Що стається в маленькому містечку, те там і залишається

Містечко, де всі всіх знають і ніколи нічого не відбувається, – ідеальне місце для неймовірної історії кохання (бажано, щоб хтось із персонажів був заїжджий), дурнуватих підліткових пригод (які потім стануть поштовхом для еміграції з насидженого місця) або супермоторошного кривавого злочину (для розслідування якого приїде купа федералів, щоби розворушити тихе болото й накопати страховитого минулого).

Тож пропоную добірку з двох десятків книжок на різні теми, щоб завдання бінґо #YakabooBingoSpring2018_24 не стало для вас каменем спотикання.


Читати: Зустрічаємо весну та #YakabooBingoSpring2018


16_6_03

Томас Олде Хьовелт «Відьма»


Моторошна й по-справжньому страшна історія від молодого (і симпатичного) нідерландського письменника, яка, проте, відбувається в маленькому містечку Блек-Спрінг у США (у цього твору два варіанти, але той, що перекладений українською навіть сам автор вважає сильнішим). Мешканців там тероризує відьма з ХVII століття Катаріна ван Вайлер, яка прибула з Нідерландів із першими переселенцями. У неї зашиті очі й рот, і, мабуть, найкраще, якщо так і залишатиметься.


07_17_03

Г’ю Гоуї «Бункер. Ілюзія»


Не зовсім традиційне та постапокаліптичне містечко під землею з виробництвами, ярмарком і фермами. Люди тут могли б безперешкодно спілкуватись, якби мандрівка поверхами не відбирала стільки часу. Бункер живе без пам’яті про минуле, бо повстання стерло історію. Але, якщо хтось її знає, якщо комусь відомо, з чого все почалося, хто побудував підземний прихисток-в’язницю, то чому цю інформацію не розповідають кожному.


16_7_03

Ґіліян Флінн «Загублена»


Втративши роботу Нью-Йорку, Емі та Нік Дани переселяються в маленьке містечко. Та напередодні п’ятої річниці стається щось дивне: жінка зникає без сліду. Чоловік стає першим підозрюваним, бо раптом у подружжя виявляється аж надто багато таємниць. Чи не тікали вони до маленького містечка від чогось… У цього роману досить пристойна екранізація з Беном Аффлеком.

Читати: Ґіліян Флінн. Загублена: історія божевільного шлюбу


16_8_03

Стівен Кінг «Зелена миля»


Добра половина романів Стівена Кінга родом із маленьких містечок (якщо не майже всі). От і «Зелена миля» про містечко за ґратами. Це – пронизлива історія колишнього наглядача в’язниці «Холодна гора». Уже старого чоловіка гнітять спогади про минуле, про шлях приречених до страти – «зелену милю», з якої вже немає вороття. Без сумнівів один із найсильніших і найліричніших творів Короля жаху, який нарешті вийшов українською.


16_9_03

Девід Балдаччі «Пам’ятливець»


Цей чоловік нічого не забуває, відтоді як його футбольна кар’єра закінчилася назавжди. Потім Амос Декер став поліцейським. Та одного разу він повернувся додому й побачив, що його дружина, донечка та свояк замордовані. Розчарувавшись у розслідуванні вбивства найдорожчих, Декер полишає поліцію і стає приватним детективом. От тільки за рік до поліції звертається чоловік, який стверджує, що винен у цьому страшному злочині. Декер дуже хоче дізнатись, що ж сталося насправді, і це буде дуже боляче.


16_10_03

Андрій Кокотюха «Темна вода»


Сучасний готичний український роман. У темній воді живе щось страшне, що вбиває рибалок. Його до смерті бояться мешканці сіл навколо Тихого затону. Але монстр не такий уже й міфічний і безтілесний, бо після нього лишаються докази. Підмога приходить із містечка: до справи береться колишній опер Віталій Мельник, який не гребує жодними засобами на шляху до розкриття злочинів.


16_11_03

Вільям Фолкнер «Порушник праху»


Непросте чтиво про те, як на зламі ХІХ та ХХ століть у США юнак вирішив вступитися за несправедливо засудженого негра від суду Лінча. Хлопець, врятований та бабуся разом мають зважитися на подвиг, щоб відновити справедливість. Детектив, історичне тло неспокійного спекотного американського Півдня та філософські роздуми – саме те, що треба для того, щоб запросити весну в гості.


16_12_03

Нора Робертс «Одержимість»


Однієї ночі Наомі Боуз пішла за батьком у ліс і дізналась, яким насправді чудовиськом він є. Вона врятувала викрадену дівчину й назавжди стала для тої героїнею. От тільки рідне містечко пам’ятає не героїчне зусилля, а не може вибачити доньці гріхи батька-ґвалтівника. Привид злочинів Томаса Девіда Боуза не дає Наомі насолоджуватися життям та знайти своє щастя.


15_13_03

Маргарет Етвуд «Сліпий убивця»


Історія двох таких несхожих сестер, яких поєднує одна доля. Лора й Айріс зустрічають письменника Алекса, і з ним їхнє життя змінюється. Лора зникає, залишаючи тільки химерний роман, де чоловік розповідав коханій про світ сліпих убивць. Айріс знає, що в тексті ховається історія їхнього спільного на двох життя, і намагається віднайти межу між життя і змальованими в книзі подіями.


15_17_03

Террі Пратчетт «Право на чари»


Дискосвіт за рівноправ’я: хто сказав, що справжню магію можуть творити тільки чоловіки? Не тільки восьмий син восьмого сина може стати магом, а й восьма донька. Ескарина – стане першою чарівницею, але нелегко їй доведеться, бо ж до академії чарівників досі не приймали дівчат. А, поки юнка вчитиметься контролювати свою магічну силу, ми із задоволенням спостерігатимемо за її пригодами, насолоджуючись сатиричним пером Террі Пратчетта.


07_19_03

Енді Вейр «Артеміда»


Артеміда – перше місто на Місяці, воно не таке вже й велике, і мешкають там переважно дивакуваті багатії, а ще прибувають небідні туристи. У центрі сюжету – Джаз Башара – кур’єрка й контрабандистка, яка животіє на свою мізерну зарплату. Тому, коли їй пропонують добрий заробіток за переступ закону, вона погоджується, і тільки потім з’ясовує, які нищівні наслідки може мати допомога в спробі захопити Артеміду.

Читати: Артеміда. Уривок з новинки від автора «Марсіанина» Енді Вейра


16_13_03

Венді Вокер «Всього не забудеш»


У цьому містечку ніколи нічого не відбувалось, поки на Дженні Крамер не напали після вечірки. Вона не пам’ятає, що сталося тоді в лісі,бо лікарі подбали, щоб спогадів не залишилось й дівчина могла жити далі без психологічних травм. Про жахіття нагадує тільки шрам. Шукати ґвалтівника марно, адже жертва не може свідчити. Дженні не пам’ятає, хто на неї напав, а він ж не забув…


16_14_03

Бертріс Смолл «Любов дика і прекрасна»


Шотландія XVI століття, коли ще всі міста були невеликими містечками. Неймовірна краса Катріони прирікає її на шлюб із нелюбим графом, який, проте, стає для неї добрим другом. Та краса приваблює й шотландського короля Джеймса Шостого, який змушує Катріону стати своєю коханкою. Принижена жінка тікає Френсіса, зведеного безрідного брата короля, який має стати її порятунком та захистом від жорстокого монарха.


16_15_03

Леся Романчук «Софія» (у восьми книгах)


Об’ємний роман про лікаря-акушера з провінції Софію Синицьку. Події в книгах розгортаються навколо двох тем: Жінка у Світі та Світ у Жінці. Вісім томів життєвих історій про кохання та зраду, віру та надію подарують вам не один вечір напруженого читання, адже твори Лесі Романчук – це не тільки лірична розповідь, а добряча інтрига, яка не дозволяє залишити книгу посередині.


16_16_03

Валерій Гапєєв «Ніч Дракона»


Валерій Гапєєв майстерно поєднав те, що важко уявити сучасному українському читачеві: білоруський райцентр, резонансне вбивство без слідів, чаклунство й містика – і все це разом створює інтригу, як у добротному скандинавському детективі. Таємнича смерть молодої жінки веде до секти. Виявляється, що дівчина – не тільки донька місцевого мага (шамана-екстрасенса?), а й нещодавно народила. Слідчому доведеться поринути у світ провінційної чортівні, щоб розплутати цю справу.


16_17_03

Домінік Фортьє «Книжкова обитель»


Монт-Сен-Мішель – самотня фортеця посеред моря, яка відома як місто книжок. Ця бібліотека віками боронить надбання людства. Художник з XV століття та письменник із сучасного часу зустрінуться завдяки потріпаному часом записнику, який притулився в стінах похмурого абатства, у якому моляться на книжки та понад усе цінують заховані в них знання.


16_18_03

Альбер Камю «Чума»


Розбавимо безконечний перелік сучасного класикою. Чума, яка охопила алжирське містечко Оран у пустелі, показала, що люди насправді можуть звикнути до всього. До страшної хвороби, до відрізаності від світу через карантин, до тіл на вулиці та смерті в повітрі. Це – хроніка однієї епідемії, стисла й беземоційна, але насправді значно глибша й алегорична, адже так Камю зображував чуму нацизму, яка розповзалась Європою.


16_19_03

Агата Крісті «Убивство в будинку вікарія»


Ще один тріумф детективного генія міс Марпл. Смерть полковника Протеро кинула тінь підозри на все містечко, адже зайти до будинку вікарія міг кожен. Та вбивця сам приходить зізнаватись. Справа розкрита, переконані в поліції, але міс Марпл у цьому не впевнена. І раптом у злочині зізнається ще один можливий вбивця…


Читати: Вона. Головний герой – це героїня

Читати: Тест: Мастрід березня – що почитати навесні?

Читати: Новинки лютого. 90 книжок від українських видавництв

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

427 thoughts on “Що стається в маленькому містечку, те там і залишається

    Залишити відповідь