«Дідусю, розкажи мені казку про… Марс», або 10 фактів про фантастичного Рея Бредбері

Казкар і фантаст, філософ й оптиміст, Рей Бредбері знайде щось цікаве абсолютно для будь-якого читача. Його книги зачаровують, вони неймовірно барвисті й навіть музичні, сповнені роздумів й емоцій і точно нікого не залишать байдужими. Навіть той, хто не вважає себе книжковим хробаком, точно чув про «Марсіанські хроніки» чи «451 за Фаренгейтом». Життя самого ж Бредбері також сповнене цікавинок, і ось 10 з них.


1. Рей Бредбері майже все своє життя прожив у Лос-Анджелесі. Сюди його сім’я перебралася з містечка Вокіган, штат Іллінойс, коли Рею було 14. Втім, незмінне місто мешкання й домосідство не завадили Бредбері передати у своїх історіях романтику подорожей — до Марса й далеких зірок. У його книгах ви не знайдете енциклопедичної детальності техніки гіперстрибків, не буде тут і лазерних боїв й іншопланетних мутантів. Зате буде жага нового й незвіданого, п’янкий ризик першовідкривача і потяг до свободи. Куди б не вирушали герої Рея Бредбері, у глибокий космос чи до кімнати віртуальної реальності, усі їхні подорожі виглядають природними, часом небезпечними, але незмінно цікавими і навіть трішки філософськими.

Ray-Bradbury

Ілюстрація: YouTube


2. Ще у 12 років Рей прийняв рішення стати письменником — і вперто його дотримувався впродовж усього життя. Навіть не зважаючи на відсутність університетської освіти й загальну кризу під час Великої Депресії, Рей намагався завжди бути поряд із літературою. Так, одним з перших його заробітків було роздавання газет на вулиці.


3. Перший великий твір Рея Бредбері, що був опублікований, — це «Марсіанські хроніки». До сьогодні цей роман з новел залишається одним з найпопулярніших у письменника. Тут є і мрії про підкорення таких, здавалося б, близьких і водночас далеких земель. І є роздуми про право людини приходити на чужу територію і називати все своїми назвами, незважаючи на місцевих. Самі ж марсіани у Бредбері більше схожі на казкових істот, ніж на іншопланетян. «Вони були смагляві й золотоокі», каже він, у них були сади з сяючими квітами, прозора архітектура й книги, що співають свої історії. Після «Марсіанських хронік» здається, що Бредбері таки відвідав Марс, але не той, де були інші фантасти. І від його розповідей так хочеться провести там хоча б одну з відпусток.


4. Одні з перших публікацій Бредбері виходили… у Playboy. Так, у 50-і роки журнал містив також літературні сторінки.


5. Одного разу, в молодості, Бредбері спалив усі свої невдалі й слабкі, на його думку, оповідання, влаштувавши грандіозне вогнище у себе на подвір’ї. «Спалив два мільйона слів», — сумно говорив він опісля. Згодом це видовище лягло в основу його роману «451 за Фаренгейтом». Цікаво, що в своїй назві роман завдячує помилці, тому що температура горіння паперу насправді — 451 градус за Цельсієм. А в кабінеті Бредбері на стіні висів автомобільний номер F-451, хоча сам письменник ніколи не сідав за кермо.


Processed with VSCO with a5 preset


6. Рея Бредбері часто називають метром фантастики й батьком-засновником жанру, хоча суто фантастичних книг у нього майже немає. Його творчість радше можна віднести до «великої» позажанрової літератури. Частково історії Бредбері — це фантастика, частково — містика чи навіть фентезі, частково — магічний реалізм. У нього є навіть оповідання з жанру жахів й антиутопій. Проте головна риса усіх книг Бредбері — зосередженість не на подіях, а на почуттях і думках. Саме тому завжди складається враження, що старенький дідусь розповідає казку на ніч, а от як її розуміти — це вже ваша справа.


7. Рей Бредбері отримав 20 літературних премій. А деякі з них, як от Hugo Award, Bram Stoker Awards і SFWA Grand Master — двічі.

2cf5auw


8. У сім’ї Бредбері існувала легенда про чаклунку в їхньому родоводі. Буцім, пра-пра…прабабуся Рея була спалена під час відомого Салемського процесу над відьмами у 1692 році. Тож із самого дитинства Рей вважав себе нащадком чарівниці. Напевно, саме тому в його історіях нечиста сила радше добра, людяна й навіть змучена від недобросердечності навколишнього світу, ніж зла й мстива. А повість «Ті, що постали з праху» чудово передає атмосферу великої родини, де кожен не без дивацтв.


9. Книги Бредбері випередили свій час приблизно на півстоліття. І нині багато з тих речей, якими ми щодня користуємося, вперше були винайдені саме у його книгах. Плазмові екрани, навушники-крапельки, кімнати віртуальної реальності й навіть концепція розумного дому — усе це з’явилося в книгах Рея Бредбері значно раніше, ніж в реальності.
1339567144_predskazaniya_01

10. За власними словами письменника, за життя він написав понад 400 оповідань. Майже всі вони видані у різноманітних збірках, скомпонованих як за часом написання, так і тематично, і на сьогодні їх 15. Тож якщо ви не знаєте, з чого розпочати знайомство з Бредбері, просто оберіть збірку собі до смаку.


Рей Бредбері помер 2012 року, у віці неповних 92 років. Проте його смагляві й золотоокі марсіани, добродушні роботи й сором’язливі відьми і вампіри залишаться тут ще надовго. А вчені ще не раз проштудіюють твори Бредбері в пошуках нових, ще не відкритих винаходів.

«Я не думаю про смерть, тому що я буду тут завжди. Ця скриня з моїми фільмами і полиці з моїми книгами переконують мене, що сотня-дві років у мене є запасі. Смерть — це форма розплати з космосом за чудову розкіш побути живим».


Читати: Вальтер Моерс — творець книжкового раю

Читати: Плаский світ Террі Пратчетта: як не заблукати і не звалитися за Край

Читати: Макс Фрай: вершитель із 20-річним стажем

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

10 thoughts on “«Дідусю, розкажи мені казку про… Марс», або 10 фактів про фантастичного Рея Бредбері

    Залишити відповідь