Читання на вихідних: чи є життя після Форуму Видавців?

Для останнього вересневого «читання на вихідних» ми вибрали книжки, які дебютували на ювілейному 25 Форумі видавців. Про деякі з них говорили задовго до появи, інші ж виступили такими собі темними конячками, які тільки вийшли на світло і одразу підкорили читачів. 

Постать Ернеста Гемінґвея оповита міфами і плітками настільки, що у всьому цьому важко знайти митця у його справжній личині. Відкидаємо машкару! Дослідник Майкл Катакіс, упорядник творчості великого Гема, проаналізував десятки листів письменника, спогади про нього сучасників, архівні світлини і на основі цього виписав портрет легендарного автора, котолюба, мачо і трохи алкоголіка. Автори передмови та післямови теж Гемінґвеї – син Патрік та онук Шон.

Головний герой – телевізійник, голова сім`ї. Здається, він особливо нічим не відрізняється від мільйонів чоловіків, та є одна особливість – він мріє жити вічно. Невблаганний час змушує шукати вічну молодість, адже смерть – це хвороба і за певних зусиль її можна позбутись. Чоловік у це вірить, тож з десятирічною донькою та роботом починає подорож, щоб продовжити життя на сотню років або хоча б запам’ятатись і не померти без боротьби.

У цій книжці відомий німецький публіцист та історик Раймунд Претцель (Себастіан Хаффнер – його псевдонім) описує життєвий шлях одіозного фюрера та аналізує його політичний зліт. Він не демонізує Гітлера, а тверезо оцінює помилки і прорахунки, які створили звіра, що знищує все на своєму шляху до світового панування, і вбивчий режим Третього Рейху, а ще показує, як нацизм вплинув на історію Європи та всього світу. Книжку дуже високо оцінили в Німеччині – вона одразу стала бестселером та зібрала низку престижних нагород.

«Фристайлерку» називають «підлітковою утопією, яка сподобається дорослим». Ця книжка про великий спорт у майбутньому і технологічні розробки, які роблять олімпійців надлюдьми, а інколи можуть і навіть зцілити – наука працює на перемогу. Світ спорту жорстокий, головне – не участь, а золото, рекорд… Спринтерка Йола мусить зробити вибір – вдосконалювати свої результати і збирати титули чи насолоджуватись життям. Вибір потрібно ретельно вивірити.

«Справа Сивого» – це ж мав би бути детектив, чи не так? Насправді Брати Капранови написали історичний роман з романтичними нотами, такий собі «антидетектив» (саме так кажуть самі автори), де слідчому потрібно викрити антиурядову організацію, яку очолює досвідчений повстанець з кримінальним минулим. Але не все так просто, якщо слідчий працює у генпрокуратурі, а повстанець – відомий діяч Дмитро Яворницький і всі події відбуваються у Дніпрі.

Чарівливий роман, який пахне стиглими яблуками. Усі жінки Вейверлі мають дар – Клер от, наприклад, готує фантастичний джем – ви такого ще не куштували. І все містечко чудується чарівним сімейством. А ще у Вейверлі у саду росте яблуня – її плоди доленосні, можуть впливати на життя того, хто їх спробує. Клер і Сідні – сестри, але спільних рис у них не багато, та обом молодим жінкам доведеться пройти непростий шлях до майбутнього, яке б вони для себе хотіли.

Збірка «Тривожні маки» – поетичні гіпертексти, які з кожним прочитанням розкриваються по-іншому. Чимось вони братні з «Маком і пам’яттю» Пауля Целана. Вірші як рефлексії та саморефлексії, які показують авторське бачення різних сфер в одному масиві лірики. Поезія різна за фактурою та змістом складається в одне ціле рефлексій та саморефлексій. Вдало доповнюють томик світлини митців Іллі Стурка та Юлії Шкварчук. 

Вілл Ґомперц – мистецький редактор BBC і знає про творчість значно більше, ніж обивателі. Тож час перейняти дещо з його знань. Автор провів глобальний аналіз поведінки низки митців: літераторів, живописців, кінематографістів, і знайшов певні спільні риси у їхньому світобаченні. Тож його праця розповість про те, як власні ідеї перетворити у мистецькі витвори, як дати волю таланту і переосмислити дійсність, щоб стати митцем і бачити натхнення щодня. 

24 особистості Біллі Міллігана (одні з них жорстокі та войовничі, інші – скромні та тихі) принишкли після вдалого лікування, описаного у «Таємничій історії Біллі Міллігана», та чоловік порушив режим, тож його знову запроторили до клініки. Цього разу суворішої та жорстокішої. Біллі Міллігану цього разу доводиться воювати не тільки з собою, а й системою, яка не любить людей та знищує індивідуальності. «Війни Міллігана» – сіквел, трагічніший за оригінальну історію.  

Продовжуємо вивчати економіку креативно. «Суперфрікономіка» – логічне і ще потужніше продовження «Фрікономіки», яке розкриває причинно-наслідкові зв’язки між суспільними процесами та економічними коливаннями. До речі, ви бачите, що може поєднати проститутку та Санта-Клауса? Вони обоє можуть бути вдягнені в червоно-білі костюми? О, вам взагалі дивно бачити ці два поняття в одному реченні? А от «Фрікономіка» знає, що у них спільного. Беріться за цей томик та вчіться мислити критично, креативно та економічно. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

11 thoughts on “Читання на вихідних: чи є життя після Форуму Видавців?

    Залишити відповідь