5 способів заохотити дітей читати (і 5 книг, які цьому сприятимуть)

Якщо ви зможете привчити дитину читати книги, то ви дасте їй гарну уяву, ерудицію і перспективне майбутнє. «Я і так багато читаю! Он скільки всього прочитав в інтернеті», — може заперечити дитя. Але воно може й не знати, що тексти на сайтах і в соціальних мережах — це, швидше за все, компіляція давно відомої інформації, «адаптованої для індексації пошуковими системами з метою збільшення монетизації контенту». Звучить не дуже приємно, та й якість текстів та рівень знань авторів залишає бажати кращого.

На відміну від сайтів, книги – це джерело якісної інформації. Вимоги, які видавці висувають до авторів текстів, значно вищі, ніж до текстів, що публікуються в інтернеті. І дітям книжки варто все ж купувати. Інша річ — як зробити їх настільки ж інтерактивними як і веб-сторінка?

Ми підготували 5 порад як прищепити дітям любов до читання.


1. Навчайте дитину за своїм прикладом – читайте частіше.


Якщо в сім’ї прийнято проводити вільний час біля комп’ютера або телевізора, то дитина навряд чи швидко переключиться на книги. Станьте для неї прикладом. Знайдіть цікаві вам книги і час для їх прочитання.


2. Дайте дитині книги, які будуть їй цікаві


«Коротка історія часу» Стівена Хокінга? А може бути «Звіробій» Джеймса Купера? Або «Діти капітана Гранта» Жуля Верна? Дайте дитині те, що їй дійсно буде цікаво.


3. Обов’язково обговорюйте прочитане.


Вам доведеться читати книги разом з дитиною або прочитати їх заздалегідь. Чому головний герой вчинив так чи інакше? Ви знайдете загальні теми для розмови і допоможете розвивати навички комунікації і збагатити словниковий запас дитини.


4. Цінуйте книги


З дитинства потрібно привчати дитину до бережного ставлення до книги, як до чогось особливо цінного. Створіть свої правила читання: обертайте книги в кольоровий папір, користуйтеся закладками, читайте в певний час і в певних місцях в будинку.


5. Уникайте примусу.


Якщо ви будете змушувати дитину читати, вдаючись до методів залякування і покарання, це може привести до антагонізму, дитина може зненавидіти читання. Ніколи не критикуйте дитину і не порівнюйте з іншими дітьми: «Ось Маша за літо 5 книг прочитала, а ти одну з працею, тому що читати толком не вмієш».


5 книг, які змотивують дитину до читання


14_04_06

Льюїс Керрол «Аліса в Країні Див»


Для сучасного покоління дітей класична книга з ілюстраціями Євгенії Гапчинської та доповненою реальністю стане чимось новим, але одночасно і звичним. Дітям, які виросли з гаджетами в руках, яскраві, виразні та смішні малюнки розкажуть про неймовірні пригоди Аліси в Країні Чудес. Тим паче, що картинки оживають за допомогою програми WONDERLAND-AR.


14_05_06

Анастасія Нікуліна «Сіль для моря, або Білий Кит»


Ця книга про чотирнадцятирічну Лізу, яка не знаходить спільної мови ні з батьками, ні з однокласниками. Здається, єдині, хто її розуміють, — це море і хлопець під загадковим ніком Білий Кіт. А ще дивна Анна, яка вчить: «Головне не те, що зовні, і не ті, хто навколо. Головне, що у тебе всередині». Ця історія про довіру і любов. Вона про нас з вами – дорослих і юних, розумних і наївних, романтиків і прагматиків. Зрештою, ця книга про те, що сенс життя не в тому, щоб ставати сіллю для моря.


14_06_06

Лі Бермехо «Бетмен. Ноель»


Ще один хороший спосіб привчити дитину до читання — це комікси. Тим більше, якщо це комікси DC. Поєднання тексту і картинок не відлякує дитину, а навпаки захоплює. Ви ж пам’ятаєте другу пораду, так? Дайте дитині книги, які будуть їй цікаві!

Поки Темний Лицар переслідує свого самого заклятого ворога по засніжених просторах Готема, серія химерних подій загрожує погубити його душу навіки. Написаний і намальований суперзіркою світу коміксів Лі Бермехо «Бетмен. Ноель» розповість читачеві про надзвичайних супергероїв. Те, що потрібно вашій дитині.


14_07_06

Джоан Ролінґ «Фантастичні звірі і де їх шукати. Велике ілюстроване видання»


«Фантастичні звірі і де їх шукати» — ще один приклад якісного поєднання візуального і текстового контенту. Загалом, можете сміливо вибирати для своєї дитини будь-яку книгу із серії про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера — це свого роду класика, перевірена часом і … самими дітьми.

Це та книга, яка допомагає розвивати дитині гарну уяву, розповідає про справжню дружбу і кохання.


14_08_06

Ірина Цілик «Таке цікаве життя»


Книга української письменниці Ірини Цілик ідеально підійде для тих, хто тільки вчиться читати і любити читання. На сторінках «Такого цікавого життя» безліч веселих малюнків художниці Христини Лукащук, які грають в гру «підміни мене» зі словами. Це захоплює дитину, а читання стає спільним.

Дуже добра книга про те, що театр починається з вішалки, а машиністка київського фунікулера дружить з білками. І про те, чому не можна їсти сніг, хто в музеях стежить за тим, щоб відвідувачі не кидали обгортки від цукерок і не крали картини, як влітку падають зірки, хто такий Боб Марлі і чому коти розумні, хоч іноді так і не скажеш.


Читати: 12 дитячих книжок для дорослих

Читати: Книжовий Арсенал 2018. Дитячі новинки в Yakaboo

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

1 599 thoughts on “5 способів заохотити дітей читати (і 5 книг, які цьому сприятимуть)

    Залишити відповідь