого почати, не впевнений в тому, що роблять інші, та губиться в раціоналізованій послідовності дій. Ця ж книга надає ефективний алгоритм, що зробить легким і амбітним будь-яке починання.

Комунікація

Нагадувань про цю книгу багато не буває, бо майбутнє — за потужними й насиченими текстами, а не за клішованими копіпастами. Будь-то наукова робота, цікавий запис у соцмережі чи лист із роз’ясненням складної теми для колеги — нам так чи інакше постійно доводиться писати тексти, і чим легше і цікавіше вони читаються, тим краще враження про нас складається у їх читачів. 

Перш за все, книга буде цікавою менеджерам з управління персоналом та керівникам, однак вона підійде й тим, хто хоче сформувати команду для окремого проекту чи й просто всім, хто цікавиться застосуванням психології в бізнесі та стосунками між співробітниками.

Клаудіо Фернандес-Араос — аргентинський експерт з підбору кадрів, лідерства та розвитку талантів. У книзі він доводить, що в компанії дійсно важить кожен співробітник, який зумовлює загальний результат, тож варто справді обирати лише найкращих.

Ерудованість

У дітей щоразу з’являється безліч питань, на які батьки не завжди здатні відповісти. Тим паче, коли ці питання виходять за рамки звичних “Чому небо блакитне?” і переходять до чогось складнішого, наприклад «Хто створює комп’ютерні ігри?». Ця інтерактивна книжка з купою віконечок стане найкращим заняттям для всієї сім’ї, бо й не всі дорослі знають, як працює інтернет, електроенергія та як друкуються гроші.

Кіно можна не лише дивитися — про нього можна читати. Голівудський режисер, лауреат «Оскара» Сідні Люмет розповідає про таємниці кінематографічного ремесла, деякі з них він дізнався ще від Акіри Куросави — але які не завжди спрацьовували в окремих кінострічках.

Люмет детально описує свій досвід у дослідженні світла, музики, костюмів та загального стилю в кіно. А розпочинають книгу спогади автора про Український народний дім у Нью-Йорку.

Навички майбутнього

Штучний інтелект, надрозумні машини, нові комунікації — світ надто швидко стає автоматизованим і заплутаним, а людині доводиться наново вишукувати своє місце в ньому. Про те, як не боятися технологій, чим людина краща за них та як використовувати сучасні надбання техреволюції, — книга   чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова.

20 thoughts on “Що читати, щоб стати кращими за тиждень: 7 кроків до весняних змін

    Залишити відповідь