Зимовий та різдвяний настрій: 15 новинок для дітей

Усім книголюбам відомо, що найкращий подарунок – це книга. А найліпший дарунок під подушку чи під ялинку – захоплива або зворушлива історія про зиму, Новий рік або Різдво. Аби батькам було легше визначитися із книгодарунками для своїх дітлахів, ми підібрали для вас тематичні новинки від українських видавництв. Серед них ви знайдете і яскраві видання для наймолодших, і цікаві книги для підлітків.


Що читають українці? Топ книжок 2017


22_12_3

«Різдвяна історія для малят» Ненсі Магнер («Свічадо»)

Розповісти найменшим дітлахам історію найпершого Різдва допоможе новинка від видавництва «Свічадо», написана і проілюстрована Ненсі Магнер. Коротко, просто, доступно і цікаво книжка розповідає про дивовижне народження Ісуса Христа. Авторка акцентує увагу на найважливіших моментах і розпочинає свою оповідь зі з’яви ангела, який сповістив Марії благу вість про те, що вона народить Божого Сина. Далі маленькі читачі дізнаються про мандрівку Марії з Йосифом у Вифлиєм, народження Ісуса у маленькій стаєнці, появу ангелів перед пастухами і прихід трьох царів зі Сходу.

«Різдвяна історія для малят» маленьких читачів зацікавить не лише змістом, але й формою. Ця книжка-картонка зроблена у вигляді торбинки з ручкою, за яку дитині буде зручно носити її із собою. А всередині дітлахи знайдуть чудові сюрпризи – окремі ілюстрації зроблені у вигляді пазлів, які можна діставати і складати. А для читачів віком 3-4 роки саме так виглядає ідеальна книжка – та, з якою можна побавитися, поки мама або тато читатиме написану у ній історію


 22_12_3

«Каю. Маленький різдвяний художник» (розмальовка) Енн Парадіс («Навчальна книга – Богдан»)

Це видання чудово розв’язує проблему подарунків для і від дітей. Мало тексту і багато місця для творчості – просто-таки ідеальний «рецепт» книжки для креативних малюків. Різдвяна розмальовка про Каю не тільки містить тематичні малюнки з коротким описом – «З нетерпінням чекаю Різдва», «Поглянь, як падає сніг», «Пора прикрашати різдвяну ялинку». Розфарбовані зображення перетворюються на чудові подарунки для рідних, адже кожне із них поміщене в яскраву рамку і має місце для підпису – від кого і кому його дарують.


 22_12_3

«Три ягнятка» Бруно Ферреро («Свічадо»)

До цієї тоненької, але щедро ілюстрованої збірочки різдвяних історій від відомого католицького письменника-священика Бруно Ферреро увійшло аж сім оповідань. Деякі з них безпосередньо пов’язані із Різдвом і оповідають про персонажів, які не потрапили до канонічної історії про народження Ісуса, – про злого пастуха, який не вірив у дива, але коли вперше побачив Дитя, то нарешті відчув усю дивовижність світу, і про Артабана, четвертого з мудреців Сходу, який запізнився до новонародженого Спасителя, ще й прийшов із порожніми руками, бо дорогою допомагав бідним і знедоленим та й пороздавав усі  приготовлені дари. Іще одне оповідання переповідає історію про те, як святий Миколай став приносити подарунки.

Решта оповідань не мають прямої прив’язки до біблійних історій, але вони так само наповнені добрими думками і світлими емоціями. У них йдеться про милосердя, допомогу, вдячність, щирість і безкорисливість. Тому  ця збірочка чудово підходить для адвентового читання у передріздвяні дні.


22_12_3

«Ослик Марії» Ґунгільд Селін («Братське»)

Дива стаються з усіма. Навіть із осликами J Герой цієї оповіді, малий віслючок – найбільший лінтюх і нечупара у цілому Назареті, адже господар ним не переймається, а наймит,який повинен доглядати ослика, не піклується про нього. Але якось віслючок зустрічає добру й турботливу молоду жінку на ім’я Марія, і вирушає з нею у далеку дорогу, з Назарету у Вифлиєм. На цьому шляху на ослика чекають великі переміни. Йому доводиться рятувати Марію і Йосифа, переступати через свої старі звички, ставати кращим і відважнішим. Аби нарешті стати свідком того Дива, яке з’явиться у світлі різдвяної зірки…

Ця зворушлива історія про перетворення і чудеса написана у форматі адвент-календаря, щоб читати по розділу щодня, готуючись до найсвітлішого зимового свята – Різдва.


22_12_3

«Книга, яку треба прочитати до Дня святого Миколая» («Час майстрів».

У цій книжечці зібрано усе, що варто знайти малечі про історію і традиції Дня святого Миколая. Історія хлопчика Миколки, який став святим чудотворцем, народні звичаї, пов’язані з цим святом, легенда про золотий ґудзик, відшукати якого намагається Миколай, присвячені йому пісні і вірші українських поетів – це далеко не все, що можна знайти під яскравою палітуркою. Також тут є поради для дітей, як підготуватися до свята і написати листа, рецепт особливого печива та ідеї подарунків, які можна зробити власноруч.

Щоправда, прискіпливі читачі-батьки уже висловили невдоволення через те, що серед буцімто традиційних саморобних іграшок, які пропонується виготовити самотужки, немає питомо українських (таких, як лялька-мотанка), зате є ті, що походять з народностей, котрі населяли нинішню територію Росії. Поза тим, решта порад, легенд та історій цілком доречні для читання маленьких українців.

Під подушку сучасним дітям: поєднання традицій і досягнень у святковий вечір


22_12_3

«Жменька тепла для мами» Сашко Дерманський («ВСЛ»)

Маленька Влада живе у місті, де панує вічний холод, а про літо пам’ятають хіба старожили. Мороз і зиму багато років тому приніс сюди підступний пан Прищ і перетворив усіх жителів містечка на своїх рабів. Життя дорослих і дітей стало залежним від теплюків, які він випікає – тістечок із зігрівальним ефектом, кожне з яких дає тепла рівно стільки, щоб пережити день. Хто провинився перед паном Прищем, того позбавляють права на теплюки і він замерзає на смерть. Така доля чекає на Владу і її маму після того, як дівчинка зіпсувала його День народження. Але донька готова на все, аби порятувати маму і здобути їй хоч жменьку тепла. Сила любові веде її крізь холод і сніги. Але чи зможе Влада зупинити Великий Холодильник і врятувати маму і всіх містян?

Сашко Дерманський – майстер теплих зимових історій. У його книгах є відважні діти, які успішно перемагають недобрих і могутніх дорослих, маленькі містечка, загублені у просторі і часі, небезпечні пригоди, що закінчуються щасливо,  магія і добро, яке неодмінно переможе зло. А ще – любов, яка завжди зігріває.

Топ БараБуки: довгий список найкращих книжок для дітей і підлітків 2017-го


22_12_3

«Іль. Казка про народження» Наталка Малетич («ВСЛ»)

Де ми були до того, як народилися? Наталка Малетич пропонує дуже світлу, добру і «янгольську» версію відповіді на це запитання. «Іль» – це історія про міні-янглолятко, малесенького хлопчика з ніжними крильцями, який живе і квітці нарциса у Небесному саду і дуже не хоче… народжуватися. Він прогулює лекції у школі підготовки до земного життя і чесно зізнається архангелу-викладачу, що воно, те життя, зовсім його не приваблює. Дев’ять місяців провести у тісному животику, а потім народилися немовлям, яке навіть не має крил і не може літати? Нііі, таке Ілеві не до вподоби.

Але розмови – з наставниками, друзями і янголами, які уже спізнали, як це – бути дитиною люблячих батьків, переконують Іля, що варто спробувати. Тим паче, лише на Землі він зможе дізнатися, що таке сніг, якого немає у Небесному саду. І зрештою Іль таки наважується на мандрівку Водоспадом народження, аби встигнути з’явитися у земний світ якраз на Різдво…


22_12_3

«Таємниця помічників святого Миколая» Зоряна Живка («Свічадо»)

Третьокласник Андрійко вперше самостійно написав лист до святого Миколая. І в ньому попросив не солодощі (бо на них має алергію) і не іграшки-книжки (бо їх і так йому дарують рідні), а пригоду. І бажання його здійснилося дуже швидко. Вже тієї ночі хлопчик випадково підслухав таємну розмову, з якої дізнався, що святому Миколаю бракує помічників, а люди не надто прагнуть йому допомагати. Й Андрійко вирішив, що стане помічником святого Миколая. А вже наступного дня зрозумів, що допомагати, робити маленькі дива і дарувати близьким радість і добро – це зовсім не складно і дуже приємно!

Зоряна Живка, вона ж Зоя Жук, написала книжку, яка дуже легко і ненав’язливо розповідає дітям про волонтерство і показує, що бути «помічником святого Миколая», людиною, яка дарує приємні і потрібні сюрпризи, може кожен. І не лише раз на рік, а й будь-коли, коли потрібно.


22_12_3

«Хочу, хочу подарунків» Олег Симоненко («Час майстрів»)

У час зимових свят усі діти страх як прагнуть подарунків. Ось і маленька Соломійка – хоч і вчиться не потурати своїм бажанням і замість трьох лагоминок купувати одну, та все ж не може приборкати хвилю заздрощів, коли у переддень свята Миколая цілу гору пакуночків у красивих обгортках дарують не їй, а мамі, у якої саме День народження. І лише після неприємної сцени, влаштованої перед гостями, дівчинка замислюється – а може, дарувати подарунки так само приємно, як і отримувати?

Олег Симоненко демонструє своїм читачам іншу сторону новорічно-різдвяної традиції обмінюватися подарунками. Він акцентує увагу на споживацькій лихоманці, яка охоплює у цей період і дорослих, і дітей. І пропонує пригадати, яке це щастя – зробити подарунок своїми руками. До речі, кілька ідей для таких хенд-мейд дарунків діти можуть знайти безпосередньо у цій книзі ?


22_12_3

«Танок сніжинки» Олег Чаклун («Фонтан казок»)

Ніжна-сніжна книжка-картинка від письменника Олега Чаклуна і художниці Юлії Пилипчатіної – це написана трьома мовами зворушлива казка про знайомство допитливого Хлопчика зі Сніжинкою. Хлопчик тішиться першому снігу, розглядає Сніжинку в мікроскоп і виявляє, що у кожній з цих мініатюрних танцівниць прихований дивовижний білий світ, який зникає, коли вони розтають.

«Танок сніжинки» – це не лише книга для читання трьома мовами (українською, англійською та німецькою) і розглядання чарівних ілюстрацій, це ще й книга для розмов і міркувань про дуже дорослі речі. Наприклад, про те, що краса деяких речей і явищ особливо сильна й неповторна саме тому, що вони такі тендітні, нетривкі і плинні, як-от сніжинки і їхні таночки.


22_12_3

«У країні сирних коників» Ярина Винницька (Terra Incognita)

На Галичині зимові свята святкують особливо пишно, «від Романа до Йордана», тому у цей особливий час тут втілюються різні дивовижі. Ось і ця чарівна «казка зі Львова»  запрошує своїх маленьких читачів у захопливу мандрівку у світ галицьких різдвяних легенд, традицій і смаколиків. Разом із героїнею книжки Варваркою, яка мешкає на вулиці Пекарській у Львові, вони полетять на летючому килимі у Країну сирних коників, відвідають майстерні карамелі, пряників та шоколаду, навчаться традиційних святкових ремесел і кулінарних витребеньок і почують чимало цікавих історій.

Ця книга допоможе вам разом із дітьми – в якому б регіоні ви не жили –  створити в домі атмосферу чарівного свята, правдивого галицького Різдва.

Маленьке диво: казка «У країні сирних коників»


22_12_3

«Коли приходить Різдво» Луїза Мей Олкот («Свічадо»)

Коли приходить Різдво, в домівках запалюють святкові свічки, а в серцях загораються вогники надії. Із найсмутніших обставин знаходиться вихід, а добрі незнайомці творять маленькі дива для тих, хто цих чудес так потребує. Вдячність, щедрість, відкриті серця і безмежна любов творять різдвяний настрій дужче, аніж пишно вбрана ялинка і гора подарунків під нею. Бо Різдво – це не про світло гірлянд, а про світло, яке лине з душі.

В оповіданнях Луїзи Мей Олкот, відомої американської письменниці і авторки «Маленьких жінок»,  так багато добра і тепла, що вони можуть зігріти кожного. Ці зворушливі історії вчать і дітей, і дорослих співчуттю, милосердю, вмінню допомогти, підтримати і поділитися крихтою свого щастя з ближніми, часом зовсім незнайомими людьми.


22_12_3

«Листи Різдвяного діда» Дж.Р.Р.Толкін («Астролябія»)

Видавництво «Астролябія» підготувало надзвичайно приємний подарунок  для фанатів Толкіна і тих, хто любить різдвяну магію. «Листи Різдвяного діда» у перекладі Олени О’Лір виходять українською мовою вперше. У цій чарівній книжці зібрані справжні листи, які Толкін надсилав своїм дітям від імені Того-що-Живе-на-Північному-Полюсі. Він почав писати їх, коли старшому сину було три роки, і робив це майже 20 літ. Поміж текстом були й кумедні малюнки. В останньому листі він пояснив, що діти уже виросли, тож писати Різдвяний Дід їм більше не буде. Але, можливо, ще вони ще зустрінуться з ним у майбутньому — коли у них з’являться свої діти.

У цих дуже яскравих, жвавих і дотепних листах ідеться про життя на Північному Полюсі. Різдвяний Дід розповідає, як йому там ведеться, як він готує подарунки до свята і в які веселі (і не дуже) халепи потрапляє зі своїми помічниками. Головний герой більшості Дідових оповідок — Білий Ведмідь, істота дуже добра і дуже неуважна та незграбна J Намагаючись допомогти, він завжди робить якісь збитки — то всі феєрверки на раз запалить, то подарунки затопить, то дах провалить. При цьому Білий Ведмідь завжди допомагає ліквідувати наслідки власних промахів. Тому зрештою всі пригоди виглядають не трагічно, а весело.

Українське видання книги містить багато ілюстрацій – тут і зображення оригінальних листів, і малюнки автора, і безліч інших дрібничок, які буде дуже цікаво розглядати як маленьким, так і дорослим читачам.

Святкове читання. 10 книжок із різдвяним настроєм


22_12_3

«Дари волхвів» О’Генрі («Nebo Booklab Publishing»)

Ця романтична, сумна і світла історія від майстра оповідань О’Генрі давно стала символом Різдва і щирої любові. Колись давно троє східних мудреців-волхвів прийшли з дарами до новонародженого Месії, і з того часу стало традицією обмінюватися подарунками на Різдво зі своїми близькими. Подружжя Джима і Делли, хоч і опинилося у скрутних фінансових та життєвих обставинах, традиції цій зроджувати не хочуть. Тому наважуються пожертвувати найбільшими своїми скарбами, аби мати змогу купити подарунок для своєї коханої «половинки».

Ця історія з незвичайним, трохи сумним хеппі-ендом надихає не одне покоління читачів. А її свіженьке українське видання з ніжними, вишуканими ілюстраціями Соні Дановскі і саме може стати чудовим дарунком під ялинку.

Свято наближається: 7 книг для різдвяного настрою


22_12_3

«Бродяги Півночі» Джеймс Олівер Кервуд («КСД»)

До цього чималенького томика увійшли пригодницькі твори  американського письменника, якого часто ставлять в один ряд з Джеком Лондоном. Сувора Північ, безкраї сніги, сміливі і сильні тварини і зворушливі стосунки, які поєднують їх, – чудове поєднання для тих, хто шукає серйозного, цікавого і не надто сентиментального зимового читання. Кервуд розповідає історії про випробування, які випали на долю шляхетного вовка, про незвичайну дружбу між ведмежам і собакою і про те, що звірі іноді більш людяні, аніж самі люди.

У цій збірці ви знайдете аж чотири романи – «Казан», «Барі, син Казана», «Бродяги Півночі» та «Долина мовчазних людей».


Щось новеньке. 90 книжкових новинок листопада від українських видавництв

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

57 thoughts on “Зимовий та різдвяний настрій: 15 новинок для дітей

    Залишити відповідь