Прочитайте це нарешті: 10 кроків до організованого читання

Акуратний стос книжок, які ви купили на Арсеналі, у книжковому магазині після роботи чи одержали в подарунок, давно перетворився на священне місце, паломництво до якого ми все ніяк не здійснимо. Там можна знайти все, що завгодно: і список класики, що тягнеться «хвостиком» з часів навчання у школі, і новинки українських видавництв, і книжки, які рекомендують прочитати всі знайомі.

Що робити, якщо прочитавши одну книгу, ви купуєте ще три-чотири нові, які потім довго очікують своєї черги, і ваша бібліотека перетворюється на типову антибібліотеку Умберто Еко, радить видання The Bustle. Розповідаємо вам про їхні поради з структурування процесу читання.


1.Оберіть з-поміж книжок ті, які дійсно того варті…


Навчіться розставляти пріоритети. Читання — це теж своєрідна філософія, до якої треба підходити з розумом і усвідомленням того, яким читачем ви хочете бути і що хочете від книжок одержати: лише задоволення чи й знання з певного предмету або відповіді на важливі для вас життєві питання? Відкиньте схожі книжки: потім ви зможете до них повернутися, щоб освіжити в пам’яті прочитану колись інформацію. Прискіпливо ставтеся до того, що читаєте, аби вистачило часу для книги, що дійсно спроможна вам допомогти.


2. …та додайте до списку ще кілька позицій


Пошукайте інформацію про найяскравіші та найсвіжіші новинки, перегляньте поради літературних критиків, почитайте книжкові огляди та рецензії у блозі, щоб оновити список своїх книжкових побажань. Але майте на увазі — не втрачайте прискіпливості, інакше доведеться знову повертатися на крок назад (дивіться пораду №1).


3. Акуратно складіть стос і поставте на видне місце


Для того, щоб краще візуалізувати ваші цілі, поставте стос книжок на таке місце, яке буде постійно перед очима, і це спонукатиме вас до дії.


4. Організуйте книги за хронологією


Ви можете розмістити книги у вашому стосику за часом додавання їх до списку бажаних (однак це, безперечно, може виявитися заскладним завданням, враховуючи, як довго ви збирали свої книжкові побажання і не могли ніяк з ними розібратися). Тому також можна розставити книги за жанром, датою видання, розміром чи пріоритетністю для прочитання. Пам’ятайте, однак, що чим довше книги залишаються непрочитаними, тим менше в них шансів бути прочитаними узагалі.


5. Подумайте над тим, що варто зробити… ще один стос книжок


Є книги, які ви просто хотіли прочитати у певний момент часу. Наприклад, під час відпустки, коли так зручно вмоститися з художкою про світле кохання в гамаку чи на березі моря. Але якщо момент, коли ці книги здавалися актуальними, минув, відкладіть їх до кращих часів. Є хороші книги, читати які вам поки що не хочеться, тож не варто себе силити, і їх варто помістити в окремий стос.


6. Обирайте з розумом


Якщо ви маєте сумніви щодо того, чи дійсно перед вами ТА САМА НАЙ-НАЙ книжка, замисліться: якби вам довелося побиратися по світу, то чи обрали би ви саме цю книжку, щоб взяти з собою? Чи віднесли би ви її до списку книжок, які дійсно варто прочитати за життя?


7. Читайте книги з різної тематики


Досить легко «пуститися берега» та читати лише книжки, що відповідають вашим інтересам, обмежуючи тим самим власний розвиток. Тож пам’ятайте: варто сповідувати книжкове різноманіття жанрів, національностей авторів, мов перекладу тощо. І якщо ви тільки-но почали цікавитися методикою варіння джему, не варто перенасичувати ваш перелік до прочитання одними лиш книжками про джем.


8. Додайте трохи книжок лауреатів літературних премій — але не перестарайтеся


Пулітцерівська премія, Букер, Нобелівські лауреати — це, звісно, добре, і твори таких авторів варто включати. Однак книжки, які виграли не настільки престижні національні премії чи які були відзначені у доволі вузьких колах, теж не повинні залишатися поза увагою.


9. Постійно повторюйте кроки №1 та №2


Все змінюється, з’являються новинки та яскраві літературні відкриття. Не будьте консерватором — залишайтеся в тренді і переглядайте свій wish-list на предмет відповідності загальним тенденціям та сучасним знанням.


10. Зробіть читання книжок пріоритетом


Інформацію споживати можна з різних джерел, однак по можливості обирайте котрусь із вашого стосу найбажаніших книг, коли будете вирішувати, що почитати в метро, під час обіду чи на ніч. Як би банально не звучала така порада, ми все одно часто забуваємо про це. Прийшов час змінюватися.


Читати: 5 способів заохотити дітей читати (і 5 книг, які цьому сприятимуть)

Читати: 8 уроків життя з 8 надихаючих книжок, які мусить прочитати кожен

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

13 thoughts on “Прочитайте це нарешті: 10 кроків до організованого читання

    Залишити відповідь