Олена Березовська про «9 місяців щастя»: «Моя книга – це власне своєрідний збірник всього того, чим живе вагітна жінка: її страхи, переживання, міфи»

Олена Березовська – лікар-дослідник, акушер-гінеколог, засновник і керівник Міжнародної Академії Здорового Життя (International Academy of Healthy Life). Олена Петрівна координувала та брала участь у більш ніж 50 науково-дослідницьких проектах. За плечима авторки вже 27 років досвіду та 9 книг. А цієї весни на полицях українських книгарень з’явився посібник для вагітних «9 місяців щастя», який  рекомендує доктор Комаровський.

19_7_04

11 квітня у Києві відбулася презентація книжки «9 місяців щастя». Ми відвідали подію та поспілкувалися з автором, щоб розповісти вам усе найцікавіше про творчість, книжку та власне 9 місяців щастя.


Ви вже лікар з поважним досвідом та авторитетом. А що спонукало вас почати писати та видавати книги?

Насправді писати я почала давно. Перші книги були більш філософського, морального характеру, про зміст життя. А от власне з медициною я зв’язалася тоді, коли вже виїхала до Канади. Я почала спілкуватися з колегами, обговорювати діагнози, отримувати велику кількість запитань від українських жінок. І власне тоді я підмітила абсолютно інший підхід у діагностиці лікування, з нав’язуванням непотрібних аналізів і ліків. Саме це співчуття до жінок і підштовхнуло до написання сперших статей. Але коли я побачила, що питання повторюються – то вирішила створити книгу. Спочатку написала «Готування до вагітності», тоді «Настільний посібник для жінок», який згодом і перейшов у «9 місяців щастя», потім в Україні ще видали книгу «Тисяча запитань і відповідей  гінекології».


«9 місяців щастя» анонсована, як книга спростування міфів. Чому саме цю тему взяли?

У цій книзі є багато інформації як про норму так і відхилення при вагітності. Пояснюються різноманітні діагнози. За кордоном всю цю інформацію жінка може отримати у свого лікаря, або ж знайти відповіді на свої запитання у літературі, якої теж багато. В Україні ж, на жаль, цього немає. І коли жінка починає шукати інформацію в Інтернеті – вона часто натрапляє на неправдиві факти, те що ми називаємо міфами. І шкода, що багато таких міфів поширюються самими лікарями. Часто медики просто залякують жінок якимись застарілими діагнозами. Моя книга – це власне своєрідний збірник всього того, чим живе вагітна жінка: її страхи, переживання, міфи. І в той же час – це пояснення фізіологічної норми. Пояснення «що ж таке вагітність» через призму сучасного акушерства. Тут перераховані майже всі найрозповсюдженіші діагнози. Кожна майбутня мама може прочитати, як правильно їх діагностувати, лікувати і як правильно вести вагітність при певних діагнозах.


За яким принципом підбирали теми та міфи для книги?

Перш за все я старалася будувати книгу на сучасних поглядах акушерства, тому використовувала  багато сучасної науково-дослідницької літератури. Крім того, я отримую надзвичайно багато листів, іноді за день мені надходить від 200 до 500 повідомлень із запитаннями  від жінок. Тож я чудово знала  з якими проблемами стикаються наші жінки і в яких напрямках є багато міфів. Тому я намагалася зробити поєднання прогресивних знань з тими міфами, які існують.


Чи можете навести приклади таких міфів?

Найперший міф, який я розвіюю: «Вагітність – це хвороба». Вагітність не є хворобою! Здається, що про це всі знають. Але українська жінка приймає до 15 різноманітних препаратів протягом 9 місяців. І для кожного цього препарату є пояснення. А насправді при здоровій вагітності не потрібно ніяких ліків. Винятком є хіба що фолієва кислота на початку вагітності.

19_8_04

Другий міф: «Сьогодні немає нормальних вагітностей». Нібито сьогодні всі жінки мають якісь проблеми. Насправді це не так. Тому, що погляд на норми вагітності змінився протягом останніх десятків років.

Також я ввела поняття «комерційного діагнозу». Це може бути неправдивий або застарілий діагноз. Або ж правильний діагноз але застарілий підхід  з використанням великої кількості непотрібних аналізів і ліків. Також сюди ж можна зарахувати й розповсюджений діагноз «гіпертонус матки». При цьому його в світі ніде не існує.


Чи корисною буде книга для тих, хто вже народжував?

Мені пишуть жінки, які вже народжували і йшли через стреси. А коли вони почали читати книгу – то розуміли, що всі ті страхи були нав’язані. І наступну вагітність вони носять зовсім інакше – тому що вже отримали знання, вони контролюють ситуацію, не бояться. Адже жінка не повинна боятися свого стану.


«9 місяців щастя» книга не нова, просто вона вперше виходить українською. А над чим працюєте зараз?

Зараз працюю над декількома проектами одночасно. Але в першу чергу вийде книга про безпліддя та проблеми з зачаттям. Крім того, планую видати книги про інфекційні захворювання та на тему раку. А також найближчим часом хочу розкрити тему менопаузи. Загалом у мене в планах близько 50 найменувань, з яких поки що реалізовано лише п’яту частину. І крім медичної теми, хочу попрацювати над історичним роман чи детективом.


ТОП- 5 книг, які б ви радили прочитати кожному?

Оскільки живу в Канаді – то багато читаю англійською. Серед прочитаних останнім часом найбільше вразили:

  1. The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer, авторSiddhartha Mukherjee
  2. From Eve to Dawn, A History of Women in the World, авторMarilyn French
  3. Search Inside Yourself, авторChade-Meng Tan
  4. Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ, авторDaniel Goleman
  5. Love 2.0: Finding Happiness and Health in Moments of Connection, авторBarbara L. Fredrickson

Читати: Здоров’я, виховання й розвиток: книги для мам

Читати: 75 стратегій на 200 сторінках? Стати супермамою? Дайте мені цю книжку, негайно! #ЧитаємоРазом: Супербатьки


Придбати книжку в Yakaboo

Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

16 thoughts on “Олена Березовська про «9 місяців щастя»: «Моя книга – це власне своєрідний збірник всього того, чим живе вагітна жінка: її страхи, переживання, міфи»

    Залишити відповідь