Маст-рід листопада: безжалісні історії від Карпат до Ямайки

Листопад – останній місяць осені, після листопаду настає зима. Місяць, за час якого потрібно набратися мужності та тепла, якого б вистачило на ще три місяці холоду. Тому тут потрібні хоробрі, смішні та безжалісні історії. Які й до чаю пасуватимуть, і до міцного ямайського рому.

Марлон Джеймс “Краткая история семи убийств”

На Ямайці листопад та грудень виглядають не так, як у нас. Може й тому така обкладинка в минулорічного романа-лауреата Букерівської премії “Краткая история семи убийств”. Автор – ямайський письменник Марлон Джеймс розповідає через хаотичну поліфонію голосів історію про грудневий замах на вбивство головного ямайця Боба Марлі та Ямайку на порозі громадянської війни. Кажуть, роман сподобається шанувальникам співака та загалом культури реггі. Базується на документальних подіях 1976 року.

Джоанн Харріс “Евангелие от Локи” 

Новий роман від авторки бестселерів “Шоколад” та “Ожинове вино” про скандинавських богів, пригоди та людські слабкі сторони. Роман від імені богу хитрості та обману Локі. Для шанувальників міфології та вишуканого гумору богів.

Мирослав Лаюк “Баборня”

Осіннє карпатське село, молода вчителька біології Марія Василівна приїжджає підкорювати місцеві вершини, не нехтуючи нічим. Історія кохання та зради на фоні радянської ідеології, релігійних чудес та страшного обману найрідніших. Про дуже підступну вчительку, та не більш приємне її оточення.

Харукі Муракамі “Мужчины без женщин”

Збірка оповідань від сучасного найбільш європейського японського класика Харукі Муракамі. Про дощ, блюз, самотність та прірву між жіночими та чоловічими серцями. Усе, як у класичного Мураками, красиво та сумно. Наприклад, історія про Грегора Замзи (так, того самого, що у Кафки став комахою), тільки цього разу усе навпаки. Комаха стає людиною, ще й закохується. Порція дивності та краси якраз під дивну погоду останнього місяця осені.

Решат Гюнтекін “Листопад”

Роман класика турецької літератури про осінь життя, непомітну старість, яка окутує душу Алі Риза-бея. Він переживає смерть близьких, появу нової сім’ї, та щастя народження дітей, він подорожує країною, допоки не вирішує оселитися в Стамбулі. І там саме він зустрічає листопад, не лише як пору року, а як стан душі та всього навколо. Адже після листопаду настає зима.

Янн Мартел “The High Mountains of Portugal”

Свіжий роман Янна Мартеля, автора чарівної та страшної історії “Життя Пі”, ще не перекладений українською. “Високі гори Португалії” – це історія про Лісабон та 1904 рік, про Томаса, який одного разу в журналі знаходить натяк на існування дивного артефакту, який може змінити значення історії. Він вирушає Європою на одному із перших автомобілів, щоб знайти цей скарб. Через 35 років до цього квесту долучається патологоанатом із Португалії, а через 50 канадійський сенатор-удівець, їде в португальське село після втрати дружини. Із собою бере незвичного компаньйона – шимпанзе. Усіх їх поєднує сторічна таємниця. Це роман-квест, роман-привид, про любов та втрату, із гумором та ніжністю через подорож через усю Португалію до людської душі.

Стівен Кінг “11/22/63”

У листопаді 1963 року світ втратив Джона Кеннеді. Геніальний Стівен Кінг вирішив створити історію, в якій би можливо було змінити хід історії. Головний герой Джейк Еппінг знаходить у місцевому барі портал у минуле, у 1958 рік. Його ціль – познайомитись із майбутнім убивцею Лі Гарві Освальдом та переконати його змінити рішення.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “Маст-рід листопада: безжалісні історії від Карпат до Ямайки

    Залишити відповідь