Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон»

Шон Стівенсон — американський експерт з питань здорового способу життя. У своїй книзі «Здоровый сон. 21 шаг на пути к хорошему самочувствию» Шон пояснює, чому сон неможливо нічим замінити, які біологічні процеси відбуваються, коли ми спимо, та як покращити якість нашого нічного відпочинку. Пропонуємо вам 10 найголовніших порад з цієї книги.

А в Yakaboo з 25 лютого до 3 березня включно діє знижка -20% на «Здоровый сон».

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Сон — секретний інгредієнт успіху

У західній культурі сон — не дуже шанована річ. 60% американців недостатньо сплять, і вважається, що чим більшого успіху ти хочеш досягнути, тім більше треба працювати — а, відповідно, менше спати. Однак під час дослідження студентів американського коледжу, науковці помітили, що постійний недосип мав такі ж негативні наслідки на якість навчання, що й часте вживання алкоголю.

Тож якщо ви плануєте якийсь важливий проект, що вимагає значної кількості ваших зусиль, робіть це з урахуванням того, скільки годин під час його виконання ви витратите на сон, а не скільки на роботу. Якщо ви постійно не можете нормально поспати через роботу, то пам’ятайте, що ця пожертва є ознакою ваших проблем з організацією робочого часу, і що через збій у біоритмах страждатиме, як наслідок, і ваша продуктивність.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Сон замість пиріжка

Помірна кількість сну важлива для зовнішнього вигляду. По-перше, коли ви спите, організм продукує гормон зросту, який відновлює м’язи й водночас зменшує обсяг жирових відкладень на животі. По-друге, дефіцит сну зменшує рівень глюкози приблизно на 6%, тому вас більше тягне на нездорову і надмірно солодку їжу. Це елементарний механізм захисту, який залишився нам від предків — мозок “запам’ятовує” продукти, які можуть швидко доповнити запас невистачаючої глюкози, і щоб ми одержали необхідну енергію, надсилає сигнали бажання саме таких продуктів.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

До чого тут серотонін

Гормон щастя серотонін, 95% якого міститься в шлунково-кишковому тракті, виробляється не лише завдяки правильному харчуванню та високому рівню фізичної активності, а й завдяки кількості природного світла, яке ми отримуємо впродовж дня. Для продукування додаткових обсягів серотоніну особливі світлочутливі рецептори в сітківці очей посилають інформацію до центральної частини головного мозку, тож сонячне світло є фактично стимулятором цього процесу. Вироблення серотоніну налаштовує на підготовку до правильного й здорового сну вночі, до того ж він стимулює продукування мелатоніну, який посилає клітинам сигнал підготовки до сну.

Щоб краще спати, варто вранці в період між 6:00 та 8:30 проводити хоча би деякий час на вулиці. Також якщо ви постійно перебуваєте в офісі й до того ж сидите далеко від вікна, робіть собі невеликі перерви, під час яких просто постійте біля підвіконня у сонячних променях чи вийдіть на коротку 10-хвилинну прогулянку в обід, навіть якщо на вулиці пасмурно.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Книжка на ніч

Коли ми блукаємо в інтернеті, наш мозок виробляє дофамін — гормон, орієнтований, в першу чергу, на пошук чогось нового. Дофамін викликає в людини цікавість, що ж буде далі, і пов’язаний з природним азартом і допитливістю. Інтернет є чудовою пасткою, адже постійно стимулює вироблення дофаміну, коли за допомогою гіперпосилань ми постійно одержуємо все нові й нові порції інформації, і перервати цей шлях стає все важче. Серед іншого, дофамін також блокує бажання спати, тому перевірка гаджетів перед сном заважає здоровому відпочинку і сприяє надмірній активності. 

Щоб цього не було, за 1,5 години до сну відкладайте усі смартфони, планшети та ноутбуки, а натомість почитайте книгу або поговоріть з близькими. До того ж, краще відключити після роботи усі сповіщення, аби не пориватися переглянути чергові оновлення стрічки соцмереж, без яких ви спокійно проживете до ранку.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Не відмовляйтеся від кави — просто вживайте її правильно

Якщо ви не можете жити без кави і враз вирішили від неї відмовитися, ви відчуєте симптоми вазодилатації — різкого розширення кровоносних судин, внаслідок якого кров буде текти значно швидше, а у вас з’явиться сильний головний біль. Щоб уникнути цього, варто заміняти інколи каву чаєм — з бергамотом чи мате. До того ж, встановіть для кави «комендантську годину» — як правило, пийте її до 14:00. Бо в принципі кава стимулює обмін речовин та підвищує концентрацію — але не тоді, коли вона виснажує ваш організм і не дозволяє йому розслабитися, вводячи в стан напруги і стресу. Кофеїн виводиться з організму більше, ніж за 6 годин, і тому блокує ваше бажання спати.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Охолоньте!

Ближче до вечора температура тіла людини автоматично знижується, щоб забезпечити нормальний перехід до сну. Ті, хто страждає безсонням, зазвичай, мають вищу температуру тіла. Оптимально, щоб кімната, в якій ви засипаєте, була не спекотнішою за 15,5–20 °C. 

Однак тут є деякі винятки. Наприклад, коли порушено кровообіг в ногах і ви більш мерзнете та не можете через це заснути, все ж непогано спати в шкарпетках, але і не закутувати тіло під ковдру повністю. Щоб швидко заснути існує також один секрет — прийняти перед сном гарячу ванну, тоді тіло після неї швидко охолоне — і ви швидше зможете побачити сни.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Слухаймося кишечника

Саме у кишечнику міститься найбільша кількість бактерій, які регулюють наш організм, тому від харчування залежить і наше самопочуття. Так для здорового сну, серед іншого, необхідно подбати про достатню кількість таких елементів в організмі: 

  • селен (міститься в курятині, шампіньйонах)
  • вітамін С (солодкий перець, папая, ківі, полуниця)
  • калій (банани, картопля, броколі, авокадо)
  • омега-3 (насіння чіа, лосось, волоський горіх)
  • мелатонін (вишня, корінь імбиру, ананас, спаржа) та інші
Якщо ж ви постійно прокидаєтеся посеред ночі, причиною тому можуть бути паразити та порушення мікрофлори.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Спальна кімната — як храм сну

Більшість речей людина звикає робити автоматично — все завдяки тому, що з часом, під час повторних дій, навколо нервових закінчень утворюється мієлінова оболонка, яка щоразу стає все міцнішою, а отже й імпульс проходить по ній значно швидше та ефективніше. Привчити себе щось робити неважко — варто лиш повторювати певні дії і в мозку самі з’являться певні нейро-асоціації. Так якщо спальну кімнату або ліжко зробити лише місцем, де ви спите та прокидаєтеся, а не робочою зоною, то й ви відразу відчуватимете в ній саме бажання поспати. Ваше «сонне царство» варто також відповідно облаштувати — рослини, такі як плющ чи жасмин, настільний фонтанчик, іонізатори повітря, щось, що допоможе вам розслабитися.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

Гантелі і ранкові навантаження

Багато тих, хто займаються спортом, дивуються, чому в них все ж є проблеми зі сном, якщо вони фізично себе виснажують. Але заняття спортом збільшують кількість гормонів стресу та підвищують температуру тіла, тому й недивно, що якщо ви йдете в зал після роботи, то потім важче налаштовуєтеся на сон. Ранкова ж зарядка здатна стимулювати вироблення гормону кортизолу, призначеного для виконання активних дій, а отже зменшувати рівень його виділення увечері, через що організм захоче спати швидше. 

До речі, біг не стомлює нас настільки, щоб ми захотіли спати — цьому сприяють лише силові навантаження, тому навіть якщо ви й так багато рухаєтеся, займаєтеся танцями чи баскетболом, не забувайте час від часу попотіти з гантелями.

Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон» 0

В усьому винна поза

Те, як саме ми спимо — зірочкою, в позі ембріона чи на животі — теж впливає на якість сну, тому варто привчати себе відразу лягати якомога зручніше. Найоптимальніший варіант — спати на спині, однак треба при цьому подбати про невелику подушку та зручний пружний матрац. Якщо ж ви спите на животі, то обов’язково зігніть у коліні одну ногу, щоб зменшити навантаження на хребет, а невелику подушку покладіть не під голову, а під зону живота та бедра.

Сон на боку теж може бути корисним — він, зокрема, полегшує відчуття під час розладів шлунку та психологічно надає почуття захищеності. Щоб спати так, необхідно розвантажити плече — не навалюватися на нього повністю, а висунути трохи вперед. Також подушка не повинна піднімати голову вище за лінію хребта, а якщо у вас болить спина — покладіть між ніг невеличку подушечку, щоб зменшити тиск від стегон на хребет.

12 thoughts on “Нарешті висплюся: 10 порад з книги тижня «Здоровый сон»

    Залишити відповідь