Дуглас Адамс — про Життя, Всесвіт і Все Решта

Фото: The Dork Report

25 травня усі космотуристи чи й просто прихильники творчості Дугласа Адамса відзначають День рушничка. У цей день усі носять із собою рушник — найнеобхіднішу річ для тих, хто подорожує космосом автостопом. Свято розпочалося з опублікованої пропозиції на форумі Binary Freedom як спосіб віддати данину майстру, у 2001 році, через 2 тижні після його смерті і з тих пір відзначається щороку.


Статтю про Дугласа Адамса можна було б втиснути в одне число — 42. І все, відповідь на головне запитання Життя, Всесвіту й Всього Іншого дана, а що саме запитання так і не сформульоване, це вже інша справа.

f074b8b675da1e091ea9b2df79e2d4ca

Мапа “Путівника для космотуристів…” від Lisa Jane Ashes / innovatemyschool.com

Проте Адамс — це цілий Всесвіт сам по собі, Адамс — це чудовий взірець британського гумору з ледь помітним сарказмом, Адамс спонукає любити роботів й наукову фантастику, навіть якщо до цього ви обходили цей жанр десятою дорогою. Адамса можна боготворити або ненавидіти, але залишатися до його книжок байдужим — абсолютно неможливо.


Життя


Дуглас Ноель Адамс ще зі школи знав, що пов’яже своє життя зі словом. Уже тоді виходили його перші оповідання в шкільному журналі і в журналі для хлопчиків. Згодом Адамс поступив до Кембриджа, де отримав ступінь бакалавра з англійської літератури.

figure-douglas-adams-wallpaper-hd1

Фото: jannavanderveen.com

Серйозна письменницька діяльність розпочалася з його участі в серіалі „Монті Пайтон“: спершу Адамс знявся в короткому епізоді, а потім став автором скетчів для шоу. Мешкав Адамс поперемінно то в США, то в Британії, помер у Санта-Барбарі, штат Каліфорнія, від сердечного нападу, у віці всього лиш 49 років. На його честь названо один з астероїдів — „2001 DA42“ — „Douglasadams“. Було обрано саме цей астероїд, тому що його позначення включає в себе рік смерті Адамса, його ініціали й число 42.


Всесвіт


Скажіть мені „Адамс“ — і я відповім вам „Автостопом по галактиці“. Ця серія книг — одна з найвідоміших у фантастиці. Розпочиналося все в далекому 1978 році як серія оповідань для радіо. Після першої ж трансляції шоу стало надзвичайно популярним, і у 1984 році вийшла повноцінна книга „Путівник по галактиці для космотуристів, які подорожують автостопом“, що відразу ж очолила список англійських бестселерів. Дуглас Адамс став наймолодшим автором, котрий отримав нагороду Golden Pen, що видається за 1 млн проданих екземплярів. Наступними вийшли продовження історії: „Ресторан “Кінець Світу“, „Життя, Всесвіт і Все Решта“ та „Всього найкращого, і дякуємо за рибу!“. Остання книга циклу — „Загалом, нешкідлива“ — побачила світ у 1992 році, коли ім’я Дугласа Адамса уже було відомим на весь світ.

адамс3

Всесвіт серії „Автостопом по Галактиці“ включає не тільки книги. Це також радіопостановки, з яких все і починалося, міні-серіал та повнометражний фільм, комп’ютерна гра у жанрі текстового квесту, аудіокнига та фільм про створення усього циклу.

Переповісти сюжет книг — практично неможливо. Усе починається з того, що середньостатистичний британець рано вранці зустрічає дивака, який повідомляє йому, що сьогодні планету буде знищено, і, сам того не бажаючи, стає космотуристом.

Захопи рушничок, каже йому новий знайомий, адже ніколи не знаєш, що може статися, а у тебе є рушничок.

Загальний сюжет циклу довготривалий і захопливий, але особливого шарму книгам надають колоритні деталі зі справжнім британським гумором. Наприклад, вавилонська рибка, що поселяється у вусі, як паразит, живиться мозковим хвилями, а замість екскрементів видає переклад. Зручно, чи не так? Або одна з дверей космічного корабля, що завжди відповідає „Дякую, що скористалися мною!“: коли у найвідповідальніший момент її просять поводитися тихо, щоб прокрастися у засідку, вона вигукує: „Я ВСЕ ЗРОБИЛА ПРАВИЛЬНО?!“. Таких деталей — безліч, тому з книжкою ніколи не буде нудно.

Герої історії довершено описані: один з них — класичний британець-сноб, що любить комфорт і чай, інший — класичний псих, здатний на будь-яку авантюру, третій — робот, що страждає від депресії (а ще у нього діоди у лівому боці ниють).

Усе це приправлено подорожами на край Всесвіту, пригодами, які годі уявити, трішки філософією про сенс усього, гумором, самоіронією і цілковито неповторним стилем. Найкраще про Адамса написав російський літературознавець Макс Александров:

Во избежание недомолвок и Ужасных Обвинений в Недостоверности Предоставленной Информации приведём полностью этот рецепт [«адамса обыкновенного»]:
возьмите немного «странных романов» Шекли,
приправьте хорошо измельчённым Воннегутом,
добавьте щепотку Пратчетта
и взбейте.
Приготовленное блюдо попробуйте и с чистой совестью отправьте в мусоропровод — ибо чего-то всё равно не будет хватать.


І Все Решта


Дуглас Адамс, звичайно ж, автор не тільки серії „Автостопом по Галактиці“. Він активно займався захистом природи, багато подорожував і обожнював комп’ютери — його статті 80-90-х років про початок епохи Еппл надзвичайно цікаві, особливо зараз. З літературних творів, окрім відомого циклу, Адамс випустив також серію детективних повістей „Детективне агентство Дірка Джентлі“; філософські книги „Сенс житя”* (The Meaning Of Liff) й „Глибокий сенс житя”* (The Deeper Meaning Of Liff) у співавторстві з Джоном Ллойдом; дослідницьку роботу „Приватне життя Чингісхана“ у співавторстві з Грем Чепмен; книгу про види на межі вимирання „Останній шанс побачити“ у співавторстві з Марком Карвардайном. Окрім того, щоб скласти повну картину про Адамса як про письменника й людину, варто обов’язково почитати його різноманітні статті й щоденники, де він описує повсякденні речі з притаманними йому скептицизмом й іронією.

Дуглас Адамс був надзвичайно ерудованою й розумною людиною. Напевно, саме тому у нього так гарно й з іронією виходило писати про все, за що б він не взявся. Коли стільки знаєш про світ і розумієш явні й приховані зв’язки, мабуть, інакше писати вже неможливо. Врешті, все, що можна сказати про Адамса — читайте! І не забудьте прихопити рушничок 😉

*переклад назв творів автора статті.


ЧитатиХочу читати фантастику! 30 книжок для знайомства із жанром
Читати5 книжок для космічної подорожі від Міри Київської
ЧитатиПлаский світ Террі Пратчетта: як не заблукати і не звалитися за Край

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

10 thoughts on “Дуглас Адамс — про Життя, Всесвіт і Все Решта

    Залишити відповідь