18 екранізацій, які заслуговують на Оскар

26 лютого в театрі “Долбі” в Лос-Анджелесі оголосять переможців Оскару за минулий рік. Щороку ми очікуємо цього дня, щоб дізнатись обрані імена, потішитись за номінантів, за яких вболівали, занотувати картини, які варто переглянути у майбутньому. Ми пропонуємо підготуватись до церемонії по-серйозному: не лише переглянути картини, а й прочитати книжки, за якими вони були відзняті.


1

“13 годин: Таємні воїни Бенгазі” | 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi


Номінація: Найкращий звук

Адаптація: Мітчелл Зучкофф  «13 годин», 2014

Фільм розповідає про події 11 вересня 2012 року, під час терористичної атаки у Бенгазі, в Лівії. У річницю трагедії 11 вересня бойовики-ісламісти здійснюють терористичну атаку на резиденцію посла США та засекречений комплекс ЦРУ. У наслідок атаки гине посол США. Картина розповідає реальну історію того, що відбулось. Зучкофф написав книжку разом із засекреченим охоронцем із команди безпеки, свідка тих подій.

Читати: Багі й багно несумісні. Уривок із “Американського снайпера”


2

 “Людина на ім’я Уве” | A Man Called Ove


Номінація: Фільм іноземною мовою

Адаптація: Фредрік Бакман “Людина на ім’я Уве”, 2012

Уве ненавидить усе і всіх у своєму маленьку шведському містечку. У нього стійкі принципи та правила, та коротка витримка. Сусіди його називають “сусідом із пекла”. Але за його похмурим обличчям ховається розпачлива історія та милий чоловік, побачити якого може лише той, кого він впустить в своє серце. І такими стали його нові сусіди. Дуже зворушлива історія як у вигляді фільму, так і книжки. У шведському фільмі головну роль виконує Рольф Лассгорд.


3

“Прибуття” | Arrival


Номінації: Найкращий фільм, Найкращий режисер, Найкращий адаптований сценарій, Найкращий звуковий монтаж, Найкраща операторська робота, Найкращий монтаж та Найкраща робота художника-постановника

Адаптація: Тед Чан, оповідання “Історія твого життя”, 1998

Це історія про жінку-експерта з лінгвістики, яка має вивчити мову інопланетної раси, яка раптово зявилась на Землі. І фільм, і книга розповідає про нюанси вивчення мов, гуманність та природу часу.


4

“Сліпа Вайша” | Blind Vaysha


Номінація: Найкраща анімація

Адаптація: оповідання зі збірки “Й інші історії” Георгі Господинова

Фільм, який базується на оповіданні болгарського письменника Господинова, розповідає історію про дівчинку, яка бачить минуле своїм лівим оком, а майбутнє правим, і через це не може жити в теперішньому. Режисером 8-хвилинної картини став болгарський ілюстратор Теодор Ушер, який зараз мешкає в Канаді.


5

“Доктор Стрендж” | Doctor Strange


Номінація: Візуальні ефекти

Адаптація: Доктор Стрендж є героєм коміксів Всесвіту Марвел.

Це історія хірурга Стівена Стренджа, якого грає у фільмі Бенедикт Камбербетч, який осягає містичні мистецтва у Старійшини, її (котроверсійно) у фільмі зіграла Тільда Свінтон, після того як в автомобільній аварії втрачає можливість працювати. За сюжетом Доктор Стренджу зустрічає на шляху та бореться із колишніми учнями Старійшини. На цей фільм приходять заради Камбербетча, але залишаються завдяки спецефектам.


6

“Вона” | Elle


Номінація: Найкраща акторка (Ізабель Юппер)

Адаптація: Філіп Джіан “Oh…”

Французький трилер розповідає історію про те, як жінку брутально згвалтував незнайомець у масці у її власній квартирі. Наробив безладу та зник із її життя. Завданням номер один жінки (Юппер) – дізнатись, хто це був. Фільм впершу чергу цінують за гру головної акторки, і не дарма.


7

“Фантастичні звірі та де їх шукати” | Fantastic Beasts and Where To Find Them


Номінація: Найкраща робота художника-постановника, найкращий дизайн костюмів

Адаптація: Джоан Роулінг “Фантастичні звірі та де їх шукати”

Події фільму відбуваються в Нью-Йорку у 1920-х роках, у магічному світі Гаррі Поттера. Чарівника (та автор словника “Фантастичні звірі та де їх шукати”) Ньют Скамандер вирушає до Америки у пошуках одного із магічних звірів. Його плани змінюють події на вулицях великого міста, полювання на відьм, та дивна зла сила, яка руйнує цілі будинки.


8

“Паркани” | Fences


Номінації: Найкращий фільм, Найкращий актор (Дензель Вашингтон, Найкраща жіноча роль другого плану (Віола Девіс), Найкращий адаптований сценарій

Адаптація: Огаст Вілсон, п’єса “Паркани”, 1983

Хоча це й не зовсім “книжкова” адаптація, п’єса вартує уваги та прочитання. Фільм базується на шостій частині “Пітсбурзького циклу”, за який автор отримав Пулітцерівську премію. Історія зачіпає такі теми, як расизм, сімя та амбіції у 1950-х роках. Сценарій адаптували перед смертю автора у 2005 році.


9

“Приховані фігури” | Hidden Figures


Номінації: Найкращий фільм, Найкраща акторка другого плану (Октавія Спенсер), Найкращий адаптований сценарій

Адаптація: Марго Лі Шетерлі “Приховані фігури”, 2016

Фільм та книжка розповідають історію темношкірих жінок, які суттєво вплинули на роботу NASA, але при тому не дуже відомі у науковій та математичній спільнотах. Фільм робить велику справу, по-перше, підтримуючи цих жінок, а по-друге, виводячи на сцену талановитих акторок – Тараджі Хенсон, Октавію Спенсер та Джянелл Мону. Bookriot радить подивитись фільм, а потім прочитати книжку.


10

“Я не негр” | I Am Not Your Negro


Номінація: Найкращий документальний фільм

Адаптація: Джеймс Болдвін, незакінчений рукопис Remember This House (“Пам’ятай цей будинок”)

Кінорежисер Рауль Пек дослідив усі надруковані та недруковані твори романіста Джеймса Болдвіна, щоб зробити документальний фільм не лише про його думки про постраждалих друзів, Мартіна Лютера Кінга, Малкольма Ікса та Медгара Еверса, але й загалом про поняття раси та суспільства в США. Через роботи Болдвіна в 1960-х, від його імені читає Семюель Джексон, коментуються сучасні расові конфлікти.


11

“Книга джунглів” | The Jungle Book


Номінація: Найкращі візуальні ефекти

Адаптація: Ред’ярд Кіплінг “Книга джунглів”

Оновлена адаптація історії про людське дитинча Мауглі, вирощене в джунглях Індії, виглядає, як аналогічний діснеївський мультфільм. Єдине, що відрізняє цю версію – це якісні 3D-ефекти.


12

“Життя, анімоване” | Life, Animated


Номінація: Найкращий документальний фільм

Адаптація: Рон Сускінд, мемуари “Life, Animated: A Story of Sidekicks, Heroes, and Autism”

Фільм екранізований за мемуарами письменника Рона Сускінда, лауреата Пулітцерівської премії, про його сина Оуена, у якого в трирічному віці діагностували регресивний аутизм. З тих пір хлопчик втратив можливість говорити. Згодом у нього розвинулось захоплення до фільмів Дісней, через які він став спілкуватись із родиною. Граючи ролі діснеївських героїв члени родини змогли налагодити спілкування із сином. Стрічка вже отримала ряд престижних нагород у сфері документального кіно.


13

“Лев”Lion


Номінація: Найкращий фільм, Найкращий актор другого плану (Дев Патель), Найкраща акторка другого плану (Ніколь Кідман), Найкращий адаптація, Найкраща музика до фільму, Найкраща операторська робота

Адаптація: Сару Брієрлі “Довга дорога додому”

Екранізація реальної історії австралійського бізнесмена індійського походження, якого у 5 років разом зі старшим братом посадили на поїзд та відвезли за тисячі кілометрів від рідної матері. Він не вмів ні читати, ні писати, і знав лише своє прізвище. У Калькутті, куди він потрапив, його всиновила австралійська родина. У дорослому віці Сару вирішує знайти свою родину та починає пошуки через Google Earth.


14

“Життя Кабачка” | My Life as a Zucchini


Номінація: Найкраща анімація.

Адаптація: Жіль Парі “Автобіографія Кабачка”

Книга французького автора, якого немає навіть у перекладі англійською, на жаль. Це історія хлопчик на прізвисько “Кабачок” (французькою – цукіні), який потрапляє до дитячого будинку після того, як зникає його матір. Має друга полісмена та друзів в дитячому будинку, разом із ними намагається знайти своє місце в суспільстві, та у світ в цілому. Історію екранізували у вигляді лялькового франко-швейцарського мультику.


18

“Нічні тварини” | Nocturnal Animals


Номінація: Найкращий актор другого плану (Майкл Шеннон)

Адаптація: Остін Райт “Тоні і Сьюзан” 

Фільм Тома Форда базується на трилері Остіна Райта, і це його основна фішка. Історія в історії, реальне життя конкурує із попереднім життям розлучених дружини та чоловіка. Він був письменником, та надіслав їй свій рукопис, який вона і реалізувала в житті. Фільм межує між реальним життям та вигаданою історією, і персонажі мають рахуватися із гріхами своїх минулих життів.


15

“Тиша” | Silence


Номінація: Найкраща операторська робота

Адаптація: Сюсаку Ендо “Тиша”

За екранізацію легендарного роману взявся Мартін Скорсезе. Два священики-єзуїти з Португалії потрапляють до Японії 17 століття, де християн регулярно вбивають. Вони хочуть знайти зниклого наставника та поширити католицизм. “Тиша” – це дуже повільне вивчення дихотомії віри та розсудливості, переконують із  Bookriot.


16

 “Загін самогубців” |  Suicide Squad


Номінація: Найкращий грим та зачіски

Адаптація: герої із DC Comics “Загін самогубців”

Після смерті Супермена Аманда Воллер збирає групу небезпечних злочинців. Туди входять: Гарлі Квінн, Дедшот, Ель Діабло, Капітан Бумеранг, Убивця Крок і Сліпнот. Всіх їх Аманда витягує із в’язниці та віддає їх під командування полковника Ріка Флега. Загін збираються використовувати як гарматне м’ясо в місіях високого ризику для уряду Сполучених Штатів. Кожному члену команди імплантують у шию невелику бомбу, котра здетонує, якщо хтось із загону спробує збунтуватися або втекти.


17

“Саллі” | Sully


Номінація: Найкращий звуковий монтаж

Адаптація: Челсі Салленбергер та Джейфрі Заслоу “Найвищий обов’язок”

Фільм про чудо на Гудзоні, базується на мемуарах пілота “Саллі”, що зумів посадити авіалайнер із 155 пасажирами на борту після зіткнення зі зграєю гусей на великій висоті. Під час аварійної посадки не постраждав жоден пасажир. Під час посадки обидва двигуни літака зупинились. Головну роль у фільм зіграв Том Хенкс.


Джерело: bookriot.com

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

39 thoughts on “18 екранізацій, які заслуговують на Оскар

    Залишити відповідь