Майя та її мами. Книжка, яка спричинила скандал у Львові

За тиждень до Форуму видавців скасували презентацію книжки видавництва Видавництво Лариси Денисенко «Майя та її мами». У книжці розповідаються історії дітей із різними типами родин, зокрема і одностатевих. Це обурило декілька львівських організацій, які написали лист на адресу СБУ у Львові, мера міста Андрія Садового та Форуму видавців із протестом та погрозами.


Презентацію книжки, яка мала відбутися у Дитячій бібліотеці скасували задля безпеки дітей. Випадок набув розголосу в мережі. Суспільство обурилися таким ставлення до книжки, яка пропагує толерантність в суспільстві.


Реакція Форуму видавців: Головний принцип ГО “Форум видавців” – це створення майданчика для спілкування усіх учасників суспільного життя. Саме це є невід’ємним констутиційним правом кожного громадянина незалежної європейської України. І ми не маємо наміру відступати від цього  принципу. Наші спікери та учасники не порушують жодного закону та Конституції України.

Видавець і авторка книги відмінили одну подію, з метою забезпечення безпеки дітей, але чи може нам хтось гарантувати, що провокації і бійки не будуть зчинені на іншій локації і при іншій нагоді?


img714_53


Авторка Лариса Денисенко про книжку: «Ця історія, власне, про дитину і про родину. Про 17 дітей, про 17 моделей родин. Про те, що родини можуть бути різними, та вони вже є різними, дехто маркує родини як нетрадиційні, неповні, реструктуровані. Я намагаюся донести ідею про те, що дитині потрібна родина, де її люблять, де вона почувається захищеною, і неважливо, як і ким усе це маркується».


Відгук про книжку від авторки блогу Ірини Ночної: Книжка «Майя та її мами» дивує і тішить сміливістю і втіленням ідеї. Хотілося б, щоб ця сміливість передалася і батькам, які будуть читати цю книгу дітям. А може, і не батькам зовсім – врешті-решт, «Майя та її мами» вчить тому, що поруч з дітьми просто повинні бути ті, хто їх любить і хто про них піклується.

Читати відгук повністю: Шануймо розмаїття. Майя та її мами


Замість презентації на Форумі видавців 14 вересня о 14.00 у Львівській копальні кави відбудеться подіумна дискусія «Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?» за підтримки кампанії проти сексизму “Повага” та Фонду ім. г. Бьолля в Україні.

В дискусії візьмуть участь авторка книги Лариса Денисенко, керівники видавництва “Видавництво” Ілля Стронґовський  та Лілія Омельяненко, авторка книги “Я не боюсь сказати” Настя Мельниченко, радниця міністерки освіти з гендерних питань Олена Малахова та представниця фонду ім. Г. Бьолля в Україні Анна Довгопол. Модеруватиме дискусію журналістка Громадського радіо, кураторка програми на форумі “Жінка в темі” Ірина Славінська.


Купити книжку в Yakaboo

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

14 thoughts on “Майя та її мами. Книжка, яка спричинила скандал у Львові

    Залишити відповідь