12 виняткових фактів з книжки “Внутрішня історія. Кишечник – найцікавіший орган нашого тіла”

«Коли відчуєш себе самотнім, згадай, що всередині тебе живуть види бактерій, які не виконують ніяких функцій. Ти просто їм подобаєшся». (Цитата з книги Внутрішня історія)


Дивно, але це найпопулярніша нон-фікшн книжки континентальної Європи! Ось це успіх у книги про кишечник, згодні? А все тому, що написана вона так, як вчені зазвичай не говорять і не пишуть: з гумором, цікавими фактами й практичними рекомендаціями.

Під час читання я згадала все, що одного разу краєм вуха чула на уроках біології; дізналася, що не такий страшний хелікобактер пілорі, як його малюють в рекламі, і, здається, тепер цілком зможу підтримати розмову з будь-яким гастроентерологом :))). До речі, книга для широкого кола читачів.


Джулія Ендерс (1990 р.н.) – німецька вчена і письменниця, чия книга «Внутрішня історія» була видана в світі мільйонними тиражами. Малюнки до книги виконала її старша сестра Джил Ендерс. Зараз працює над дисертацією на тему бактерії Acinetobacter baumannii. Мріє стати хорошим гастроентерологом ?

Читати: Тяжко бути багатоклітинним


Кому буде цікава ця книга:

  • студентам медінституту;
  • молоді, щоб знати, як зберегти свій організм до глибокої старості;
  • шанувальникам жанру нон-фікшн в області гастрономії;
  • тим, у кого є проблеми з травленням (печія, запор, діарея, алергія, гастрит, метеоризм і т.д і т.п.)

Чого я не знала до прочитання книжки “Внутрішня історія”


1. Сільський туалет більш корисний для здоров’я шлунково-кишкового тракту, ніж міський унітаз ?. Це доведено експериментально. У положенні сидячи навпочіпки ніщо не перешкоджає випороженню кишківника. Але не потрібно впадати у відчай! Якщо Ви щасливий володар квартири й унітазу, підставляйте під ноги невеликий табурет або порожню коробку з-під взуття і все прийде в норму.

2. Виявляється, мила звичка малят надувати бульбашки зі слини має практичне значення – бульбашки містять муцин, який затримує бактерії до потрапляння в рот і нейтралізує хвороботворних агентів.

3. Вага бактерій в кишківнику становить близько 2 кг!

4. В організмі людини, що читає книгу, травлення йде продуктивніше, ніж в організмі топ-менеджера під час роботи. Їсти потрібно тільки в розслабленому стані й сидячи рівно, адже стравохід кріпиться до хребта.

5. Наші щелепи в області кореневих зубів можуть витримувати навантаження до 80 кг. Так ось як рекорди Гіннесса стають можливими!

6. У животі бурчить не тому, що ми голодні, а тому що цей час шлунок і кишківник використовують для проведення прибирання – все одно, що прибирання на льодовій ковзанці кожну годину. Якщо почати в цей час жувати жуйку, прибирання припиниться :(.

7. Апендицит не такий вже марний, як ми думали! Він виконує функцію резервуара для «хороших бактерій» і підстраховує мікрофлору товстого кишківника в разі біди.

8. За бактеріальним складом кишківника можна визначити вік людини, конституцію тіла і регіон проживання.

9. Тільки після години інтенсивних тренувань починається спалювання жиру в підшкірній жировій клітковині (на животі, стегнах, ногах і т.д. і т.п.).

10. Хитромудра природа наділила людське дитинча двома основними можливостями набратися на наступні 6 років життя корисних бактерій та антитіл двома способами: 1) природні пологи 2) грудне вигодовування. Це забезпечує малюкові високий імунітет і здорове травлення.

11. Якщо довгий час не їсти шоколад, це увійде в звичку, а через якийсь час бактерії кишківника зовсім забудуть смак шоколаду і перестануть вас «просити» його з’їсти :).

12. При митті столових приладів, обробних дощок і посуду за допомогою рідини для миття посуду і губки, досягається той же ефект, як якби ми просто облизали їх язиком. Просто знайте, що губка для миття посуду в 200 000 разів брудніша, ніж ободок унітазу.

Читати: Про м’ясо, жіночий розум та міфи з інтернету від Асі Казанцевої (уривки із нової книжки)


І це ще далеко не все, що ви дізнаєтеся завдяки книжці «Внутрішня історія». Для мене особисто це був найбільш практичний нон-фікшн за останні 6 місяців!

Висновки: за п’ятибальною системою книга на тверду четвірку з плюсом! Це означає «досить цікаво», але не для «обов’язкового прочитання». Просто тому, що не всі цікавляться власним здоров’ям. Хотілося б побачити подібні книжки про роботу серцево-судинної й нервової системи! ?

Схожі книжки: «Дивовижні пригоди всередині тіла. Велика подорож від голови до п’ят»  Гевін Френсіс, «Ми — це наш мозок» Дік Свааб, «Хто б міг подумати! Як мозок змушує нас робити дурниці» Ася Казанцева


Олена Голік

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

21 thoughts on “12 виняткових фактів з книжки “Внутрішня історія. Кишечник – найцікавіший орган нашого тіла”

    Залишити відповідь